Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

22-28 юли 2024

За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все заедно да вървим, ако ще бъдем хора.

Васил Левски, 1871 г.


Молебен за разум направете

Какво, ако не глупост и чувство за безнаказаност е, че един тръгнал да коси с допотопна косачка и от една искра в камък изгоря цяло село. На друг му пречели гуми някакви и ги запалил. Трети наклал огън да си вари буркани със зимнина. На четвърти може би кебапчета на скара са му се дояли, като се качил на хлад в планината. В Добричка област пък отчитат, че при тях основна причина за пожарите е небрежност. Надали другаде из родината е различно, а пък престъпници - няма как да бъдат наречени иначе – сложили шипове и нарязали губите на колите на хората, тръгнали да гасят пожара на Беклемето.

Та, дай, Боже, разум на българите. (Димитрана Александрова, из коментар в „24 часа“)

„С отпаднала необходимост“

Ако набият някъде Кирчо и Мърморчо (Денков), въпросът няма да бъде защо, а защо чак сега? Колко нагъл трябва да бъде този, който отива с ръце в джобовете във Воден да си прави пиар?! Кирчо и Мърморчо за пореден път издълбаха дъното и слязоха още по-ниско в очите на България. Да посетиш като екскурзиант разкъсаното от огнения ужас село, само за да се снимаш с изстрадалите хора в него – това не е просто подигравка, това е гавра със страданието.

Кирчо и Мърморчо бяха премиери на България. Всеки от тях по девет месеца. Министър-председателят има огромна власт – това е реално най-овластената фигура в страната. Какво направиха двамата за усилването на система за борба с бедствия и аварии? И ако бяха направили макар и мъничко, нямаше ли сега да развяват това „мъничко“ като знаме на своите заслуги. Защото и двамата се държаха не като премиери на България. Защото през цялото време на тези ялови 2 х 9 месеца основната им грижа беше как да ограбят и без това опосканата в десетилетията българска армия. 

Че как работеща техника била „с отпаднала необходимост“ – 100 БТР-а извадиха от МВР и ги пратиха в чужбина. Колкото и изстрадала да е чужда страна, тя не е по-важна от България. Да не говорим, че България няма никаква вина за някакво чуждо страдание и при цялото състрадание на първо място за българите си остава България.

Какво направиха Двамата, подпомагани от гороломния Мирчев рев на друг от вносната политическа клоунада. Подариха тези 100 БТР-а, защото били „с отпаднала необходимост“. Което е особен вид неадекватност, тъй като това не върши работа на нито една от двете страни. А тази техника можеше да свърши работа точно сега в пожарите, ако беше послушан разумният глас на един старателно оплют бивш военен министър. (Из коментар на Александър Урумов, фейсбук)

Политици много, държавници няма

За пореден път поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени. За поредна година при наводненията и пожарите държавата отново не е готова и всичко е на бегом. Сега тепърва ще купуваме бързо някакви хеликоптери. Да погледнем каква техника имаме, как може тя с много по-малко пари да бъде ремонтирана и да се използва ефикасно, а не да се чудим как да я подаряваме, за да се харесаме на външните ни партньори. Проблемът е слугинският манталитет на нашите политици - за тях е по-важно да ги потупат по рамото от посолството или от Брюксел, отколкото да решават проблемите на българските граждани. Когато ни управляват хора, които смятат, че имат началници някъде в чужбина, виждате какво се случва. Политици има достатъчно, държавници няма. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и скрито-покрито. (Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната, БНР)

Съдебната реформа отиде в кошчето

Конституционният съд не отмени орязаните правомощия на президента за служебното правителство, както и новите норми в основния закон, според които Народното събрание е постоянно действащо, и разреши хора с двойно гражданство да стават депутати и министри. Според конституционните съдии обикновено Народно събрание не може да отменя правомощията на главния прокурор да контролира всички под него в системата. 

Христо ИвановРешението на Конституционния съд да отмени част от промените е огромен подарък за Пеевски. Съдебната реформа отиде в кошчето за боклук. Съдът каза, че България е прокурорска република.

Борислав Цеков: Рухна фалшивият мит за "съдебната реформа"Жалко е, че оставиха в сила възможността двойни граждани да стават депутати и не върнаха стария формат на служебното правителство. 

Тошко Йорданов: Най-страшното е, че Конституционният съд вече е политически орган. Вече няма инстанция, която да е независима от управляващите в момента. ПП-ДБ излязоха глупаците, защото това, което предложиха в съдебната реформа, беше отхвърлено с шут. Нещата, които уреждат ГЕРБ, остават. 

Пиар подход по бракониерски

Вижте кога се обявява решението на Конституционния съд - петък следобед, последен работен ден на последна работна седмица от юли, т.е. това е един бракониерски пиар подход то да стигне до по-малко хора и по възможност да не предизвика особено много критика и обществен резонанс.

Съдебната реформа беше мъртвородена, защото предвиждаше укрепване на независимостта и силата на съдебната система, което е универсалният лек срещу корупцията, а прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално участваха в приемането на този конституционен проект, очевидно нямат интерес от такава реформа. Изначално беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това те ще използват неформалния си, сенчестия си властови ресурс, за да торпилират този конституционен проект, включително и през аватарите си в Конституционния съд. От гледна точка на изискванията за безпристрастност на всеки съдебен акт, това решение би трябвало да е невалидно и нищожно заради участието на Десислава Атанасова. Но тъй като никой не може да обяви, няма такива правомощия, за нищожно едно решение на Конституционния съд, те го приемат въпреки този негов неотстраним порок. (Адвокат Михаил Екимджиев, Би Ти Ви)

Срамота!

