Новини

Димитър Главчев ще приеме да бъде отново служебен премиер

   
Димитър Главчев ще приеме да бъде отново служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост, предаде репортер на БГНЕС.

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори, след като днес "Има такъв народ" върнаха неизпълнена папката с третия мандат на президента Румен Радев. Държавният глава разговаря с председателя на НС Рая Назарян, която отказа да бъде служебен премиер с мотива, че ярки политически личности не трябва да заемат този пост.

„Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който бих сменил е министърът на външните работи“, каза Главчев.

Той подчерта, че целият му екип си върши работата прилично. „Да не забравяме, че организирахме избори честни и прозрачни, каквито не е имало до този момент. Ако някой има нещо друго да каже по темата, съм готов много да споря не само аз, а и всички, които работим“, каза Главчев.

Служебният премиер припомни, че основната задача на неговия кабинет – освен подготовката на честни и прозрачни избори, е „да запазим европейския път, който е поела България“ от над 20 години. „И това смятам, че направихме. И последното е да решаваме проблемите, които възникват във времето на нашия мандат и мисля, че и това направихме“, допълни той.

Главчев е категоричен, че ще приеме поста на служебен премиер „и заради целия екип, с който работихме много добре през този период“.

Попитан за коментар относно законопроекта, внесен от ПП-ДБ, за промени в Закона за Сметната палата, който предвижда парламентът да избира заместниците на председателя на Сметната палата, той обясни, че не би влизал в работата на друга власт, а именно законодателната. „Народните представители имат своето право да внасят всякакви законопроекти. Не е работа на МС и на министър-председателя да дава оценки на законопроектите, внесени в НС“, каза още Главчев.