Новини

Президентът кани Рая Назарян на разговор като потенциален служебен премиер

   
Президентът кани Рая Назарян на разговор като потенциален служебен премиер

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е първата от списъка с потенциални служебни премиери:

"Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да проведем този разговор. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера има ли промяна в тяхното становище", след като отказаха категорично да поемат поста министър-председател. 

"Ще продължавам стриктно да се придържам към повелите на Конституцията, но и напомнян, че последните промени драстично ограничиха периметъра ми на действие".  

Член 99 от Конституцията посочва, че служебен министър-председател се назначава от президента измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. 

Президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

След като получи обратно и третата празна папка с мандат, държавният глава констатира, че спиралата от избори без резултат продължава да се завихря, а това освен раздразнение отключва редица деструктивни процеси: 

"Решението на тази вече твърде дълго продължила политическа криза е в ръцете на политическите партии и всички не очакваме. Всички очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици. В противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл".

От прессекретариата на държавния глава уточниха, че срещата с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян ще бъде днес от 15 часа.