Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

29 юли - 4 август 2024

„Човек винаги е свикнал да дири причините и за доброто, и за лошото вън от себе си. А те са вътре в него.“

Димитър Талев

Управление без политическа отговорност

Злополучният ремонт на Конституцията и последващото произнасяне на Конституционния съд водят до парадоксални резултати. Нямаме съдебна реформа, но в момента имаме управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители, да избират и контролират министрите, да коват закони и да взимат важни решения относно националната сигурност. Оказва се, че Обикновено народно събрание не може да променя правомощията на главния прокурор, но има съществено право да ограничи правомощията на държавния глава и то тези, които имат пряко отношение към държавното управление.

Списъкът с възможни служебни премиери става все по-къс и възможности за избор на практика няма. Това създава изкривяване и във функцията на редица други институции, защото сега, когато се избират кандидати за омбудсман, ръководство на БНБ, Сметната палата, ще се мисли с презумпцията, че тези кандидати могат да станат и министър-председатели. Отговорност за експеримента с Конституцията и за тези назначения е на тези, които я промениха.

Премиер без зависимости?

Министър-председателят Главчев отхвърли критиките на президента Радев към назначенията на служебното правителство, сред които са смените на областни управители и назначаването на нов началник на правителствения авиоотряд. По време на парламентарния контрол в петък той каза, чеводещ критерий при подбора на кадрите са професионалните им качества. „Една зависимост, ако ми се докаже, щях да кажа, че ще си подам оставката, ама то много ефект няма от тази оставка, защото не знам какво ще правите после. Но съм готов да понеса каквато и да е отговорност", заяви Главчев.

Щедри ругатни на вересия

Делян Пеевски намери неочакван виновник за разцеплението в неговата партия. За конфликта в ДПС той обвини президента Румен Радев, когото продължи да нарича с прозвището "мистър Кеш". "Има ДПС на мистър Кеш, защото другите са пионки, има ДПС на Пеевски. Друго ДПС няма. Другите са служители на Радев", обяви Пеевски пред журналисти в Народното събрание. "Той командва всички. Всички в тази игра са пионки на Радев", продължи той, без да предостави доказателства за твърденията си.

От думите на Пеевски излезе, че Доган е "пионка" на Радев. Той обвини държавния глава, че се опитвал да свали от поста й председателя на парламента Рая Назарян. Причината била, че според промените в Конституцията тя е потенциален служебен премиер, а Радев искал да си осигури удобен за него ръководител на служебното правителство. Това също той не доказа с нищо.

Пеевски навърза президента с ПП-ДБ, както и несъществуващия все още политически проект на Радев. "Първо трябва да осигурят на ПП-ДБ нова ала-бала, през нов министър на електронното управление и нов МВР министър, и също така тайната малка партийка на мистър Кеш ще я видите, трябва да влезе в парламента, да подготви удобно къде да седне като му свърши мандатът, защото той няма куража да излезе така", посочи Пеевски. И за това доказателства нямаше. („Сега“

Това е лична драма

Прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на Делян Пеевски, които се опитват да ни представят като някакъв обществен въпрос. Това не е обществен въпрос, а лична драма, която естествено върви към своята развръзка. Не се меся във вътрешните дела на никоя партия и няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации и медийни димки. Когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а се вижда, че не можеш да управляваш собствената си партия, нормално е да си изнервен. (Президентът Румен Радев пред журналисти)

Хипотезите и фактите

Председателят на Народното събрание Рая Назарян коментира пред журналисти информацията, че срещу нея се готви преврат. "Не трябва да говорим с хипотези, а с факти. Не съм дала нито един повод, с който да се налага смяна на председателя на Народното събрание. Напротив - дори обратното. Няма поводи за подобни хипотези. Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам. Ако бъда поканена от президента Радев да заема този пост, ще откажа", каза Назарян.

Обвинения без доказателства

След като дълго време работеше с ДПС и обясняваше, че това е една евроатлантическа партия, на която може да се разчита, сега Бойко Борисов усилено се дистанцира от Движението, пише „Сега“. "Няма добро ДПС", обяви той в петък пред медиите в парламента. По думите му има само добри български мюсюлмани, за които той се похвали, че е направил училища, пътища, водопроводи. Борисов се зарече, че няма никога да се коалира с ДПС. 