Абсолютно антиевроатлантическо решение взе Конституционният съд на държавицата, ограничавайки възможността за депутати, министри и други подобни слуги на народа да бъдат избирани госпожи и господа с двойно гражданство. На какво прилича това? Не само двойно, на тези постове трябва да могат да бъдат избирани и хора с тройно, четворно и петорно гражданство. За да има истинска евроатлантическа демокрация в България, а не някакъв сурогат! (Петьо Блъсков, „Труд“)

Кога и как Ненчев е станал дипломат

Назначението на бившия военен министър Николай Ненчев за временно управляващ на българското посолство в Киев породи напрежение между институциите. Ето част от коментара по този повод на дипломатът Любомир Кючуков, бивш зам. външен министър, за Епицентър. 

В дипломацията не съществува понятието „временно изпълняващ длъжността посланик”. Коректната формулировка е „временно управляващ посолството”. За съжаление дори и премиерът и външен министър допусна терминологична неточност. Законът за дипломатическата служба дава възможност за посланик да бъде назначено и лице извън състава на дипломатическата служба, т.е. създава се политическа квота, но тя не може да надхвърля 20%. Няма политическа квота извън тази за посланици. Иначе казано, за временно управляващ посолството се назначава дипломатически служител. Което повдига въпроса кога и как Ненчев е станал дипломат. За изпращане на дипломати на задгранична работа достатъчна е заповед на министъра на външните работи. И именно тази възможност се използва в момента, за да се заобиколи президентската институция.

Изпращането на нов временно управляващ де факто дава знак за постоянност, а не за временност на тази ситуация. Иначе казано: устройването на една личност се оказа по-важно от политиката на държавата.

Парламентът не произвежда нищо

Този парламент вече месец и половина не произвежда нищо, освен да имитира работа, само за да ползва безплатно време да се изявява по медии. Нищо няма и да произведе. По-добре всички да отидат да си гледат партиите, тук виждаме само обвинения, че някой им саботира нещо? Вчера (б.р. сряда) кой какво саботира, че парламентът свърши в 10.15 сутринта? От миналата седмица говоря партиите да излязат и да кажат на избирателите какво ще правят. Който няма какво да каже - ГЕРБ му е виновен. Няма да стане! 

От сутринта (б.р. в четвъртък) се занимавам с безводието по Делиормана. Водопроводът през Русе, Разград, Търговище и Шумен не се прави. Язовирите са пълни на 50%, 30% е тиня. Ние обаче продължаваме да ползваме парламента за декларации, разделение и обиди, а не за нещо градивно. Аз мога да поема ангажимент, че този водопровод ще го направя. (Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

Кои бяха, кои са сега

Ако направим разходка във времето и се вгледаме през председателите на Народното събрание, ще стигнем до някои не много радостни изводи. Председател на Учредителното събрание е Антим I. После институцията е оглавявана от Петко Каравелов, Тодор Икономов. Петко Р. Славейков,Стефан Стамболов, Захарий Стоянов. В началото на XX век - от Иван Ев. Гешов, Марко Балабанов, Драган Цанков. В края на същия век - академиците Николай Димитров и Благовест Сендов, Стефан Савов. През XXI век Народното събрание се оглавява от: Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов, Георги Пирински, Цецка Цачева (два пъти), Михаил Миков, Димитър Главчев, Цвета Караянчева, Ива Митева (два пъти), Никола Минчев, Вежди Рашидов, Росен Желязков, Рая Назарян. Очевадният извод е един: стремително пада качеството на човешкия политически материал (по Бойко Борисов). Нерде Антим I, Славейков и Стамболов, нерде Цвета, Цецка, Ива. Несравними фигури в професионален, политически, интелектуален и управленски план.

Всички констатираме трайно през десетилетията упадък на ценности, скок на чалга културата, спад в образованието... Е, откъде да се вземат политиците, освен от тази среда? Но има и намаляване на българското население - от 9 млн. на 6.5 млн. спад за последните почти 40 години. При стеснение с 30% е логично тя да произведе поне 30% по-малко качествени политици. Важи и за футболисти, певци, писатели... 

Да погледнем отново някои от лицата в президиума на парламента в последните години - Цецка Цачева, Цвета Караянчева, Ива Митева, Рая Назарян, Цончо Ганев... Това са най-обикновени служители на своя си лидер, зае(ма)ли поста единствено поради факта, че са лоялни членове на партийната му администрация (ако беше фирма, щяхме да ги наречем "секретар(к)и"). И ако бъдат сменени с когото и да е друг, смяната ще е без значение. Това е част от обезсмислянето на политиката. От дъното, което все се дълбае. Та това е положението. Райско време на Цецки, Цвети и други цветя. (Из коментар на Диян Божидаров, „Сега“)

Усмивката на Главчев казва друго

Имаше натиск от аватарите на Пеевски аз да не бъда избран за председател на Правната комисия на Европейския парламент. Отговорът на европейските либерали беше: решението е взето. А този външен натиск още повече затвърждава нашето убеждение, че той е правилният човек да се занимава с антикорупцията, да разработва идеи за евентуален бъдещ антикорупционен закон за ЕС по модела Магнитски. Аз съм благодарен на европейските либерали, защото потвърдиха тази позиция, която ДПС заслужава. Това е успех за България.

