Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

5-11 август 2024

 

„Има 7 смъртни гряха. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер. Политика без принципи. Търговия без морал. Поклонение без жертва.“

Махатма Ганди

 

Единственият вариант 

„Вие сте единственият възможен вариант, надявам се, осъзнавате тази отговорност“. С тези думи президентът Румен Радев възложи на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева да състави ново служебно правителство. По думите на държавния глава Димитър Главчев е трябвало да се оттегли заради напрегнатата политическа ситуация и вече започналата предизборна кампания.

Поех този ангажимент, имайки предвид ситуацията, в която се намира страната ни. Започвам разговори със сегашните министри и с експерти. Ще се справя, заяви пред журналисти Горица Грънчарова. 

"Останах с усещането и опасението, че бъдещият служебен премиер ще бъде подложен и е подложен на огромен, дори бих казал брутален политически натиск аз да не бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство". Това коментира вътрешният министър Калин Стоянов сред среща в събота с Горица Грънчарова, цитиран от БТА.

Избори на 20 октомври

Срок за кабинет до 19 август постави президентът. Така изборите ще са на 20 октомври, както пожелаха партиите на консултациите при държавния глава. На 20 август новите служебни министри ще положат клетва пред парламента. Депутатите обаче са във ваканция от 17 август и ще трябва да я прекъснат за клетвата. Очаква се първото им заседание да е на 4 септември, да поработят три седмици и след това да тръгнат на предизборна кампания.

Разни партии, разни коментари

"Това е избрал президентът - как да го коментирам? Лично аз не я познавам, когато избирахме Сметната палата тя беше от квотата на БСП", каза Бойко Борисов по повод новината, че Грънчарова е следващият служебен премиер.

Борислав Гуцанов от БСП репликира: "Предполагам, че Борисов се е объркал, че е свързана с БСП. Избрана е с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок по предложение на Патриотичния фронт". 

За ПП-ДБ най-важното е дали Грънчарова ще работи за честни избори или ще изпълнява поръчки, а първият тест е изборът на нов вътрешен министър. 

Делян Пеевски смята, че президентът ще се опита чрез натиск да влияе върху бъдещите решения на Грънчарова.

Според "Възраждане" тя не може да взема самостоятелни решения.

От ИТН посочиха, че "вредните промени в Конституцията не дават друга възможност на президента освен да избира от по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС". 

За независимите депутати от ДПС е важноГрънчарова „да няма такива обвързаности, каквито имаше предходният служебен премиер".

Независимите депутати от разпадналото се "Величие" не коментираха. 

Трусове от промените в Конституцията

Вече заявих – не участвам в никакви конспирации, в никакви т.нар. преврати. Моят стил на работа винаги е бил ясен и открит. Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на НС, явно е забравил, че последната дума в този процес имам азНикога няма да назнача този човек, ако ще и да е Господ, защото никога не бих легитимирал едно такова омерзително отношение към българския парламентаризъм.

В момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане. Измененията в основния закон вече се връщат като бумеранг върху своите създатели, но това не е най-големият проблем. Проблемът е, че те вече ерозират устоите на парламентаризма и на редица важни институции в държавата – Народното събрание, БНБ, Сметната палата, омбудсмана. (Президентът Румен Радев пред журналисти)

Маските да се свалят

Време е да се свалят всички маски и да се каже ясно и точно, че поправките в Конституцията, касаещи служебния кабинет, бяха направени срещу Румен Радев. Не очаквам да спадне напрежението, заявките и сигналите за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател да успокои терена. Предстоят избори и всяка една политическа партия ще се опита да извлече своя дивидент. Това е порочното зачатие на последните поправки в Конституцията, които отвориха кутията на Пандора. (Вицепрезидентът Илияна Йотова, БНТ)

Какво да очакваме?

