Светът

Лидерът на Хамас е убит в Иран

   
Лидерът на Хамас е убит в Иран

Лидерът на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на палестинската ислямистка групировка.

Хания е бил убит при "вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран", твърди “Хамас“

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) също разпространи информацията, че Хания е бил убит, предадоха ирански държавни медии. 

Преди ден Хания присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.

"Рано тази сутрин резиденцията на Исмаил Хания в Техеран беше поразена, в резултат на което той и един от телохранителите му загинаха мъченически. Причината се разследва и ще бъде обявена скоро", пише в изявлението наиранския гвардейски корпус.

Убийството на Исмаил Хания е "страхлив акт, който няма да остане ненаказан", заяви заместник-председателят на политическото крило на "Хамас" Муса Абу Марзук пред телевизия "Ал Акса".

Палестинският президент Махмуд Абас осъди убийството, заявявайки, че това е "страхлив акт" и призова палестинците да останат единни срещу Израел.

"Президентът на Държавата Палестина Махмуд Абас категорично осъди убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания, считайки го за страхлив акт и сериозна ескалация", се казва в изявление на офиса на Абас.

"Той призова нашия народ и неговите сили да се обединят, да запазят търпение и да се изправят твърдо срещу израелската окупация", се казва в изявлението.