Фабриката за законодателство в Европейския парламент трябва да се спре и да се помисли кои законодателни актове да се изкарат от употреба, но за тях да има ясна оценка за въздействието, противното означава бюрокрация за ЕС. А крайният резултат е оттегляне от подкрепа, насаждане на омраза и противопоставяне и връщане на ЕС от това, от което се е освободил или си мислим, че се е освободил.

Питаме дали държавни органи се използват като политическа бухалка. Но действията зад привидната усмивка на Главчев казват друго. Областни управители, назначени по закони и конституция, бяха свалени. Действията на Главчев напоследък ме карат на мисля, че действа под влияние на Пеевски. Имам повече от дълбоко съмнение за безпристрастността на служебния кабинет при подготовката на парламентарни избори. (Илхан Кючук, „Неделя 150, БНР)

Депутати се оплакват

Депутатите от ДПС, изключени от парламентарната група заради подкрепата си към Доган, обвиниха служебния премиер Главчев в зависимости от Пеевски. Повод за реакцията им стана решението на министър-председателя да смени назначените преди месец областни управители на Смолян и Кърджали, подкрепили Доган. Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. А депутатът Тимур Халилов заяви: "Всеки ден ставаме свидетели на натиск, смени и уволнения на ниво изпълнителна и местна власт на хора, изразили подкрепа за Доган ".

В позиция на Министерския съвет по този повод се посочва, че „служебното правителство стриктно спазва Конституцията и законите на страната и категорично не участва във вътрешнопартийни въпроси на която и да е политическа сила. Опитите да се внушава каквато и да е пристрастност на служебното правителство са несъстоятелни“. 

Удобната безотговорност

Съкрушената физиономия на Данчо Цонев разказва абсолютно всичко за ситуацията в ДПС. Тя изважда напред вътрешния му конфликт, предсказва именно как ще изглежда ДПС след следващите парламентарни избори… Някой може ли да повярва, че който и да е може да пробутва на Доган какво да мисли и прави в партията си?! Чувам как вътрешните му врагове днес безмилостно го описват като митоман, алкохолик, изветрял и пр. Не знам дали е митоман, но е извел ДПС до мини империя в държавата. Дрънканиците за изолация на ДПС са смешни. Изолацията само създаде условия за каляване на характера на ДПС. По-добре то да е във властта с ясна отговорност, защото задкулисието създава удобна безотговорност… Доган за разлика от Пеевски е наясно кое в живота е възможно, кое не е възможно, кое е рисково, кое е прекалено и какво ще стане после. Той е палитра от власт от различен характер - и етническа, и лидерска, и партийна, и историческа, и реална власт като разположение на хора и участие в политиката. (Из коментар на Калина Андролова, фейсбук)

Време е да кажем „Стига!“

С призив за обединение в лявото пространство и заявка за победа на предсрочните избори БСП отбеляза на Бузлуджа 133 г. от създаването на организираното социалистическо движение в България. На събора присъстваха хиляди членове и привърженици на БСП, ръководството на партията и представители на други леви формации. 

„Лявото е доказало, че в момент на кризи може да намира точните решения, но само когато е обединено ", заяви изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. "Всеки един от нас изпи горчивата чаша на разделението", заяви Борислав Гуцанов. "България гори, а нашите опоненти ни предлагат едно политическо блато и безвремие. Тук е мястото да кажем - стига!", призова Кристиян Вигенин и подчерта, че мирът е основното послание на БСП и че няма да допуснат България да участва в чужди войни. 

В петък 200 представители на 16 леви формации, сред които Георги Първанов, Румен Петков, Мая Манолова и др., се събраха на обединителна среща в Стара Загора под мотото "Време е да оставим различията в миналото и да продължим заедно напред в името на България".

Новото ляво?

Оставката на Нинова съживи мераците на бегълците да се нагласят на избираеми места в подготвяното ляво обединение. Не искат да си спомнят, че повече от 30 г. многобройни леви коалиции около или извън БСП бяха – със съвсем малко изключения – все неуспешни. И това е така, защото отцепниците нямат избиратели извън тези на БСП. Процентите им се движат от няколко стотни до един и нещо. Няма по-добро представяне и когато те са в коалиция с БСП – приносът им е нулев. Ободрени обаче от оставката на Нинова, някои, включително и в ръководството на БСП, не просто се надяват, но дори и демонстрират сигурност, че положителният ефект най-сетне ще се получи. 

След Нинова положителният ефект от общите листи, поне на първо време, ще бъде още по-трудно постижим. Опитното око вижда, че голяма част от членовете и симпатизантите на БСП са на нейна страна. Ако към тях не се подходи внимателно, вместо прилив, ще се стигне до нов отлив на гласове. Ето защо е странен ентусиазмът, с който се обещава равнопоставеност на партиите в новото ляво обединение. Диалогичност, взаимно уважение, толерантност – да, но равнопоставеност и дори равностойност?! Успешният подход предполага първо да се заздрави опората на лявото пространство в лицето на БСП и едва след това да се предприемат дарителски акции. Което съвсем не означава, че не е нужно обединяване. Напротив, нека се работи в тази посока, но всеки да се съобразява с електоралната си тежест. А политиците от моето поколение, които отдавна додеяха с вечните си зиг-зази, вместо за пореден път да се самопрепоръчват за нов полъх на лявата идея, да отстъпят най-после челните позиции във формациите си на младите и необременените. В противен случай ще се стигне до познатото: искахме да стане по-добре, а се получи, както винаги. (Иво Атанасов, фейсбук)

