Новини Реакция

Назарян е потвърдила пред президента, че не желае да бъде служебен премиер

   
Назарян е потвърдила пред президента, че не желае да бъде служебен премиер

Ярки политически фигури не трябва да бъдат служебни премиери, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян след срещата с президента Румен Радев. С тези думи тя препотвърждава позицията си, че не иска да бъде служебен министър-председател.

"С държавния глава проведахме съдържателен и дълъг разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на България в краткосрочен и дългосрочен план. Обсъдихме като важна и добра тенденция връщането на добрия диалог между партиите и се обединихме, че той трябва да продължи в предстоящата предизборна кампания", подчерта тя.

Назарян заяви, че пред държавния глава е препотвърдила позицията си от преди няколко дни, а именно, че "ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и добрия диалог между партиите в една предизборна кампания, която трябва да продължи, нито ще повишат доверието в политическия процес".

По думите й "ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички останали политически формации и ще се бори за честна победа".

Тази сутрин, по време на връщането на провалилия се трети мандат, Румен Радев обяви, че ще се срещне с Рая Назарян, за да проведат разговор относно поста служебен министър-председател.

Президентът отново отбеляза, че изборът за нов служебен премиер е все по-ограничен, но списъкът с кандидат-премиерите се е обновил частично с избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание. След отказа й обаче новият служебен премиер отново може да бъде Димитър Главчев. 

След като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори. Следва президентът да проведе консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.