Коментари Новини

Пеевски се обърна срещу Сарафов, не изключва бърз избор на нов главен прокурор

   
Пеевски се обърна срещу Сарафов, не изключва бърз избор на нов главен прокурор

Делян Пеевски не изключи в сряда възможността сегашният Висшия съдебен съвет да избере нов главен прокурор и се обяви срещу сегашния шеф на държавното обвинение Борислав Сарафов.

"Всичко потъва и се пази (в прокуратурата). Затова вкарват Закон за съдебната власт - за да може да остане сегашният удобен главен прокурор, с който си пият кафето", добави той.

Пеевски има предвид предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за ограничаването на ключови назначения в съдебната власт, докато се избере нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според лидера на половината група на ДПС това предложение на ПП-ДБ цели да се запази удобният им главен прокурор.

Пеевски казва, че Борислав Сарафов, който временно изпълнява длъжността след отстраняването на Иван Гешев, е удобен на Румен Радев и на "Продължаваме промяната - Демократична България" и се закани да разкрие "потулените" проверки от прокуратурата на президента и коалицията.

В края на юли Конституционният съд отмени съдебната реформа, която имаше за цел да осигури съдийската независимост и отчетността на прокуратурата.

Решението на КС означава, че главният прокурор и шефовете на върховните съдилища ще бъдат избирани по досегашния ред от пленума на Висшия съдебен съвет.

В момента силната фигура във ВСС е шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, но мандатът му изтича през ноември. Ако изборите за нов главен прокурор и шеф на ВАС се проведат бързо, Чолаков ще има основната дума.

Председателят на „Да, България“ в оставка Христо Иванов каза, че Пеевски е проявявал специална загриженост към интересите на Георги Чолаков. Шефът на ВАС отхвърля твърденията на Иванов като манипулация.