Обърнаха се за една нощ

Лявото обединение ще доведе до още по-голямо разделение. Това механично събиране на лидери не може да доведе до по-добри резултати. В партийните структури то не се приема еднозначно. Идете и кажете например в БСП-Плевен, че ще се обединяват с Румен Петков и те ще напуснат незабавно. Няколко години подобни хора работиха срещу БСП по места, това не може да се забрави с една декларация от лидерите. Дано да се обединят ляво мислещи хора, но за ново обединение трябва импулс, а не виждам нови идеи, нови хора. Всички искаме да има силна левица, но по начина, по който го правят, няма да постигнат нищо. Пречи егоцентризмът – много вождове, малко индианци. 

Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да стоя там редом с хора като Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров, които за една нощ се обърнаха. Всички, които говореха за войната ми с Радев, участваха в нея. Водих битки срещу „червените барони“, срещу олигарсите в БСП, либералното течение, модела на ГЕРБ. Затова ми се стовари това на главата. Не съм решила дали ще се явя на изборите за председател на БСП през октомври. Откакто подадох оставка, не съм стъпвала в сградата на "Позитано", нека управляват момчетата. Аз съм председател в оставка и трябва да подписвам документите, докато съдът не се произнесе. Обръщам се към социалистите - не позволявайте на тези превратаджии да ви вземат правото да участват в избора на председател на БСП. (Корнелия Нинова, Би Ти Ви)

България процъфтява благодарение на НАТО

Благодарение на сигурността, която осигурява НАТО, България процъфтява, каза американският посланик у нас Кенет Мертен на конференция за 75 г. от създаването на НАТО, цитиран от БТА. Той представи данни, според които от присъединяването на страната ни към алианса БВП се е увеличил повече от два пъти, преките чуждестранни инвестиции продължават да растат. Мертен добави, че Световната банка е квалифицирала за първи път България като страна с високи доходи, а според Евростат е изпреварила Унгария по потребление на глава от населението. България е на път да постигне инвестиции от 2% и повече в отбраната, а след началото на конфликта в Украйна се съгласи да бъде домакин на многонационална бойна група, каза посланикът и отчете приноса, който оказва страната ни в Черноморския регион и източния фланг на алианса.  

Мила родна статистика

Повече от 3 млн. българи имат огромен финансов проблем и живеят на ръба на оцеляването. Почти половината от тях нямат отделени средства за внезапни неотложни разходи. 

Близо 45 на сто от домакинствата или 2,8 млн. души изобщо не могат да си позволят почивки извън дома.

Почти 20 на сто изпитват затруднения за вноски по кредити и плащане на сметки навреме. 

Към 42 на сто не могат да си позволят смяна на остарялото обзавеждане вкъщи.

Повече от 18 на сто от населението на страната живее в тежки материални и социални лишения. Това означава, че се лишават от поне 7 от общо 13 показателя за достоен и здравословен живот.

Две трети или близо 40 на сто са пряко засегнати от безработицата. 

Цената на живота тормози повече от 25 на сто от българите, а близо 30 на сто от тях са оплакват от здравните грижи. (Данни на НСИ за юни т.г.)

"Мини Марица-изток" затъва все по-надълбоко

Дълговете на "Мини Марица-изток" растат, паричните наличности намаляват, няма инвестиции, нито ясна концепция за бъдещето на дружеството. Това се разбра от изслушване на енергийния министър Владимир Малинов в Народното събрание, пише „Сега“. Натрупаната загуба е 237 млн. лв. Почти наполовина е намалял добивът на въглища, а обемът на изкопаната земна маса е спаднал с над 64%. Взет е заем от търговска банка за 50 млн. и се очаква 100 млн. държавен кредит от БЕХ. Основен въпрос в момента е помощта, която предният парламент одобри в размер на 250 млн. годишно - общо 1 млрд. лв. до 2028 г. за рекултивиране на терени на мините. Първо обаче ЕК трябва да се произнесе дали това представлява позволена държавна помощ. До момента няма съкращения и всички 6556 служители си получават редовно заплатите, съобщи министърът. А за бъдещето на комплекса коментира: "Дали имаме дългосрочна визия за съдбата на "Мини Марица-изток"? Иска ми се да имаме." 

Компенсациите ще продължат

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лв. на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени, решиха народните представители. Фондът за сигурност на електроенергийната система разполага в момента с 471 млн. лв., като с въвеждането на компенсацията от 1 юли ще е необходим финансов ресурс от 230 млн. Предвижда се компенсацията да бъде еднаква и равна за всички небитови потребители.

Задава се суша

Проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи. Над 60 населени места, в които живеят около 40 хил. души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците. Най-голям е броят на селищата в областите Шумен, Ловеч и Търговище, съобщи пред БТА доц. Галина Димова-Бойкинова от катедра "Водоснабдяване" на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Според проф. Димитър Кисляков от същия университет са необходими още язовири, тъй като България е една от най-бедните на повърхностни води европейски страни, а през следващите 70-80 г. се очаква все повече суша. 

