Коментари Новини

Асен Василев: Пеевски е минало свършено, трябва да се спрат безобразията със защитата по дела за милиарди

   
Асен Василев: Пеевски е минало свършено, трябва да се спрат безобразията със защитата по дела за милиарди

Делян Пеевски е минало свършено, да праща каквото иска на прокуратурата. Така депутатът от ПП-ДБ Асен Василев коментира в четвъртък изказвания на Пеевски, че ще изпрати и записи до разследващите органи заедно с вече внесения доклад на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници".

Наред с това Василев заостри вниманието върху спорни решения на кабинета "Главчев", като закриването на междуведомствения съвет, който, заедно с Министерството на правосъдието, трябва да гледа и да дава инструкции по международните арбитражи, по които на България са повдигнати претенции за милиарди левове.

"Това, което се чува, че вместо открита процедура с таван на възнагражденията, сега ще се пусне кантора да работи без таван на възнагражденията. Ясно е до какво ще доведе – повече такси, които трябва да платим. Ето такива безобразия трябва да се спират всеки ден", коментира още Василев.

Пеевски е минало свършено

"Делян Пеевски е минало свършено. Да праща каквото иска, няма никакъв проблем прокуратурата да се произнесе", каза Василев. Той коментира и позицията на депутатите, подкрепили почетния председател Ахмед Доган, които обявиха като “лична вендета” решенията на Министерския съвет от вчера за смяна на областните управители на Смолян и Кърджали.

"Радвам се, че три месеца по-късно вече са прогледнали", каза Василев.

Бившият финансов Асен Василев заяви, че трябва да започне разговор за бъдещето и как държавата може да тръгне напред, как да се продължи икономическият модел, с който икономиката, доходите, бизнесът дръпнаха напред.

"Това, което правихме години наред – да има максимален праг на цената на електроенергия на бизнеса, за да не може пиковите цени на борсата да се отразяват като инфлация, трябва да се продължи. Вече го осъзна цялото Народно събрание. Знаете каква битка беше по времето на приемането на бюджета за 2024 г. това да остане като преходна и заключителна разпоредба", каза Василев.

Кабинетът "Главчев" щял непрозрачно да избира кантори

Служебният кабинет е отменил междуведомственият съвет, който, заедно с Министерството на правосъдието, да гледа и да дава инструкции по международните дела, които България води. Това беше направено така, че да има прозрачност при избора на кантори и да има прозрачност как се водят делата. Второ – да има ясна регламентация на максималните възнаграждения, които канторите могат да получават. Сега това е отменено. Един човек еднолично в една дирекция ще трябва да вземе решение коя кантора срещу какво възнаграждение например да води делото за Nexo, коментира още Василев.

"Това, което се чува, че вместо открита процедура с таван на възнагражденията, сега ще се пусне кантора да работи без таван на възнагражденията. Ясно е до какво ще доведе – повече такси, които трябва да платим. Ето такива безобразия трябва да се спират всеки ден", допълни още той.

Последно, на 24 януари стана ясно, че криптобанката Nexo съди България за рекордната сума от над 3 млрд. долара. Това е най-големият подобен иск срещу страната на база на публично известната информация за арбитражните дела.

Асен Василев четири пъти пробва неуспешно да реализира законодателна инициатива за разформироването на дирекцията за съдебна защита на държавата в Министерството на финансите по международни дела за милиарди чрез преместването ѝ в правосъдното ведомство.

Представителството на държавата по дела пред международни арбитражи остава във финансовото министерство, реши последно през юли миналата година парламентът, налагайки забрана за местене на въпросната структура. Противниците на идеята на Василев посочваха, че през последните 20 години България няма нито едно загубено арбитражно дело и че с предлаганата от него промяна ще се разбие административен капацитет, граден десетилетия.

Именно в разгара на тази сага тогавашният правосъден министър Атанас Славов съобщи, че след проведен разговор с Василев е намерен разумен и балансиран модел - междуведомственият съвет, който сега кабинетът "Главчев" закри.

От думите на Славов тогава стана ясно, че въпросният междуведомствен съвет с участието и на Министерството на правосъдието, и на финансовото разузнаване, и на други институции трябва да изработва общите стандарти и правила, по които да се осъществява възлагането на тези средства на съответните кантори и дружества, които осъществяват тази защита, но дейността да остане в компетентността на МФ, където е била последните 130 години и има изграден капаците за работа с тези средства.

Точат ли се фондовете за безработица

“Виждаме в момента дискусия в парламента за още едно безобразие, което се опитахме да спрем административно, сега ще го затворим законодателно – източването на социалната система през фондовете за безработица.

Хора отиват, регистрират се понякога даже фиктивно, във Франция или друга западна държава, след това идват и точат фондовете за безработица в България”, каза още Асен Василев пред журналисти в парламента.