Новини Реакция

Прокуратурата обвини криптокралицата Ружа Игнатова за пране на пари

   
Прокуратурата обвини криптокралицата Ружа Игнатова за пране на пари

Софийската градска прокуратура ще обвини криптокралицата Ружа Игнатоваза пране на пари. Тя е в неизвестност от 2017 г. Преди 2 месеца главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг с шефа ДАНС Пламен Тончев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен съобщи, че прокуратурата ще обвини Ружа и ще ѝ запорират имуществото в България.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема германската гражданка от български произход Ружа Игнатова по досъдебно производство, образувано във връзка с постъпили материали от чуждестранни правоохранителни органи.

Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. на територията на Република България е образувала и ръководила организирана престъпна група, създадена с цел да извършва инвестиционни измами по схемата от типа "Понци", както и с користна цел, пишат от прокуратурата. 

Ружа Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема и за пране на пари - за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. при условията на продължавано престъпление като подбудител и помагач в едни случаи, а в други като извършител, извършила множество сделки за имуществено разпореждане. По този начин е прикрит произходът и действителните права върху имущество, за което знаела, че е придобито от престъпна дейност - инвестиционни измами от типа "Понци", като деянията са извършени в изпълнение на решение на ОПГ, имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

За посоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба. Спрямо обвиняемата е постановено задържане до 72 часа, което ще бъде изпълнено при установяването й.

На 26 юни 2024 г. в Съдебната палата в София и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен направиха изявление във връзка с провеждането на съвместно разследване срещу криминалната дейност на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова и ръководената от нея финансова пирамида „OneCoin".

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафовподчерта необходимостта от сътрудничество на правоохранителните власти на отделните държави в противодействието на престъпления, които „акумулират значителни по своите мащаби финансови и материални активи, придобити по престъпен начин".

От своя страна посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен заяви, че правителството на САЩ е обявило награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация, водеща до задържането и/или осъждането на Ружа Игнатова, която е разследвана за една от най-мащабните схеми за измами в историята за над 4 млрд. щатски долара.

Ружа Игнатова осъществи най-грандиозната криптоизмама на всички времена - международната пирамидална схема OneCo. Игнатова се издирва за престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin. Сама се провъзгласява за "криптокралица". Пирамидата започва да действа през 2014 г. За 3 години по сметките на Игнатова постъпват около 4 млрд. долара. В периода 2014-2016 г. Ружа популяризира OneCoin в международен план на пищни събития.

Разплитането на схемата започва през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са предизвикали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.
ФБР установило, че OneCoin на практика няма никаква стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана при криптовалутите.

На 25 май 2023 г. ФБР обяви, че наградата за информация, водеща директно до ареста на десетте най-издирвани бегълци, сред които и Ружа Игнатова, се увеличи от до 100 000 долара на до 250 000 долара.
Криптокралицата се издирва от 25 октомври 2017 г. насам. Тогава за последно е видяна да се качва на самолет от България към Гърция.

През октомври 2023 г. стана ясно, че Ружа ще бъде свалена от списъка с издирваните лица от Интерпол. От адвокатската кантора ТФБ, която работи по случая й, потвърдиха новината пред "24 часа" и уточниха, че вече разполагат с решение, с което се преустановява търсенето от Интерпол на Ружа Игнатова. Оттам обясниха още, че се работи по свалянето й от бюлетина на ФБР.

В свое разследване BBC посочва, тя че е плащала по 100 000 евро на месец на Христофорос Никос Аманатидис - Таки, за да я охранява. Подозира се дори, че Таки е използвал OneCoin за изпиране на приходите си от трафик на наркотици.

САЩ обявиха награда от 5 милиона долара за откриването на ѝ.