А Делян Пеевски предприе поредната си атака срещу президента Румен Радев и връчи на журналистите списък с имена на висши служители в държавната енергетика, които обвини, че работят за държавния глава. И обясни, че това са "всички касиери в енергетиката на Румен Радев и на Николай Копринков, касиерът от село Труд, кръчмарят, които и в момента ограбват енергетиката". Пеевски не даде никакви доказателства за твърденията си. Вместо това призова журналистите да се занимаят с темата.

Политическите лидери са омаскарени

Ако свалят Рая Назарян като председател на Народното събрание, това ще разсърди много ГЕРБ. Не ги съветвам да го направят. Веднъж преглътнахме арестите, преглътнахме Росен Желязков, но за Рая Назарян няма да го преглътнем и ще ликвидират всякакви възможности за разговори в бъдеще. Този път няма да го простим, коментирапред журналисти в парламента Бойко Борисов. 

„Не ме интересува какъв списък е оставил Пеевски", каза още лидерът на ГЕРБ. Според него страната е в пълен хаос за последните четири години, а политическите лидери са омаскарени. Затова партията му ще използва предизборната кампания, за да разкаже какво може да построи и надгради. Борисов се оплака от новото мнозинство в парламента  "Пеевски, Костадинов и Кирил Петков", гласувало създаването на временна комисия за проверка на кмета на Доспат, който е от ГЕРБ.

Дали сянката е твърде голяма

Без пробив за формирането на кабинет, но с обяснение и уверения от страна на ИТН, че няма да участва в завера за свалянето на председателя на парламента Рая Назарян, премина съботната среща на хората на Слави Трифонов с ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов потвърди, че няма да даде подкрепа за кабинет с третия мандат. Така през октомври най-вероятно ще се проведат поредните предсрочни избори, съобщава mediapool.bg.  

Разговорът с ИТН е добра основа за разговори в 51-ия парламент, казаха Деница Сачева и Росен Желязков от ГЕРБ. Станислав Балабанов от ИТН заяви, че виновник за провала на третия мандат е Бойко Борисов и попита“Дали сянката на Делян Пеевски е твърде голяма над първата политическа сила?“. По думите му именно Пеевски има интерес от бързи избори. 

Мястото му не е в политиката

Президентът няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е защо Пеевски се хвърля като разярен глиган. Той е в безизходно положение и напада във всички посоки. Вместо да дава указания кой какво да провери, да даде доказателства. Ако не ги представи, е просто един интригант, доносник, клюкар. Пеевски попадна по странен начин в политиката и по съвсем логичен ще си отиде, защото мястото не му е в политиката. (Проф. Александър Маринов, БНР)

„Моята“ кампания 

Да връщат мандата и да вървим на избори. Шоуто трябва да свърши, разиграват българския народ. Моята кампания ще бъде развенчаване на целия политически модел. Хората трябва да видят истината и да получат ново начало, заяви Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

Няма спиране

Делян Пеевски притежаваше четири стълба, на които сътвори своята лична империя. Първият беше неговото политическо представителство. То изтъня и продължава да изтънява. Пеевски вече не е политик. Питайте Борисов защо. Вторият стълб е неограниченият финансов ресурс. Но за разлика от Бойко, който е “давач”, Пеевски е стиснат в разпределението по веригата. Иначе е човек, който си държи на думата и умее да прави бизнес. Но не умее да купува хора с пари и чар. А само с пари. Но този стълб още работи. Третият стълб е личната харизма. В този смисъл Пеевски е трикрак столЧетвъртият стълб са медиите. Човекът, който има влияние във всички медии обаче, никога не е дал нито едно интервю. Пеевски уби журналистиката и сега тя не е жива, за да му помогне. (Из коментар на Мартин Карбовски, lentata.com)

Защо бърза?

Доган се е надценил, вярвайки, че Пеевски ще му бъде поредната мъжка секретарка. В ДПС театър няма. Пеевски е много добре подготвен. Той води нещата, а Чакъров жестикулира, залагайки единствено на фактора Доган. Политическите интереси на Пеевски и Доган са различни. Пеевски е най-добре адапитиран към новите условия. В това е силата му. Той бърза, защото всяко забавяне засилва общия фронт срещу него, а той съвсем не е за пренебрегване. (Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент, „Хоризонт“)

Тъжната истина

В Лудогорието, където има голяма концентрация на български граждани от турски произход, има разцепление между редови депесари и върхушка. Специално внимание се обръща на Венец и Никола Козлево - двете най-малки и най-бедни общини в Шуменска област. Те са типични медийни пустини – не влизат никакви кореспонденти, има само хвалебствия за местната власт в платени публикации. Голям проблем е да се пишат критични материали. Североизточното горско предприятие - огромна и могъща структура, която владее горите и ловните стопанства в четири области в Североизтока - е огромен лост за влияние. В него работят близо 1000 души. Този, който владее горското, владее хиляди гласове. 

