Коментари Новини

Тошко Йорданов на Дондуков 2: Още утре започват разговорите за правителство с третия мандат

   
Тошко Йорданов на Дондуков 2: Още утре започват разговорите за правителство с третия мандат

Още утре ИТН ще започне разговори с парламентарните групи, включително и с независимите депутати, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който прие папката от името на политическата формация.

"Благодарим за отговорността. Наясно се каква отговорност носи този трети мандат - дори по-голяма от първите два. Ще подходим практично и с разум, ще говорим с всички парламентарно представени партии, включително и с независимите депутати. Необходимо е бъдещото управление да стартира с колкото може по-широка парламентарна подкрепа. Процесът ще е прозрачен, пред очите на всички. Няма да има възможност за тълкувание на случващото се. Както Вие, така и българското общество, ще наблюдавате този процес и ще си направите изводите има ли отговорни народни представители или няма", каза Тошко Йорданов.

При връчването на третия проучвателен мандат президентът Румен Радев отбеляза, че това е последният шанс пред 50-ото Народно събрание да излъчи правителство. 

"От самото начало на този процес Вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. На фона на конфликтите между партиите, Вие демонстрирате устойчивост на Вашата парламентарна група и на позициите си и се надявам това да ви помогне за успешната реализация на мандата. Третият мандат има своята специфика. Той не Ви задължава днес да представите кандидат за министър-председател, имате време да разговаряте с други парламентарно представени групи", с тези думи  Радев се обърна към представителите на ИТН при връчването на папката.

Така той спазва традицията до момента да връчва третия мандат или на БСП, или на "Има такъв народ".

След срещата с държавния глава Тошко Йорданов отново изрази надежда, че може да се състави правителство.

"Надежда винаги има. Няма политически представител, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение. База за здрав разум има, вследствие на което ние ще подходим отговорно, загърбвайки всякакви лични реплики, които сме си разменяли и така нататък и ще направим среща с всички. Сега ще изготвим график, ще изпратим официални писма. На тези срещи ще обсъждаме приоритетите, проблемите, начина на тяхното решаване и сроковете. Ако постигнем съгласие на тези разговори, след това ще се говори за състав на кабинет и кои ще са хората, които ще изпълняват тази програма", обясни той.

По думите му срещите ще са открити за медиите, за да няма спекулации кой и коя партия ще прати държавата на избори.

"Надявам се до края на седмицата да имаме представа възможно ли е третият мандат да бъде реализиран или не. Преговорният ни екип ще има политическо и експертно представителство. Надявам се и останалите ПГ да излъчат преговорни екипи, в които има експерти", посочи още Йорданов на излизане от президентството.

От партията на Слави Трифонов отдавна посочиха, че искат да вземат мандата, за да опитат да съставят кабинет от експерти. БСП вече заявиха готовност да водят разговори с ИТН и при шанс за кабинет да свикат колективния си орган за вземане на окончателно решение. 

Първият мандат беше връчен на ГЕРБ-СДС като първа политическа сила, но правителство с премиер Росен Желязков не получи необходимата подкрепа. Вторият проучвателен мандат беше даден на "Продължаваме промяната- Демократична България", които станаха втори след разцеплението в ДПС.

Коалицията върна празна папка, тъй като не събра подкрепа за антикорупционната си декларация. Те поискаха време за преговори с другите парламентарни групи, на които предложиха да се приемат седем закона за три месеца, като след това да опитат да сформират редовно правителство.