Бизнес Новини

Забрана за продажба на райски газ на физически лица одобри НС на първо четене

   
Забрана за продажба на райски газ на физически лица одобри НС на първо четене

Депутатите забраниха продажбата на райски газ и пълнители, включително и онлайн, на физически лица. Забраната е част от промените в Закона за здравето, които парламентът прие на първо четене днес.

Законопроектът е внесен от БСП. С него изцяло се забранява продажбата на райски газ на физически лица, без значение на каква възраст са. Юридически лица ще могат да купуват само за медицински цели и за нуждите на производството на храни.

Въвеждат се и нови глоби за нарушение на тези забрани, които започват от 5000 лв., а при повторно нарушение стигат до 20 000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или фирма, санкциите са още по-големи - от 20 000 лв., а ако нарушението е извършено в заведение, както често става, наказанието ще е имуществена санкция между 30 и 40 хил. лв. и затваряне на обекта.

С друга промяна в закона се задължават медицинските и немедицинските специалисти да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. Чрез промените се дава възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да бъдат предоставяни и от разстояние.

Предвижда се и в населените места, в които няма общопрактикуващи лекари, да се оказва медицинска помощ чрез мобилни кабинети.

По-рано днес депутатите приеха на първо четене и промени в Закона за закрила на детето, с които се забранява продажбата на вейпове на лица под 18 години.