Коментари

Христо Иванов: Пеевски ми каза, че без политически контрол върху Върховния административен съд ще настане хаос

   
Христо Иванов: Пеевски ми каза, че без политически контрол върху Върховния административен съд ще настане хаос

Лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов разказа пред Би Ти Ви подробности за разговорите си със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски преди година, с които били направени първите стъпки при изготвянето на конституционните промени. В тях той отново подчерта, че политикът по всякакъв начин се опитвал да разбере каква ще е съдбата на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и къде той ще продължи кариерата си.

За близките отношения между Пеевски и висшия магистрат разказа Иванов по време на вчерашното си изслушване пред депутатите във временната парламентарна комисия, която бе създадена, за да изследва влиянието и зависимостите на кръговете около бившия следовател Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса. Да бъде изслушан беше поканен и народният представител от ДПС, но той така и не се появи. Иванов определи викането си в комисията като "някаква маневра на Пеевски, който реши да отклони фокуса от себе си".

Той допълни, че първоначално Пеевски се е опитал да прокара Георги Чолаков като конституционен съдия, но от "Продължаваме промяната - Демократична България" са отхвърлили тази възможност. След това имало и предложение да бъде назначен като нотариус.

"Няколко пъти Пеевски повдигаше въпроса къде ще продължи кариерата на Георги Чолаков и как ще се продължи контролът над ВАС. Така стана ясно, че двамата поддържат някаква връзка. В разговорите ни тогава (Иванов уточни, че говори за периода юли-август 2023 г., когато са започнали първите обсъждания за избор на нови конституционни съдии - бел. ред.) Пеевски ми каза, че без политически контрол над ВАС ще настане хаос", каза още Христо Иванов и посочи адвокат Веселин Димитров като човек, който е използван за комуникацията между Пеевски и Чолаков.

Лидерът в оставка на "Да, България" добави, че ВАС е съдът на властта, защото е последна инстанция по много ключови дела. Освен това това е съдът, от който зависи кариерното развитие на магистратите. Именно заради това Пеевски не искал да изпуска контрола върху него. По думите му това е най-ефективният контрол, който може да бъде оказван върху съдиите. А за Иванов Чолаков има голямо влияние в съдебната система и по-конкретно във Висшия съдебен съвет.

"Пеевски е много загрижен за него и това може да са двете страни на една монета", заяви той.

Срещите със Сарафов

Христо Иванов добави, че е имал пет разговора с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Те са били в присъствието на други хора и са се провели в академична институция. Целта на разговора била да бъде убеден ръководителят на прокуратурата, че държавното обвинение трябва да бъде реформирано.

По думите на Иванов обаче нищо не се е променило. Той посочи, че все още няма наченки на реформи, няма разследвания на корупция по високите етажи на властта, има замитане на определени случаи и участие на прокуратурата в предизборните процеси.

За отношенията с Доган

"Нашите сили на статуквото опитват да карат постарому и това ще се окаже голяма глупост, а цената ще платим всички ние. В момента има депутати от ДПС, които биха предприели действия за ограничаване на влиянието на Пеевски в политическата система. Разумно е да се използва това като възможност за вкарване на мерки за ограничаването на влиянието му както в политическата, така и в съдебната власт. Ако пропуснем да ограничим лостовете му за влияние, ще направим голяма глупост", каза Иванов по повод твърденията на Пеевски, че в последно време са близки с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Според бившия правосъден министър разликата между Доган и Пеевски е, че "Доган е от старата генерация, но в същата тенденция". Иванов отхвърли обвиненията, че участва в заговор за свалянето на Рая Назарян като председател на парламента, както твърди Пеевски. Той все пак уточни, че се вижда интерес да бъде намерен начин след предсрочни избори да не бъде отново Димитър Главчев премиер, а Калин Стоянов министър на вътрешните работи.