За хората, преживели възродителния процес, ДПС е кауза. Редовите депесари са верни на Доган. Този, който владее абревиатурата ДПС, няма автоматично да вземе гласоподавателите. Ако се случи нещо, което да ги противопостави на Доган, те няма да гласуват. Но ще го има и факторът на икономическата принуда. (Дияна Желязкова, главен редактор на сайта Radian.bg, „Хоризонт“)

Вредни за държавата и нацията

Неведнъж съм казвал, че неграмотни хора не бива да пипат Конституцията. Видяхме какво направиха. Сега се опитват, без променят основния закон, защото не могат и нямат необходимото мнозинство, да приемат противоконституционен закон. Момчетата и момичетата в настоящия парламент имаха достатъчно време да стартират процедурата за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Не го направиха. Те знаят, че ВСС е с изтекъл мандат. След като има решение на Конституционния съд, че този състав с изтекъл мандат изпълнява своите правомощия, той не само че не може, но е длъжен е да ги изпълнява по закон и по конституция. Тоест той е длъжен да стартира процедура за избор на главен прокурор.

Така постъпиха и с президента що се отнася до служебното правителство. Ако Плевнелиев беше президент, никога нямаше да му ограничат правомощията по отношение на служебното правителство. Но понеже е Радев, дайте да му ограничим правомощията. По същия начин се опитват в момента, понеже има хора, които може би против своята воля трябва да изпълняват функциите на ВСС с изтекъл мандат. Но те са длъжни да изпълняват своите задължения и изведнъж със закон ще забранят да ги изпълняват. Отново казвам: тези хора са вредни, но още повече са вредни за държавата и нацията, демонстрират остър дефицит на нормално мислене, но това не ни изненадва за съжаление. (Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, из интервю в „24 часа“)

Ако изборите бяха сега

 

ГЕРБ биха взели 23% от гласовете, ПП-ДБ - 15.3%, ДПС - 12.8%, „Възраждане“ - 11%, БСП - 6.9%, ИТН - 3.3%. "Величие" остават под бариерата за влизане в парламента с 3.7%, показва проучване на "Маркет ЛИНКС“, финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви

44% одобряват вот през октомври, а 19% са неутрални. 

39% биха гласували на предстоящи избори, 20% - отговарят с „по-скоро да, 19% - не знаят дали ще гласуват, 8% - по-скоро не, а 16% няма да гласуват.

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие - 50%, следван от Бойко Борисов - 20%, и Слави Трифонов - 15%. В дъното е Делян Пеевски с 2%.

Слагаме точка и забравяме

Идеята за лявото обединение не е слизала от дневен ред и сега на Бузлуджа бе направена важна крачка напред. Гоненията вече са в миналото, слагаме точка и забравяме. Вярвам, че обединение ще има. В София се консолидирахме и бяхме твърде близо до победата. Надявам се, че Нинова ще остане вярна на моралния си ангажимент с подадената оставка и няма да пречи, по-скоро даже би съдействала. Защото е важно да остане не в тъмната част на историята на БСП. Президентът Радев би сгрешил, ако извади малка партия, с която да върви напред в сегашната политическа ситуация. Твърде рано е. На всяка цена трябва да бъде излъчено правителство в следващия парламентДругото би било ужасно. Народът ще трябва да ни подгони с тоягите. Защото такова чудо не е било не само в българската, но и в световната политика. (Бившият президент Георги Първанов, из интервю в „24 часа“)

Кой си ти, та еднолично ще решаваш?“

„Нито парламентарната ни група знае, нито Изпълнителното бюро на партията е давало мандат на Зафиров да участва в тайни срещи и сговори. Той трябва да даде отговори на партията - какво е договарял, от чие име, защо колективните органи на партията нищо не знаят. Кой си ти, та еднолично ще решаваш?“. Това написа във фейсбук Иван Ченчев, депутат от БСП и член на Националния съвет на партията, по повод участието на и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров в тайната среща с цел сваляне на председателя на парламента Рая Назарян и излъчване на удобен за Радев шеф на НС, който да бъде назначен за служебен премиер.

