Новини Светът

Атентат срещу Путин в Санкт Петербург: Русия с безпрецедентни действия

   
Атентат срещу Путин в Санкт Петербург: Русия с безпрецедентни действия

В края на месец юли американски издания съобщиха, че Русия е направила нещо безпрецедентно: руският военен министър се е свързал с Пентагона по спешност, информирайки Вашингтон, че Украйна готви атака срещу Русия (тогава не бе уточнена каква).

Истинска рядкост е военният министър на Русия да разговаря с Пентагона, особено по собствено желание. По инициатива на руската страна се е състоял телефонен разговор между руския министър на отбраната Андрей Белоусов и ръководителя на Пентагона Лойд Остин. Руският представител е предупредил САЩ, че „Украйна подготвя тайна операция срещу Русия“, която ще повиши напрежението и може да доведе до ескалация.

Сега стана ясно и за каква операция става въпрос. Руската държавна телевизия съобщи, че Русия е подозирала Украйна в планирана атака в Деня на руските военноморски сили, когато в Санкт Петербург се проведе военноморски парад, на който присъства и руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Парадът беше миналия месец. Москва дори се е свързала с Вашингтон във връзка с тези подозрения, допълва телевизията, цитирана от БТА.

Медията подчертава, че детайлите относно тази информация са държавна тайна. Тя цитира заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той казва, че опасенията на Русия са били толкова големи, че министърът на отбраната Андрей Белоусов се е свързал с американския министър на отбраната Лойд Остин във връзка с тези подозрения. Ройтерс засега не може да потвърди информацията по независим източник.

В. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Остин е разговарял с Белусов на 12 юли, като инициативата за разговора е дошла от руска страна и е касаела украинска операция под прикритие, планирана срещу Русия, за която Москва вярвала, че е била подготвяна с благословията на САЩ, припомня Ройтерс. Представители на Пентагона били изненадани от руските твърдения и не били запознати с никакъв подобен заговор, допълва „Ню Йорк таймс“. Но руското безпокойство било взето обаче достатъчно насериозно от Вашингтон, за да се свърже той с Украйна и да предупреди Киев, че ако планира подобна операция, то не трябва да я провежда, посочва „Ню Йорк таймс“, цитиран от Ройтерс.