Много българи разбраха, че президентът Радев е определил нов служебен премиер. Обаче не разбраха кой е точно. Макар от 10 г. да е в ръководството на Сметната палата, а от още 10 в кадрови оборот на почти всички партии, дамата не е позната с нищо. Обществото тепърва ще се информира за нейните плюсове и минуси, ще оценява действия и бездействия. За всичките тези години тя не се е прочула с нито едно управленско решение, което да оценим; няма изразена воля, смелост, ход...; обаче катери стълбицата, очевидно лавирайки между прегрупиращите си политически лагери. Представят ни я като експерт, но се вижда единствено анонимно кариерно развитие.

Номинацията е свързана с четири трагикомични момента. Първият е, че през март Кожарева се яви в президентството, но въобще не се смяташе за подготвена за премиер. Вторият е, че партиите не можеха да се сетят кой точно я е сложил за зам.-шеф на Сметната палата. Третият момент е, че Радев миналата година успешно сезира Конституционния съд за краткото й назначение за и.д. шеф на Сметната палата. Четвъртият е, че Кожарева е не каква да е жена, ами "на мъжа си" - прокурорът Михаил Кожарев, бивш ключов член на ВСС, издигнал Сотир Цацаров, яростно подкрепял и Иван Гешев, атакувал Христо Иванов. (Из коментар на Диян Божидаров, „Сега“)

Приятелски жестове

Патриарх Даниил подари на американския посланикКенет Мертен картина с изображение на покровителя на Видин светецът Ромил Видински, изработена от естествени природни материали - камъни, семена, листа и бои. Тя представлява колаж, на който освен светеца са изобразени и емблематични за Видин сгради  крепостта Баба Вида, мавзолеят на Антим I, катедралният храм „Св. вмчк Пантелеймон“. Картината е една от любимите на патриарха и той често подарява нейно копие на миряни и свои гости. Патриархът показа на посланика мавзолея на първия български екзарх Антим I и му разказа за неговата роля за активизирането на западната дипломация след кървавото потушаване на Априлското въстание и за Освобождението на България.

По време на своето неофициално посещение във Видинската митрополия посланик Мертен беше придружаван от съпругата си Сюзан и от кмета на Видин д-р Цветан Ценков.

Левът и еврото

В срок до един месец от въвеждането на еврото, левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство. Това реши Народното събрание, което прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. БНБ ще обменя безплатно в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети, като те ще се обменят безплатно в евро и от другите банки. За същия период "Български пощи" ще обменят безплатно банкноти и монети в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция. Парламентът прие и да се въведе период на двойно обозначаване на цените, в рамките на който те ще бъдат изписвани и в левове, и в евро. При плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато няма достатъчна моментна наличност, връща остатъка в левове.

Парламентарна хроника

135 депутати гласуваха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Това стана с окончателно приемане на промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

Народното събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Цената на комплекса е близо 356 млн. лв. и ще бъде у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39 месеца. Предвидена е възможност за закупуване на още до пет броя от това въоръжение и една система с далечен обсег. 

Депутатите ратифицираха международния договор за боеприпаси за машини "Страйкър" на стойност 64 880 655 долара без ДДС.

Парламентът ще изпрати всички материали на компетентните органи, след като прие доклада на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие“ Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски.

Народните представители отхвърлиха проект на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на НЕК, предназначено за АЕЦ „Белене”, внесено от БСП

Мостове, а не нови стени

Българската политика залиня от недоверие, съмнения, лични обиди и нападки. Това Народно събрание ще остане в историята с кратък живот и без излъчен кабинет. Няма нужда да си отива и с този срам – да си сваля председателя, защото част от народните представители не харесват Конституцията, която сами те са написали и приели. Предстоящата кампания трябва да бъде разумна, с послания и мисъл – за бъдещето на хората и да не се прекрачват граници, особено в личните обиди и компромати. Времето е за градеж на мостове, а не за издигане на нови стени. (Деница Сачева, председател на парламентарната социална комисия, из интервю в „24 часа“)