Този незаконен временен изпълняващ функциите председател вкарва цялата партия в задкулисието заради лични интереси. За един месец заличиха всичко, за което се борехме с Нинова. Вкарват партията в блатото на скритите договорки за постове и пари. Гуцанов, Вигенин и Москов знаят ли какво се договаря по нощите? Искаме свикване на Национален съвет, който не могат да свикат вече втори месец. Само Националният съвет може да решава за третия мандат, а не шепа превратаджии в партията“, пише още Ченчев.

Задава се нов Борисов

Главният фактор, който не дава на България да има правителство, е войната в Украйна. България трябва да се държи строго лоялно, но това не съответства на настроението на българите. Не сме Орбан, но по настроение на обществото сме. Ситуацията е временна, докато върви този конфликт. Той върви към загасване, но се задава много по-опасен на юг от нас. Ако Турция се намеси, както и Иран, ще стане страшно. Тази война обаче ще ни консолидира. ГЕРБ излезе от изолация и вече е свободна партия. "Северен поток" го взривиха, Южния го оставиха, а той е дело и на Борисов. След предстоящите предсрочни парламентарни избори през октомври ГЕРБ ще излезе свободен и ще е извън изолация. Ще има нов Борисов, с новия костюм и легитимиран. Тогава няма да има нужда да се държи за ничия пола и най-вече за тази на ПП-ДБ. (Андрей Райчев, Би Ти Ви)

Най-важният гласоподавател

Столичният кмет Васил Терзиев призна с чувство за хумор, в отговор на атака на лидера на ГЕРБ, че за него това е Бойко Борисов.

„Откакто Терзиев е кмет, нищо не е направено в София. Градът стои така, както го оставихме ние“, обяви Борисов. В четвъртък той критикува кмета за смяната на кмета арх. Здравко Здравков: „Махна главния архитект и със същите трикове на ПП сложи една жена, която не познавам, но хем е главен архитект, хем не е, защото за тази длъжност е необходим конкурс“.

„Боли ме, че най-важният ми гласоподавател се изказва така за мен, но животът е тежък, трябва да свикна. Взимам си бележка, все пак г-н Борисов е гласувал за мен и неговото мнение е от изключителна важност. Така че му благодаря, че е конструктивен критик и обещаваме, че ще се справяме все по-добре“, отвърна Терзиев.

Който започне пръв, ще спечели

Не съм далеч от мисълта да се засили мажоритарният елемент, за да принуди партиите, които няма да се променят. Те трябва да се променят към добро, да не си мислят, че ще им се размине. Ако имат разум и желание, сегашните политически лидери трябва да започнат този разговор. Ако откажат, това няма да им помогне. Нещата ще станат още по-лоши. Така че трябва да започнат разговорите и който ги започне пръв, ще спечели. (Проф. Екатерина Михайлова, из интервю в „Труд“)

Ако се запази статуквото

Вървим към тотален крах на политическата система след новите избори наесен. Голямо епротиворечието между политиците и нагласите на населението, което до голяма степен ще бъде решено от процесите в света. Ако се запази статуквото, избирателната активност ще бъде по-ниска. Има огромно търсене на политическа алтернатива – 17% на последните избори са гласували за партии, които не влязоха в парламента.Всички очакват да се появи голяма формация, която да превърне обществения негативизъм и омерзение в надежда. ГЕРБ, както и останалите партии, е в криза, защото загуби още 140 хил. гласа. Пътят на ПП продължава надолу. Изглежда невъзможно Пеевски да завоюва ДПС. Ще има драстичен спад при тази партия. Обединението на левицата създава усещането за сила, но идеята "ние сме леви, значи сме готини, няма да проработи". (Социологът Кольо Колев, БНР)

Партньор, съюзник и приятел

България освен стратегически партньор е и съюзник и приятел на САЩ, заяви посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на среща със служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Дипломатът постави акцент върху положителната промяна и усилията, които наблюдава през последната една година относно процеса на присъединяване на България към програмата за безвизово пътуване на САЩ, обърна специално внимание на активния и по-задълбочен диалог с МВР и посочи, че американските правоохранителни органи са с изключително висока оценка за сътрудничеството с нашето вътрешно министерство. Мертен изрази своята съпричастност към българските граждани и власти в борбата им с огнената стихия.

Високо оценяваме подкрепата на САЩ и стратегическото ни партньорство. МВР има отлични отношения с ФБР, ДЕА, Сикрет Сървис, както и с Регионалния офис по сигурността, заяви министър Калин Стоянов. В знак на благодарност той връчи на посланика юбилейния плакет на МВР по случай 145 г. от създаването на институцията.

