Новини Светът Спорт

46 секунди бокс: Италианка се разплака и предаде след два удара от трансбоксьорка на Олимпиадата

   
46 секунди бокс: Италианка се разплака и предаде след два удара от трансбоксьорка на Олимпиадата

Италианката Анджела Карини прекрати боксовия си мач в полусредна категория срещу трансбоксьорката Имане Хелиф на Олимпиадата в Париж след едва 46 секунди и два удара. 

След два мощни удара Карини поиска мачът да бъде прекратен, след което падна на колене и се разплака. Преди да поиска край на срещата с хвърляне на шлема си, 25-годишната италианка получи два удара от Келиф, която миналата година не премина теста за пол и беше дисквалифицирана от Световното първенство в Индия.

Причината - наличието на ХУ хромозоми. Организаторите на Световното първенство в Индия тогава заявиха, че не са тествали състезателката за тестостерон. 

Карини отказа ръкостискане с 25-годишния Хелиф.  След като мачът беше спрян, съдията вдигна ръката на Хелиф във въздуха. Но видимо бясна, Карини издърпа ръката си.

Игнорирайки Хелиф, Карини падна на колене и се разплака, като заяви, че никога преди не е изпитвала толкова силни удари в състезание.

В изказване след мача съкрушената италианка допълни: "Винаги съм почитала страната си и съм била лоялна. Този път не успях, защото не можех да се боря повече". 

Италианката посочи, че не е напуснала борбата като протест срещу включването на опонента си, но това е решение, което трябва да се обмисли от МОК. След срещата Карини беше отведена за медицинска оценка, за да се проверят нараняванията ѝ.

Говорител на италианския отбор разкри, че близките и приятелите на Карини са я съветвали изобщо да не излиза на ринга.

Имане Келиф от Алжир, също на 25 години, е един от двамата спортисти, на които МОК позволи да се състезават в женския бокс на Игрите. Хелиф и Лин Ю Тин от Тайван винаги са се състезавали като жени, макар да не е ясно дали се идентифицират като транс- или интерсексуални. Междувременно олимпийската шампионка от Токио Кели Харингтън категорично отказа да се изправя срещу боксьори, които биологически са мъже.