Коментари

Главчев изостри тона към ДПС-Доган: Ако докажете моя зависимост, си давам оставката, но няма да има какво да правите

   
Главчев изостри тона към ДПС-Доган: Ако докажете моя зависимост, си давам оставката, но няма да има какво да правите

Служебният премиер Димитър Главчев коментира смените на областните управители на Кърджали и Смолян и каза, че ако си подаде оставката не би имало голям ефект от нея, защото народните представители от ДПС-Доган, а и като цяло, "не биха имали какво да правят". 

Думите му дойдоха в отговор на въпрос от независимите депутати, подкрепящи почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, а не Делян Пеевски, които поискаха да знаят дали решението му за смяната на въпросните областни управители е било взето под нечие конкретно влияние.

Анджей Джандев от ДПС-Доган попита кой е "диктувал какви рокади да се правят при смяната на обласните управители на Смолян и Кърджали, както и на зам.-управителите на Плевен и Добрич, които заявиха подкрепата си за Ахмед Доган и застанаха на негова страна във вътрешнопартийна му битка срещу Делян Пеевски.

"Вашите решения показват преполагаема зависимост. Въпросът е от кого. Имаме сериозни притеснения за разрушаване на демокрацията в държавата", каза Джандев. 

Служебният премиер отговори, че е нормално всяка смяна в обществената администрация да предвизиква отзвук и да оставя място за интерпретация.Главчев подчерта, че правителството му разполага с правомощията да прави подобни смени и че областните управители и техните заместници подлежат на смяна по всяко време.

"Решението за нови управители в Смолян и Кърджали е взето от МС и от мен като премиер при условията на оперативна самостоятелност. Всякакви внушения за политически мотиви за освобождаване са непълно несъстоятелни. Водещ критерий при избора беше професионалната компетентност на кандидатите", отговори Димитър Главчев.

Министър-председателят твърди, че няма никакви зависимости.

"Ако се докаже една зависимост - ще си подам оставката, но няма да има много ефект от тази оставка, защото няма да има какво да правите после", заяви Димитър Главчев.