Имаме исторически дълг

Президентът Румен Радев поздрави държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска по случай държавния празник на страната - Ден на републиката. На 2 август - Илинден по Юлианския календар - се навършват 121 г. от Илинденско-Преображенското въстание. "Саможертвата на героите" в него "носи паметта през времето, която завинаги ще свързва гражданите на България и РСМ ", пише Радев. И призовава "като наследници на нашите предци ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще". А това "изисква необходимата воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество", посочва още президентът.

Чака ни общ юбилей със Скопие

А как хубаво започна всичко. Беше вторник, 12 октомври 1994 г., когато на полето при село Гиновци, близо до Крива паланка в Република Македония, беше направена първата копка за жп линията към България. В словото си тогавашният премиер Бранко Цървенковски очарова присъстващите с обещанието, че „ще мине само година и първите влакове от Скопие ще влязат в централна гара София“. Полошко-Комановският владика Кирил даде благословията си и подкара присъстващите към конаците на манастира „Св. Йоан Осоговски“ за богат коктейл – знак, че и църквата стои зад проекта и неговия успех. Да не забравя – казвам „първата първа“ с течение на годините още няколко пъти бе „първа“ копка само че от други изпълнители. 

Ето и сега. На власт в Скопие дойде Християн Мицкоски. И по правилата на парадоксалната нормалност, с която се отличават отношенията на България със Северна Македония, проектът за жп линията отново е под заплаха за замразяване. Намериха пари, предимно европейски, за строежа, но ако се съди по заканите на Мицкоски и вицепремиера му Николоски, те щели да бъдат насочени към далеч по-атрактивния проект за скоростен влак по коридор 10 Север-Юг. Българският вариант бил прекалено скъп, пък и водел доникъде в някакъв си тунел. Засега София и Скопие остават единствените две столици на страни членки на НАТО, които нямат жп връзка помежду си. В началото на октомври се навършват 30 г. от първата копка на жп линията към България. (Из коментар на Костадин Филипов, „Труд“)

Ами какъв да е?!

Прав е Макрон за откриването на Олимпиадата: “Това е Франция!”. И не само - това е Западна Европа! Ислямизирана, африканизирана, обсебена от лудостта на третия пол, навела се на миграцията на ножа, допускаща гавра с християнството. 
Костадинов се кара, че Радев е натовски генерал. Ами какъв да е?! Във Вашингтон е учил, а посланик Нанси Макелдауни го нарече “звезда на българската армия”. Госпожата в момента е военен съветник на Камала Харис. Няма как да излезем от НАТО, а и няма къде да отидем. 
Няма конституционна пречка Слави да задържи мандата до 10 септември, за да се гласува на 10 ноември - след изборите в САЩ. Да знаем ще задуха ли “вятър на промяна“. (Бившият конституционен съдия Георги Марков, фейсбук)

Комфорт на съглашателството

Политиците предпочитат опитомени медии. Колко от тях са способни да застанат пред медиите открито, да дават интервюта, които не са предварително режисирани, да се изказват през социалните мрежи или от трибуната. Това не е същински диалог. Залагат на визията, на атракцията. Стават известни заради самата известност. Отсъства разбирането за държавническо поведение. Коректив може да бъде единствено гражданското общество. За политиците това са техните избиратели. За медиите най-важно е доверието на аудиторията. Но и политиците, и медиите битуват в един своеобразен комфорт на съглашателство. Същевременно забравят за хората, които ги правят значими. (Ирина Гъркова, преподавател във Факултета по журналистика на СУ, „Хоризонт“)

Втори сме по пожари в ЕС

България е в челната класация по горски пожари в ЕС за 2024 г., втора след Кипър според Европейската информационна система за горски пожари, съобщи БНТВсяка година у нас има около 600 горски пожара. Тези инциденти годишно засягат средно около 10 хил. хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 млн. евро. През първите години на 21 век повече от 100 хил.хектара от горите са засегнати от пожари. Небрежност е причината за 62% от тях. Тази година вероятно ще бъде най-лошата за нашата гора. 

Отново на последно място

Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България – 477 евро, а най-високата в Люксембург – 2570 евро, сочат данните на Евростат за юли. В сравнение с юли м.г. най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро, а в Люксембург с близо 70. На втора и трета позиция след България се нареждат Унгария и Латвия – съответно 675 и 700 евро. В Румъния най-ниското възнаграждение е 743 евро. Минималната заплата в САЩ е малко под 1200 евро, в Сърбия – 544, в Турция – 568, а в Украйна – 184 евро.