Магистрала „Хемус“ се събуди

Продължава строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка от Боаза до пътен възел"Дерманци" с дължина от 15,26 км, който ще улесни движението и ще осигури по-добра свързаност в региона, съобщават от АПИ. Проектът, за който са осигурени 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет, включва изграждането на четири моста над р. Вит с дължина от 2995 м, което представлява 20% от участъка; два виадукта, по-високият от които е 36 м; четири селскостопански подлеза и два надлеза и площадка за отдих западно от село Торос. Според последните данни строителството на участъка е достигнало 68% завършеност. 

Българи са най-големите инвеститори на българи

Само през май парите, които българите в чужбина изпращат, са 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов пик. Предишният беше 172.2 млн. през май 2023 г. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Има месеци, в които емигрантите са най-големият инвеститор в България, пише „Сега“. Данните на БНБ не обхващат всички суми, а само банковите преводи. Смята се, че между 15 и 25% от средствата пристигат по неофициални пътища. Най-значителните трансфери са от наши гастарбайтери в Германия - около  230 млн. евро. Втори са българите в САЩ (209 млн.). Следват Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн.).

Поне 2 млн. домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, за данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, които са най-зависими от емигрантските пари. 

Лъжливите обезщетения

Парламентарната социална комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение, с което се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава от ЕС да се получава максимално обезщетение за безработица у нас. Предвижда се при определянето на обезщетението за безработица да се вземат предвид всички доходи за 24 месеца назад, включително тези от България, а не само доходите от последната работа в чужбина. Целта е да се осигури справедливост и намаляване на злоупотребите. Председателят на социалната комисия Деница Сачева посочи, че през миналата година броят на лицата с изплатени обезщетения при краткосрочна заетост в държава от ЕС е нараснал до почти 57 хил., които са получили общо 136 292 630 лв. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев беше категоричен, че освен за тези над 100 млн. лв., става въпрос за корупция и сив сектор и че в цели региони на страната бизнес климатът е убит заради тази схема с обезщетенията. Това деморализира, защото не печели човек с труда си, спазвайки правилата, а този, който е измамник. 

Опростачаването е жестоко

„Аз съм най-щастливият човек след разцепването на ДПС, защото харесвам много Доган още от Великото Народно събрание. Той е изключително интелигентен и винаги съм била изумена, когато са ми казвали, че Пеевски е толериран от Доган. Освен ако това не е някаква игра. Ако Пеевски си е въобразил, че може да направи такъв преврат и си мисли, че колкото повече повтаря, че е евроатлантик, а той просто си пази авоарите, много се е заблудил“. Това заявява Нешка Робева пред „Ретро“. Според нея „средата, в която виреят българските партии, е страшно нездрава. Трябва да се намери общ език с ДПС. Тези хора, които наричаме „турци“, са родени като нас в България и са точно такива, каквито сме и ние. Тъжно ми е, защото икономиката ни е унищожена, както и селското стопанството, народът все повече намалява, опростачването е жестоко, пропагандата е безумна. За мен президентът трябва да направи партия и много хора ще го последват“, смяталегендарната треньорка.

Нешка от години живее във вилата си в с. Трудовец, наследство от майка й. Казва, че ще покани на гостидевойките от Федерацията по художествена гимнастика, за да ги научи да готвят традиционни гозби с хубави и пресни зеленчуци. „За съжаление, повече няма какво да дам на спорта в България, тъй като никой не се съветва с мен, но ще се радвам, ако мога да предам на младите изкуството да останат спокойни и с отворен ум към света, защото те ще ни управляват един ден и е добре да са научени на ценните неща в живота“, казва Робева.

Изискани вечери върху ковчега на мъртвец

Ако не беше бдителното око на бивш полицай, днес античният саркофаг, намерен на плаж до Варна, щеше да е превърнат в маса за специални тържества на фона на морския залез. Изумително е колко бедно може да бъде въображението на неизвестния засега „герой“, за да придаде шикозен вид на античния саркофаг. Жалко за въпросния представител на българския мутробарок, който трябва да се лиши от изискани вечери върху ковчега на мъртвеца. Видял вещ с археологическа стойност, взел си я за разкош, че може и да я добави към безвкусните статуи на амурчета из вилата си.

По-сериозният въпрос обаче не е за щетата на поредния ценител на безценни археологически находки, а за това как някой може да се сдобие с античен саркофаг. (Коментар на „24 часа“)

Отиде си Джузепе Консоло, разбил „българската следа“

Той бе адвокат на Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Консоло удържа един изцяло политически процес и успя да измъкне не само Антонов, а да постигне оправдание за България, станала жертва на амбициите на участниците в Студената война. Председателят на италианския сенат Иняцио Ла Руса изрази съболезнования във фейсбук: „С дълбока скръб научих за смъртта на моя приятел, бивш сенатор и депутат Джузепе Консоло“.

Накриво си вързахме обувките

Българският дух в момента е смачкан, наплашен. Ако хората, които решават съдбините ни, не изровят главите си от политическия пясък, лекуването ни като нация може да се окаже с изключително тревожен край. При всичката немощ на държавата ни, днешните политици си създават привилегии и уют, по-големи даже от предишните. Нещо накриво си вързахме обувките, не намерихме пътя, по който трябваше да тръгнем. Все повече се убеждавам, че да си политик в България не е важно да имаш положителни качества, а да ги нямаш. Плачем за образовани хора и ако не направим поредното безумие да си унищожим окончателно образованието, каквито симптоми се забелязват, ако спасим и развием културните традиции, България ще влезе достойно и предостойно в новия информационен век, който повече от всичко иска образовани хора. А не обслужващ персонал, за какъвто очевидно някои ни подготвят. (Проф. Марко Семов, из интервю в „Стандарт“, 22 март 1999 г.)

