Коментари

Борисов: За ГЕРБ няма значение кой ще бъде служебен премиер

   
Борисов: За ГЕРБ няма значение кой ще бъде служебен премиер

За ГЕРБ няма значение кой ще бъде служебен премиер. Това заяви лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод предстоящата процедура за назначаване на нов служебен министър-председател. 

"Аз мисля, че кандидати за премиери има бол", заяви още Борисов. 

След промените в Конституцията обаче президентът може да избира от списък с десетина души от висши държавни длъжности. На практика обаче изборът се стеснява до седем човека. 

"Най-правилно е шест милиона имена да сложим без децата и всички българи да са кандидати за премиери. Друг въпрос е колко могат и тези четири години вече го доказват.  Не се меся в тази работа, за ГЕРБ няма значение кой ще е премиер. Единственото, което може да отчетем, е че по управление на Главчев изобретите минаха добре", коментира лидерът на ГЕРБ.

По повод информацията, че от ПП-ДБ мислят как да свалят председателката на Народното събрание Рая Назарян с човек, когото президентът би харесал, за да го направи служебен премиер, Борисов заяви, че "вече няколко години ги гледам как се свират по лаборатории, апартаменти, пък излизат уж публично да говорят". Той определи заговорите като "дреболии".

"Всички антидействия, които се предприемат, конюнктурни, от дадени партии за момента - нито една от тях не е дългосрочна, защото няма как да се съберат водата и олиото заедно. За ГЕРБ добро ДПС няма и затова се надявам и другите партии да проявяват повече разум, а не да се водят от антиемоциите, които имат", каза още Борисов.

Вчера Николай Денков от ПП-ДБ призова Борисов да каже може ли да има ГЕРБ без Пеевски, на което Борисов отговори, че е "крайно време да гледат собствената си партия".

"ГЕРБ 20 години може без всеки, може с всеки. Аз много ясно съм казал, че добро ДПС няма, че да работим с което и да е от тях, а колегите, които се заиграват с едни или други, ще си платят цената на изборите, защото избирателите не са слепи и го разбират", каза още той и отрече това да е призив за анти-ДПС коалиция в 51-ия парламент, като припомни, че е работил с движението за подкрепата за Украйна, съдебната реформа, промени в енергетиката и здравеопазването.

Борисов не отговори ясно дали е вярна е информацията, че Мария Габриел се готви за заместник-генерален секретар на
НАТО. 

"Истина е нещо, която се е случило, а другото е предположение", каза той и  добави още, че Габриел е достойна кандидатура и трябва да бъде оценена от света.

Вчера в медиите излезе информация, че тя се подготвя за поста заместник-генерален секретар на НАТО, като подкрепата ѝ от САЩ и Великобритания е подсигурена. 

Сега  зам.-генерален секретар на НАТО е румънецът Мирча Джоана, който ще се кандидатира за президент в Румъния и се очаква да напусне поста в НАТО, след като обяви кандидатурата си в края на август, пише Клуб Z.