Мираж за милион работещи българи

Близо 1 млн. души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите. Данните сочат, че 40 млн. работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция в собствената си страна или в чужбина. Броят им се е увеличил с близо 2 млн. за една година. България е сред държавите с най-голямо увеличение на хората, за които ваканцията е лукс. През 2022 г. за над 957 хил. работещи българи едноседмичната почивка е мираж. 

Защо само у нас

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив, след като са били лекувани около 2 гнеправилно в други медицински звена. За това алармира пред БНР началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса. Болни от рак биват лишавани от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, категоричен е урологът. По думите му не става дума за некомпетентност, а за финансови мотиви.

Пациентите не се насочват бързо към специализираните онкологични звена или към място, където може да бъде извършена радикална операция. Явно не ги интересува здравето на пациента, а усвояването на средствата

Западът и Украйна в задънена улица

Сегашното положение има три решения: мир, от който Киев и Западът толкова се страхуват, дългосрочно продължаване на въоръжената конфронтация и ескалация на военните действия до използване на ядрено оръжие. Така започва коментар на Александър Широкорад в svpressa.ru, препечатана от „Труд“.

От декември 1991 г. до днес в Украйна няма нито силна политическа партия, нито политически лидер, подкрепян от цялата страна. Кравчук и Кочма са от съветската номенклатура. Яценуг, Порошенко, Тимошенко, Янукович са случайно попаднали на власт корумпирани служители, които имаха подкрепата на населението или само в западните, или само в източните региони. Всеки от тях създаде партии-конгломерат от случайни хора. През следващите две десетилетия партийните лидери се бориха кой ще открадне повече от бюджета на страната, пише Широкорад.

През 2013 г. се появи новата идея – асоциация с ЕС: Украйна е Европа. Никога не е имало такова разпръскване на електората - като че ли става дума за две напълно различни държави. В тази ситуация имаше два разумни начина: да се отложи въпросът за асоцииране в ЕС с няколко години или да се промени конституцията, за да се превърне единна Украйна в конфедерация от региони, всеки от които самостоятелно да реши асоциирането си с ЕС. Избраха третия път – на големите кръвопролития, на евромайдана.

През декември 2017 г. специално за Зеленски беше създадена новата масова партия „Слуга на народа“ по името на комедийния сериал с участието на бъдещия президент, която спечели изборите с 43 на сто… Зеленски се подкрепяше само от 17 на сто от населението, което означава, че това са районите, контролирани от въоръжените сили на Украйна, припомня Широкорад.

Близкият изток се подпали 

Това стана след убийството на лидера на Хамас в сърцето на арабската столица Техеран с крилата ракета. В момента виждаме пожар на всички възможни фронтове в Близкия изток. Обстановката в региона след тази новина е тотално променена. Ако вчера говорихме, че няма интерес за разгръщане на широкомащабна война в целия регион, то днес оценките са по-скоро песимистични. Много е рано да се каже каква, но реакция от Иран ще има и напрежението ще се нагнетява. Въпросът не е Хамас или Хизбула. Въпросът е към Иран - една насочваща ракета в сърцето на иранската столица, това е тотален провал на иранските служби. Ще има коренно променена обстановка под диригентската палка на Иран(Проф. Владимир Чуков, БНТ)

Вести от България

Българският патриарх Даниил тръгна пеш от София към Рилския манастир и се включи в 15-тото издание на поклонническия път "Рилският Чудотворец” до Светата обител, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски. 

По време на парламентарния контрол в петък служебният премиер Главчев съобщи, че за последните парламентарни избори са похарчени 6 096 819 лв. Отчетените средства за командирки на служители, за редовни и служебни членове на секционните комисии са в размер 1 960 769 лв. 

1 млрд. лв. е прогнозираният дефицит към края на юли, сочат данните на финансовото министерство. Полугодието е завършило на минус с над 600 млн. Във фискалния резерв към края на юни има над 11 млрд. лв.

83 млн. лв. дефицит се очертава в бюджета на Здравната каса в края на годината и то след като бъдат приложени почти всички възможни компенсаторни механизми, съобщи в парламента и.д. управител на НЗОК Момчил Мавров.

309 лекари, 454 медицински сестри и 260 души помощен персонал ще бъдат необходими за бъдещата национална детска болница, която ще има 404 легла и 35 стаи за интензивно лечение, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева пред парламентарната комисия по здравеопазване. 