Къде са най-ниските доходи

Турция и България са с най-ниските средни годишни нетни доходи - съответно 8968 евро и 9355 евро, съобщава Euronews Businessу. Според Евростат Швейцария оглавява списъка с 85 582 евроСлед нея са Исландия (53 885), Люксембург (49 035), Норвегия и Нидерландия (45 хил.)Германия (38 086), Швеция (33 926), Франция (31 481), Италия (24 207), Испания (23 568), Унгария (12 456)Хърватия (12 330), Румъния (11 105). Средните нетни доходи в ЕС са 28 217 евро.

Имате любовта на хората

"Дръжте високо гарда. Всички сме с вас и ви подкрепяме, следим с интерес и надежда вашите изяви в Париж. Имате любовта на хората. Желая на всеки от вас да реализира своя максимум на олимпийските игри". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към българските спортисти, треньори и официални лица, с които се срещна в олимпийското село в Париж.

Председателят на БОК Стефка Костадинова също пожела успех на нашите олимпийци: „Искам да ви вдъхна кураж. Нека с вас бъде мощният български дух, силните ни традиции и невероятната подкрепа на нацията“. 

В прослава на големия човек и светец

„Спектакълът "Рилският пустинник" е посветен на подвиг и послание, което всеки българин трябва да усети. Защото без покровител трудно се живее в държава, която трябва да мисли за своето бъдеще и прогрес, да зарови томахавката на всички крамоли и неразбирателства и да заживее нормално и в хармония като една цивилизована държава. Усещането е върховно, защото нашето свещенослужение е в името на подвига на един голям човек и светец, небесния покровител на България. А това трябва да го знаят всички българи.“ Това каза пред БТА директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов по повод премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник" пред храма "Св. Ал. Невски", на която той е режисьор. 

В нелеките времена, в които живеем, можем и трябва да бъдем ученици на св. Иван Рилски. Оставаме с надежда, че този пример за успешно и доброплодно съработничество между православната ни църква и културните институции ще бъде вдъхновение и стимул за мнозина, посочи българският патриарх Даниил, който присъства на премиерата. 

В главните роли са Ириней Константинов, Атанас Младенов, Ангел Христов, Иван Радев, Николай Петров, Веселин Михайлов. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера под палката на Старозагорския митрополит Киприан, както и детската вокално-театрална формация с ръководител Димитър Костанцалиев.

Нов имот на бивш президент

Частен парк върху 7 дка на стойност няколко милиона прави до новата си къща президентът Плевнелиев в разложкото сeло Баня. Той ще се ползва едновременно от 30-40 души, ще бъде с 20 пейки и 6 беседки, игрища за тенис на корт, мини голф и многофункционално игрище за футбол, баскетбол и волейбол. На детската площадка ще има люлки за 2 до 4 деца, а за родителите им са предвидени 10 паркоместа, съобщава Струма бг.

Това ли е резултатът?

Това, че Европейският парламент не е парламент, го казват отдавна всички мислещи хора. Аз също съм го казвал и писал хиляди пъти. Но да се прояви такова неуважение към резултата от изборите при заемането на най-високите постове в ЕС, е нещо, което не очаквах. Това, че много преди изборите бяха ясни четирите имена на бъдещите топ управленци на ЕС ми се струваше абсолютно скандално. Това, че тези имена се потвърдиха, е още по-лошо. Това е потвърждение, че ЕС не се нуждае от избори, за да функционира. 

Фактът, че напълно непопулярната и дискредитирана Урсула фон дер Лайен отново стана председател на ЕК, е скандален. Това ли е резултатът от изборите през юни? Че почти неизвестен португалец стана председател на Европейския съвет? Израз на истинска европейска демокрация ли е, че председателството на парламента и ръководството на европейската дипломация ще бъдат заети от две жени от най-малките европейски държави Естония и Малта. Когато Франция с население от почти 70 млн., няма никой в ​​ръководството на ЕС, докато Естония, с население от 1 млн., и Малта, с половин милион, имат две от тези четири висши длъжности.

Винаги трябва да търсим оптимизъм и надежда. Много се боря да ги намеря, но не мога. Възможно е да се оттеглим в себе си и да живеем изцяло личния си живот, но това предполага, че новият европейски свят няма да се меси в личния ни живот. Но е точно обратното. (Проф. Вацлав Клаус, бивш президент на Чехия, Гласове)

Москва предупреждава Вашингтон

Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ако тези планове на Съединените щати се осъществят, ще смятаме, че сме освободени от взетото по-рано решение за едностранен мораториум върху разполагането на ударни средства със среден и по-малък обсег", заяви той. По думите му САЩ рискуват да предизвикат ракетна криза като от епохата на Студената война. Той добави, че ще бъдат повишени и възможностите на бреговите войски на руския Военноморски флот. 

По-рано този месец Вашингтон и Берлин съобщиха в съвместно изявление, че за първи път от Студената война насам в Германия ще бъдат разположени американски оръжия с голям обсег, с което САЩ ще допринесат за "интегрираното европейско възпиране".

Ще има ли преговори 

Украйна е готова за „добронамерени“ мирни преговори с Русия, стига и Москва да е готова за това, заяви украинският външен министър Кулеба на среща с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанджоу и уточни, че засега нямало подобни индикации от Москва. Ван е подчертал, че решаването на украинския конфликт трябва да стане чрез преговори и Китай е готов е да посредничи. 

