Новини Светът

Мария Габриел спрягана за зам.-шеф на НАТО

   
Мария Габриел спрягана за зам.-шеф на НАТО

Бившият еврокомисисар и вицепремиер Мария Габриел (ГЕРБ) може да стане зам.-главен секретар на НАТО. Информацията бе съобщена първо от club z и потвърдена от Mediapool.
Oчаква се по-късно тази година бившият нидерландски премиер Марк Рюте да замени Йенс Столтенберг като шеф на НАТО и има възможност Мария Габриел да влезе в екипа му.
България подкрепи Рюте за шеф на Алианса, а при управлението му Нидерландия вдигна ветото за влизането на България в Шенген. 
Габриел бе еврокомисар, но се върна в България, за да стане ротационен премиер. Преди да заеме поста обаче управлението се разпадна. 
Остава отворен въпросът и кои кандидати за европейски комисар ще предложи България.
Сегашният служебен премиер Димитър Главчев каза, че ще остави на следващия кабинет да направи избора.
Ако Главчев отново бъде избран за премиер, се очаква да заложи на някои от силните политически фигури на ГЕРБ, като се спрягат Деница Сачева и Екатерина Захариева.
Сегашната еврокомисарка Илиана Иванова има предпочитания към друг пост, иначе и тя бе спрягана за възможен кандидат.
Евродепутатът Цветелина Пенкова, зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, съобщи, че има възможност България да поеме сериозен ресор като енергетиката.
За целта трябва да се влезе в сериозни разговори с Урсула фон ден Лайен и да се предложи адекватен за съответния ресор кандидат.