Анализи

Германия, Франция и Италия произвеждат най-много сладолед в ЕС

   
Германия, Франция и Италия произвеждат най-много сладолед в ЕС

През 2023 г. ЕС е произвел 3,2 млрд. литра сладолед, което е спад с 1,4% спрямо 2022 г., когато са били произведени 3,3 млрд. литра, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Сред страните членки на ЕС Германия е основният производител на сладолед през миналата година с 612 млн. литра, следвана от Франция с 568 млн. литра и Италия с 527 млн. литра. В България през миналата  година са били произведени малко над 11 млн. литра сладолед.

Освен че е била най-големият производител на сладолед през 2023 г., Германия е произвела и сладоледа с най-ниската средна цена от 1,8 евро на литър. Франция отчита средна цена от 2,2 евро на литър сладолед, а в Италия средната цена достига 2,6 евро за литър.

Най-скъпият сладолед е произведен в Австрия със средна цена от 7,7 евро за литър, следвана от Унгария с 4,8 евро за литър и Гърция с 3,7 евро за литър.

След Германия по най-ниска средна цена на произведения сладолед се нарежда Литва с 1,9 евро на литър, следвана от Чехия с 2 евро на литър и Швеция с 2,1 евро на литър, пиша Investor.bg.