Новини

Квестори пазят ген. Атанасов от БСП заради декларация за престъпния комунистически режим

   
Квестори пазят ген. Атанасов от БСП заради декларация за престъпния комунистически режим

Днешното пленарно заседание започна с десет минути почивка. Напрежението в пленарната зала се повиши по време на декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за комунистическия режим у нас.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов излезе на трибуната, за да прочете декларация от името на ПГ на ПП-ДБ, в която напомни за действащ закон, с който през 2000 г. комунистическият режим у нас е обявен за престъпен.

Това предизвика реакция от страна на БСП. Депутати на групата, сред които председателят ѝ Борислав Гуцанов и Георги Свиленски, застанаха от двете страни на трибуната, от която Атанасов четеше декларацията.

Те го прекъсваха и местеха микрофоните на трибуната. 

Председателят на Народното събрание Рая Назарян се опита да убеди депутатите от БСП да се върнат по местата си, намесиха се и квестори. Това наложи обявяването на 10-минутна почивка. 

След нея генерал Атанасов продължи с декларацията си, пазен от квесторите и отново заобиколен от представители на БСП.

Той обяви, че причината за декларацията е предложение на служебното правителство бившият член на политбюро на ЦК на БКП и министър на културата от времето на Тодор Живков - Георги Йорданов, да бъде награден с най-високия орден "Стара планина" първа степен за "големите му заслуги в областта на културата и изкуството". Поводът за връчването на отличието е навършването на 90 години на Георги Йорданов.