Зеленски публично заяви, че очаква Русия да участва във втората международната мирна конференция за Украйна през ноември. Пекин пък предлага замразяване на войната по фронтовата линия, докато Кремъл изисква като условие за преговори да му бъде прехвърлена цялата територия на четирите югоизточни района. Според публикация в „Труд“ украинската дипломация настоявала Москва да приближи исканията си до предложението на Ктиай, което би отворило прозорец за преговори. 

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че няма смисъл да се слуша какво казват Зеленски и Кулеба за перспективите за преговори с Русия", защото "те си противоречат.

Трудни месеци за Зеленски

Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад условията на мирно споразумение, включително потенциално горчиви териториални отстъпки. Той вероятно ще трябва да прибегне до референдум, не мисля, че може да постигне толкова болезнени и важни споразумения сам без народна легитимация. Това заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за италианския всекидневник „Кориере дела сера“. Според него всеки сценарий за мирно споразумение с Путин би поставил огромни предизвикателства за Зеленски. „Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни за него. Трябва ли да продължи войната или да обмисли териториален компромис с Путин? И в този случай какъв натиск ще дойде от Америка, ако Тръмп спечели? И как да обясним на страната, че трябва да се откажем от части от нашата територия? Каквато и стъпка да предприеме, Зеленски рискува да извърши политическо самоубийство“, каза Кличко. На въпрос за отношенията им, той отговаря: „Винаги съм имал добри отношения с него, той е този, който е в лоши отношения с мен“.

Настъпва промяна, невиждана пет века

Европа се е отказала да защитава собствените си интереси. Единственото, което прави днес, е да следва безусловно американската външна политика на Демократическата партия дори с цената на самоунищожение. Настъпва промяна, която не е виждана от 500 г. Изправени сме пред промяна на световния ред. Китай, Индия, Пакистан и Индонезия се превръщат в доминиращ център на света. Ние,  западняците, тласнахме и руснаците към този блок.

Украйна ще се върне към позицията на буферна държава. Международните гаранции за сигурност ще бъдат записани в споразумение между САЩ и Русия. Ако Европа няма мирна политика, а Тръмп спечели президентските избори, ЕС ще трябва да плати цената на тази военна авантюра и това засяга всички нас. (Унгарският премиер Виктор Орбан в Бъйле Тушнад - град с преобладаващо унгарско население в Румъния, където традиционно се провежда Летен университет)

6 млрд. инвестиции в Сърбия

Проектът на австралийската компания "Рио Тинто"за добив на литий в Северозападна Сърбия е голям шанс за развитието на страната, тъй като ще осигури 6 млрд. евро преки инвестиции и работни места за 20 хил. души. Това съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от БТА. Въпреки протестите на екоактивисти Сърбия възстанови лиценза на "Рио Тинто" за разработване на най-голямата мина за литий в долината Ядар, в Северозападна Сърбия, което се очаква да даде тласък на производството на електромобили в Европа. Компанията планира годишно да добива 58 хил. тона литий, което е достатъчно за оборудването на 1.1 млн. електромобила и представлява около 17% от европейския пазар.

МВФ предупреждава за неравенствата по света 

Глобалната икономика буксува на ниска скорост, което може да нанесе силен удар по битката срещу бедността и неравенството. Периодите на стагнация, които продължават по четири години или по-дълго, тласкат нагоре неравенството в доходите в различните държави с близо 20 на сто - значително по-високо, отколкото е увеличението, дължащо се на рецесия. Колкото по-дълго буксуваме в свят на нисък растеж, толкова по-големи неравенства ще има в него. А нарастващото неравенство може да подхранва недоволство от икономическата интеграция и технологичния напредък. (Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, в блога на МВФ)

Най-големият дефицит извън кризите

САЩ са напът да достигнат най-големия си федерален дефицит извън времената на криза като пандемията Covid-19, глобалния финансов срив и Втората световна война, съобщава Bloomberg. Дефицитът за фискалната година, приключваща на 30 септември, ще възлиза на почти 1,9 трилиона долара, което се равнява на 6,6% от БВПВ същото време плащанията по държавния дълг от 27,8 трилиона долара се увеличиха поради по-високите лихвени проценти. През юни МВФ разкритикува САЩ, че поддържат твърде голям дефицит и отбеляза, че дълговата тежест на страната крие рискове за световната икономика.

Вести от България

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава бяха сърдечно посрещнати в Елисейския дворец от френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит, които бяха домакини на официален прием преди тържествената церемония по откриването на олимпийските игри в Париж. Радев проведе неформални разговори с  президента на Словакия Петер Пелегрини, емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, краля на Испания Фелипе VI, с Албер II - принц на Княжество Монако, и други държавни и правителствени ръководители.

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия, констатира доклад на ЕК за върховенството на закона за България за миналата година. 

Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записите, в които гласове, приличащи на тези на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, обсъждат търсене на пари за предизборната кампания. "В случай, че експертизите установят, че записите са истински, компетентните органи следва да предприемат задълбочено разследвани дали са налице факти и обстоятелства за извършени престъпления", пише в съобщение на ДПС до медиите.

Депутатите решиха, че ще почиват от 17 до 31 август, след като беше отхвърлено предложението на ИТН за отмяна на лятната ваканция.