Новите ръководители на шестте ключови общински дружества в София бяха официално вписани в Търговския регистър в петък. На 11 юли общинският съвет смени без конкурс и след двудневни скандалиборда на директорите на "Център за градска мобилност", "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт", "Метрополитен", "Топлофикация София" и "Софинвест". Единствено Стоян Братоев запази позицията си като директор на „Метрополитен“.

Югозападното държавно предприятие обяви в петък, че прекратява договора с фирма "Био майнинг", свързвана с Румен Гайтански-Вълка. Въз основа на него на брега на р. Искър в едноименното ловно стопанство бе изграден незаконният ловен хотел, чието бутане бе блокирано отново преди дни.

Търговските банки са събрали за първите шест месеца на годината почти 1 млрд. лв. от такси и комисиони. Отпуснатите заеми на домакинствата са се увеличили с 2.3 млрд. лв., а на бизнеса – с 1.4 млрд. лв.  Депозитите на домакинствата нарастват с 2.2 млрд. лв.а на фирмите с 1.2 млрд. лв.

България и Румъния ще правят две ВЕЦ на река Дунав. Възобновеният проект за хидротехнически комплекс „Турну Мъгуреле - Никопол“ е предложен за статут на трансграничен проект за възобновяема енергия с възможности за европейско финансиране, съобщиха от НЕК.

Страната ни оглавява класацията за най-много пътнотранспортни произшествия в ЕС на човек от населението през 2023 г. с 83 жертви на милион жители. На второ място в черната статистика е Румъния с 81 загинали. Челната тройка се допълва от Латвия със 76 жертви. Германия и Швеция са сред най-безопасните страни за шофиране в ЕС - съответно 34 и 22 смъртни случая. 

По данни на НСИ България е на едно от последните места в ЕС по консумация на риба, което се дължи на липсата на традиции и цените, които нараснаха повече от тези на месото.

От 9 до 18 август Министерството на външните работи няма да приема заявления за визи и за паспорт и лична карта. Причината е внедряването и пускането в експлоатация на нова версия на Национална визова информационна система.

Звездното сопрано Соня Йончева ще изпълни главните роли в оперите „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай на Пучини по време на фестивала „Опера в Летния театър 2024“ във Варна. Двете заглавия са част от събитията, с които държавнатаопера в града отбелязва 100-годишнината от кончината на великия композитор.

С 158 838 e нapacнaл бpoят нa жилищaтa в Coфия пpeз пocлeднитe 10 г. или средно с 43 на ден, показват дaнни нa HСИ. B ĸpaя нa 2023 г. жилищaтa в cтoлицaтa са 768 046, а в страната – 4,3 млн.

Вести от света

Изключително дипломатическо постижение - така президентът Байдън нарече осъществената най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война. 16 души - трима американци, петима германци и седем руски политически затворници, които бяха задържани и осъдени в Русия, бяха освободени в замяна на 8 души, задържани в САЩ, Германия, Норвегия, Словения и Полша. 

Украйна обяви, че от 1 август спира плащанията по външния си дълг и няма да плати 34 млн. долара, дължими по еврооблигации с падеж през 2026 г. предаде Ройтерс. Дъpжaвният дълг възлизa нa 94% oт БBΠ нa cтpaнaтa, или 143 млpд. дoлapa, от които 40,4 млpд. ca вътpeшeн, a пoвeчe oт 102 млpд. - външeн дълг. Според Мeждyнapoднaтa aгeнция зa ĸpeдитeн peйтинг Fіtсh Уĸpaйнa вeчe e нaвлязлa в пpoцec, пoдoбeн нa фaлит.

2,81 млн. ca безработните в Германия. B cpaвнeниe c юли м.г. те са c 192 хил. пoвeчe, съобщава Евронюз.

"Лyĸoйл" cтaнa пъpвaтa pycĸa и зaceгa eдинcтвeнaтa ĸoмпaния, ĸoятo пoлyчи cтaтyт нa peгиoнaлнa цeнтpaлa в нaй-гoлeмия ĸитaйcĸи гpaд Шaнxaй.

53% oт yчacтницитe в мaщaбнo пpoyчвaнe нa oбщecтвeнoтo мнeниe във Beлиĸoбpитaния пpизнaвaт, чe в мoмeнтa ce чyвcтвaт пo-бeдни, oтĸoлĸoтo пpeди 5 г.

