Коментари От мрежата

Етиен Леви: Ивелин не познава и половината от нас

   
Етиен Леви: Ивелин не познава и половината от нас

През последния бурен парламентарен месец най-младата парламентарна група на партия "Величие" се разцепи. Двете новосформирали се групички депутати, влезли с вота за партията, са на Ивелин Михайлов и на Николай Марков и Виктория Василева. По този повод поканихме в подкаста на OFFNews Етиен Леви, като продължихме започнатия вече разговор за неговото досие в ДС.

Припомняме, че отцепилите се депутати от "Величие", близки до Ивелин Михайлов, обявиха, че няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ, нито опити за съставяне на правителство.

"Този парламент не работи както трябва, той троши народна пара в момента. Със стари играчи нов отбор не може да се направи. Ние не подкрепяме тази декларация, нито ще подкрепим това, което ПП-ДБ не успяха да прокарат още преди счупването на сглобката", заяви Красимира Катинчарова, независим депутат. По-рано ИТН водиха разговори с тази фракция на "Величие" именно с нея - тя се яви сама на срещата.

Наскоро за пръв път публично се показа и председателката на "Величие" Албена Пекова. Тя изчете декларация на Централния комитет на партията, в която призова Николай Марков, Виктория Василева и останалите петима депутати, близки до Николай Марков, да напуснат парламента.

По повод тези призиви Етиен Леви, един от останалите с Николай Марков депутати, каза:

"Никога не съм се виждал очи в очи нито с Пекова, нито с Ивелин Михайлов, не съм дори разговарял с двамата“. В подкаста на OFFNews Леви каза, че "Ивелин не познава половината от нас!"

Каза още, че към двамата е имало открита покана от г-н Марков преди изборите да застанат с имената си и лицата си на изборите, да влязат в листите и да участват в парламента, но и двамата са отказали с думите: "Вие работете вътре, ние ще помагаме отвън." Етиен Леви е категоричен: "Ние, "отцепниците", няма да напуснем парламента, защото не сме членове на „Величие“. Ние сме избрани от гражданската квота на партията и само избирателите имат правото да поискат да напуснем парламента", заяви певецът и настоя, че той и останалите отцепили се депутати не са изменили на позициите си. Леви разказа как конфликтът е започнал, когато тяхната групичка е гласувала за председател на комисия от ГЕРБ. "Няма никакво значение кой е председател на тази комисия, защото тя се разформирова веднага", каза още той.

"Aз съм чист пред съвестта си, влязох в парламента с ясната мисъл, че участвам в нещо много стойностно и чисто, че съм избран мажоритарно от гражданската квота, а не от партия „Величие" за депутат. И ще продължавам да отстоявам идеите си - в областта на културата, образованието, екологията, вероизповеданието. Заради разцепването партията изгуби субсидиите, участието си в комисия и правото си на глас в парламента," разаза Леви и заяви, че не е имал амбиции да бъде министър на културата.

"Аз съм нов в парламента, за мен той е свята институция, възпитан съм на уважение към него, а като попаднах вътре, видях един женски пазар, че и по-лошо. Но аз бързо уча,“ каза Леви. Той сподели, че към седмината са отправени обвинения, които не са истина - че са взели по 50 000 евро, за да се разцепи партията. Той заключи, че който прави такива изводи - явно сам е участвал в подобни корупционни схеми.

Леви изказа възхищението си от здравия разум на депутатите от ИТН, с които по-рано през седмицата отцепниците имаха консултативни разговори за общите им приоритети и евентуално съставяне на правителство.