Новини

За 3 дни до ваканцията: депутатите забраняват вейповете за деца и дават на адвокатите да се рекламират

   
За 3 дни до ваканцията: депутатите забраняват вейповете за деца и дават на адвокатите да се рекламират

Три работни дни - толкова остават на депутатите, преди да излязат в планираната лятна ваканция от 17 август. Още 9 заседания пък ще имат през септември от връщането им на работа на 4-и до 20-и, когато официално стартира предизборната кампания. Това сочи парламентарният календар до вота на 20 октомври. Като тук не влиза евентуално извънредно събиране на депутатите през ваканцията за клетвата на новия служебен кабинет.

Както и да се развият плановете им обаче, в последната си работна седмица депутатите ще трябва да отметнат куп закони. Затова и вероятно ще работят ударно - с удължени заседания. Така те ще се опитат да компенсират загубеното време покрай мъките с избора на председател на 50-ото НС и заради невъзможността им да формират комисии, които да започнат работа по законите.

Една от важните промени, които се очаква да минат през седмицата, е за забраната на вейповете и електронните цигари за непълнолетни. Те са напът да станат равни пред закона с алкохола и обикновените цигари, тъй като депутатите ще забранят продажбата им на непълнолетни, а на тях - да ги пушат. Промените в Закона за закрила на детето, внесени от депутатите от ГЕРБ, вече минаха на първо четене с широка подкрепа, а тази седмица се очаква да бъдат одобрени окончателно. Забраняват се и всякакви вещества на базата на растения, билки и плодове, които не съдържат никотин или тютюн, но се приемат чрез горене или нагряване.

Място в седмичната програма трябва да намерят и промените в закона за спешния телефон 112, внесени от Министерския съвет. Законопроектът е без напредък и не е минал през нито една комисия, но е необходим за плана за възстановяване. Целта е да се подобри работата на центровете, в които се приемат спешните обаждания, както и самото подаване на сигнали. В момента това е възможно само с разговор по телефона, а следващата стъпка е и чрез видеообаждане и текстови съобщения, за да се подобри достъпът на хората с увреждания. Освен това хората ще се обръщат към 112 вече не само при заплахи за живота, здравето, сигурността и имуществото им, но и при заплахи за околната среда.

На дневен ред са и промените в Закона за адвокатурата, внесени от ГЕРБ и от Министерския съвет. Депутатите на Бойко Борисов предлагат отпадане на минималното възнаграждение за адвокатските услуги, а цената да се определя от адвоката и клиента. Ако това не стане или при възникнал спор, стойността ще се определя от адвокатския съвет според наредба на министъра на правосъдието.

Промените на МС пък ще позволят на адвокатите да рекламират работата си, но с изричната забрана да се сравняват с техни колеги, да споделят имената на бивши клиенти и личните им данни.

Парламентът ще даде и още 180 дни на Министерството на енергетиката за преговори с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ “Белене”.

Не е ясно дали искането на ПП-ДБ за смяна на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев ще бъде тема на пленарната седмица въпреки внесените 84 подписа. Хората на акад. Николай Денков получиха подкрепа само от “Възраждане” и “Величие”, а проектът им не е минал през комисии. Но със сигурност тема ще бъде предложението на ПП-ДБ за промени в механизма за избиране на българския еврокомисар. В петък коалицията внесе промени в правилника на НС, според които бъдещият ни представител в Еврокомисията да се избира от парламента.

Предвижда се кандидатите да бъдат изслушани в комисията по въпросите на ЕС, да бъдат оценени и да се изготви доклад, който да се представи на депутатите. А те с гласуване да приемат или отхвърлят имената. Ако залата приеме предложението, това би означавало през ваканцията да има извънредни заседания - и на комисията, и на парламента. Името на предложения еврокомисар от България трябва да е изпратено в Брюксел до 30 август. Ако се запази сегашният вариант, решението ще е на служебния кабинет.

Интересното е, че два месеца след старта на този парламент и месец след създаването на комисиите все още има такива, които не са се събирали дори на първо заседание. Такова се очаква през седмицата да има комисията за прякото участие на гражданите. Други имат по едно заседание досега. Например външната е работила само веднъж през юли и е приела правилата си за работа. Така са и тази за вътрешна сигурност и обществен ред, както и за контрол на службите за сигурност.