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, а още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет.

Гъpцитe пpoдължaвaт дa xapчaт пoвeчe, oтĸoлĸoтo пeчeлят, показват дaнни зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa на националната статистика. Дoмaĸинcтвaтa и opгaнизaциитe c нecтoпaнcĸa цeл ca пoxapчили 8,1% пoвeчe oт paзпoлaгaeмия дoxoд.

Вcяĸa ceĸyндa oтceгa дo 2050 г. в cвeтa щe ce пpoдaвaт пo oĸoлo 10 ĸлимaтиĸa, пише oнлaйн издaниeтo Ѕhеrwооd Nеwѕ.

Актьорът Том Круз, известен с екстремните си каскади, ще участва в церемонията по закриването на олимпийските игри в Париж. Той ще се спусне по въже от върха на "Стад дьо Франс" с олимпийския флаг в ръце и ще се приземи на стадиона. 

Управляват ни самовлюбени в собственото си величие

Държавническото мислене и поведение все повече абдикира от хората, които са в управлението на страната. Все по-голямата отдалеченост на отделните лидери, все по-голямата ненавист, алчност и липса на диалог доведе държавата и политиката до дъното на всякакъв вид понятия като политици, държава и държавност. На власт са едни и същи хора, благодарение на все по-твърдите им електорати, като ги държи единствено омразата и неуважението към нацията и националните ценности. Занимават се не с бъдещето на обществото и неговия успех, а със своите тесногръди лични интереси и низки страсти. А онези, които са по-отдавна в политиката, до такава степен са се самовлюбили в собственото си величие, че докато ухажват мнимата си лична слава, народътстава все по-беден и все повече отвратен от политиката

Българското общество не е тези 25-30%, докарващи на власт бездарието и безхаберието. Голям ресурс се крие в онази част от 70 на сто негласуващи, отвратени от това, което се случва. Там са и учените, и образованите ни професори, инженери, летци, лекари, работници, строители, народ и дълбоко вярвам, че рано или късно тези хора трябва да се събудят от летаргията и да вземат властта в ръцете си. Иначе не ни чака нищо добро.

Работих честно и почтено за ГЕРБ и направих доста неща, само за слепите те ще останат незабелязани, докато във времето партията бе овладяна от хора, внедрени по поръчка. Благодарение на това, че охотно оплюваха лидера Бойко Борисов, както и самата партия, днес те са негови очи и уши, негови любимци и заместници. В политиката това се нарича пълзящ преврат. За сметка на хора, предани на каузата ГЕРБ, основатели и създатели на тази партия, които бяха употребени и изоставени, което е класическо предателство. Не виждам мястото си в компанията на хора, стигнали до властта на гърба на Борисов и превърнали партията в копче на Прокопиев и Галя от посолството. Но ако моето присъствие би помогнало на хора идеалисти, желаещи да имаме едно по-добро място за живеене - да, аз ще бъда готов да помагам с каквито сили имам. (Вежди Рашидов, из интервю в „Труд“)

Из архива

Злобата убива твореца

Доволна съм от себе си, че през годините успях да се опазя, да бъда над нещата и да не влизам в кухнята, където се произвеждат клюките. Злобата е пагубна емоция и убива твореца. С всички композитори, писали за мен, съм в прекрасни отношения. А моите възможности като певица преценява публиката.

Не искам да стоя на едно място. Вкъщи имам красив сандък, в който държа наградите си, но никога не ги показвам – те са моето минало. Не живея с него и със спомените си. Днес мога да покажа с новите си изпълнения какво мога и коя съм. 

Вярвам единствено на публиката. Мога да получа много хвалебствия от журналисти, колеги, критици, но те не ме задоволяват. Ако не получа аплодисментите на публиката, значи не съм си свършила работата, както трябва. Досега съм получавала всичко от Нейно Величество публиката и съм много щастлива.

Не съм капризна. Просто съм взискателна, отговорна и дисциплинирана. Това дразни много хора. Смятам, че съм прекалено сериозна за това, което правя, но такава ще си остана. 

Всеки се ласкае да бъде известен. Популярността е нож с две остриета. Винаги трябва да внимавам с държанието си, за облеклото си и въпреки това предизвиквам негодувание у някои хора. Не съм се качвала по маси, нито съм правила нещо неприлично. Опитвам се да изпреварвам времето, но преди всичко се интересувам от работата си. Не пея, за да живея, а живея, за да пея. (Лили Иванова, „Новинар“, март 1999 г.)