Административният съд София-град потвърди решението на ОИК, с което Васил Терзиев бе обявен за кмет. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд. Съдът възстанови отстранения от ОИК кмет на столичния район "Оборище" Георги Кузмов по неговажалба срещу свалянето му от длъжност по сигнал на ГЕРБ заради участие в две фирми.

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че Здравко Здравков вече не е главен архитект на Столичната община, след като е приел неговата оставка. Ще бъде назначен временно изпълняващ и заедно с това ще започне подготовка на конкурс за позицията.

Четвърта градска болница в София се закрива и се слива с Втора градска, реши Столичният общински съвет.

"Метрополитен" обяви обществена поръчка за продължаване на втората линия от метростанция "Витоша" при бул. "Черни връх" до Студентския град. Предвиждат се пет подземни станции с обща дължина близо 5 км, като една от тях ще е с подземен паркинг. 

Спестеното в банките през първата половина на годината е по-малко от изтеглените нови кредити. Близо 70% от парите на българите и на компаниитеса в депозити, т.е. заключени в банкипоказват данни на БНБ от края на юни.

Всички общини ще бъдат прекатегоризирани по нови критерии на базата на преброяване 2021. От категорията зависят данък сгради, финансиранетопо новата инвестиционна програма за общините, издръжката на делегираните от държавата дейностии др.

Всяка година държавните висши училища ще осигуряват до 400 места в редовна форма на обучение на чуждестранни граждани и лица без гражданство, получили временна закрила в България, реши правителството

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, които ще позволят на бащите да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст без съгласие на майката. 

Изграждането на тунел под Шипка с дължина 3,2 км ще струва 358 млн. лв. Строителството му ще продължи три години и половина, но все още няма яснота кога то ще започне, съобщи в парламента регионалният министър Виолета Коритарова. 

Вести от света

ЕС ще насочи първите 1,5 млрд. евро от замразените руски активи в подкрепа на Украйна, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Украйна изнудва Унгария и Словакия със спиране на доставките на петрол, заяви помощник на унгарския премиер, след като бяха прекъснати доставките за двете държави от "Лукойл". "Призовавам ЕК да вземе страната на своите държави членки и особено на своите граждани възможно най-скоро", коментира словашкият външен министър Юрай Бланар.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова повтори позицията на Москва, че детската болница в Киев е била поразена на 8 юли от украински противовъздушни ракети и отхвърли обвиненията на Украйна, че става въпрос за руски удар, предаде Ройтерс. 

Унгapия взe 1 млpд. eвpo зaeм oт тpи ĸитaйcĸи бaнĸи зa paзвитиe нa виcoĸитe тexнoлoгии и зa изгpaждaнe нa тpaнcпopтнa и eнepгийнa инфpacтpyĸтypa.

B Индия зaпoчнa cтpoитeлcтвoтo нa тyнeл c нaй-гoлямaта нaдмopcĸa виcoчинa в cвeтa - 4815 метра. Цepeмoниятa пo cтapтиpaнeтo нa тoзи гpaндиoзeн пpoeĸт бeшe вoдeнa oт премиера Moди. Сега нaй-виcoĸoплaнинcĸoтo cъopъжeниe в cвeтa e тyнeл в Kитaй нa 4750 м нaдмopcĸa виcoчинa. 

В Казахстан от нaчaлoтo нa гoдинaтa ca въвeдeни в eĸcплoaтaция 40 нoви пpoeĸта нa oбщa cтoйнocт 1,2 млpд. дoлapa и ca cъздaдeни 6900 нoви paбoтни мecтa. Дo ĸpaя нa 2024 г. щe бъдaт реализирани oщe oĸoлo 180 нoви пpoeĸтa зa 2,95 млpд. дoлapa с нaд 17 xил. нoви paбoтни мecтa.

22 юли е бил най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, показват данни на службата за изменение на климата на ЕС "Коперник".

29-годишният Франклин Зейглър беше арестуван, след като обезглави чайка в увеселителен парк в Ню Джърси, защото задигнала пържените картофи на дъщеря му, съобщава сп. "Пийпъл". След това той помолил персонала за торба за боклук, докато държал мъртвата чайка. Мъжът е обвинен за жестокост към животни.

Из архива

Гиньо Ганев, 2016 г.:

Облягайте се на Конституцията, но не лягайте върху нея

Наивни са, ако не недобросъвестни, речите и писанията, които периодично се хвърлят във въздуха, че нашата конституция имала повече недостатъци, отколкото достойнства. За стотен път ще кажа, че тя се оказа не юзди, а шпори на демократичните преобразувания в България. Наивно е да се твърди, че институциите боледували, защото в конституцията нямало аспирин. Тя не е аптека, а сбор от норми за здравословен живот на институциите, стига те да ги спазват. 

Разбира се, Конституцията не е свещена крава, тя трябва да се усъвършенства с ритъма на променящия се живот. Но тя не е и подвижни пясъци, които променят формата си от сезонните обувки на един или друг орган на власт, или политик, който смята, че светът е започнал от него. Различните предложения за промени в Конституцията не могат да се пръкват по стаите на парламентарните групи. Те трябва да бъдат резултат на мъдър, спокоен и всестранен дебат и да се правят само тогава, когато има призната обществена нужда за това. Така че, облягайте се на Конституцията, господа, но не лягайте върху нея, за да не се създава впечатление или за задушаване, или за изнасилване. С цялата си същност тя казва, че само ако живеем заедно, ще живеем добре. Тя пледира за национално съгласие по всички общонационални и общограждански проблеми.