Ако се тегли чертата

Българският парламент е люпилня за милионери. Влизаш гол и бос, излизаш с копринен костюм и лачени чепици. Един мандат стига да оправиш себе си, децата и внуците. Не е легенда, че депутат е най-сладкият занаят. Над 50 млн. лв. годишно струва на данъкоплатеца святата обител на демокрацията. Мъдрите глави на нацията вземат три средностатистически заплати. Тоест парламентарното братство е три нива над обикновените хора. Към сумата се начисляват добавки за ръководни постове в парламентарните групи и постоянните комисии. Отделно са средствата за приемни, сътрудници, венци и букети. Като се тегли чертата, един депутат прибира месечно около 10 хил. лв. и нагоре. (Росен Тахов, „Труд“)

Един Господ знае

В следващия парламент ще има между 6 и 8 партии, но след провала на сегашния ялов парламент може да очакваме да се сглоби някакво мнозинство, което да излъчи кабинет, вероятно около ГЕРБ, но един Господ знае… (Политологът доц. Стойчо Стойчев, из интервю в „Труд“)

Въпрос без отговор

В последните години сякаш се въртим в омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина не е толкова в политиците, колкото в обществото. Отговорността си е наша. Защото вместо да се ядосваме на тези, които сме избрали, трябва да се запитаме защо не гласуваме или подкрепяме хора, които не оправдават доверието ни. В България има потенциал за президентска република, но това няма да бъде добро решение. Обществото е много силно разделено, но от друга страна партийната система е в криза. Със сигурност на вота ще получим още от същото. Редовно правителство със същите играчи няма да ни реши проблемите. (Политологът Петър Чолаков, БНР)

Как ще се разбърка тестето с карти

Напълно е възможно ГЕРБ да имат повече депутати в следващия парламент. В ДПС има жестоки разломи. Разцеплението там е голямото събитие на 2024 г., което сериозно ще разбърка тестето с карти. Не мисля, че тези хора ще се сдобрят от днес за утре. Проблемите ще се задълбочат и това ще рефлектира върху резултатите от изборите. ПП-ДБ рискуват да повторят слабите си резултати. Те забъркват каша след каша. Имат и вътрешни противоречия. Ако това продължава, няма да върнат доверието на тези 300 хил. души, които изгубиха. "Възраждане" могат да печелят нов електорат само ако в държавата цари хаос. Имат обаче и твърдо ядро, което вижда, че Костадинов не се отмята от думите си. Възможно е малки партии от типа на "Величие" да влязат в следващия парламент. (Политологът Милен Желев, БНР)

Кампании без резултат

Има цялостно обществено усещане, че това повече не може да продължава и партиите в НС трябва да понесат отговорността да съставят правителство, защото иначе ще има много силен обратен знак към тях. Те не излъчват сигнали към избирателите, с които да мотивират тяхното участие на изборите и подкрепа за действията, които предприемат. Няма основание да очакваме да ни предложат нещо ново и различно. Никога не сме чули партиите да заявят предварително в какви управленски формули биха влезли след изборите. За да стане това, трябва да има постоянно настояване от обществото и медиите. Иначе рискуваме да влезем за пореден път в кампания с обвинения, която не дава резултат. (Геновева Петрова, социолог, „Хоризонт“)

По човешкия път

Строим улици, пътища, мислим за децата като обновяваме класните стаи, за да им е уютно и да ходят с желание на училище. Но най-важният път, който строя, е човешкият път, който свързва сърцата на хората в едно. Благодаря на г-н Пеевски за подкрепата, която ми оказва. (Радослав Ревански, кмет на община Белица, pirinsko.com)

Срещу политическите интриги

Партията, водена от Ахмед Доган, има дълбоко вкоренена мисия и специална структура. Сегашната политическа буря е временна и изкуствена. ДПС ще излезе по-силно. Много влиятелни изселнически организации обявиха своята подкрепа за Доган. Не забравяйте, че извън България има стотици хиляди избиратели. Мисля, че ще има само една регистрация с наименовaнието ДПС. Движението е гарант за социалния мир в България. Всички знаят кой има интерес от това разцепление в партията. В последно време има новини по поръчка, получена от някои политически групи, в които се споменава моето име. Целта им е да създават политически интриги. (Проф. Юксел Юзкан, лидер на най-голямата изселническа организация в Турция, директор на болница в Бурса, БНР)

Кога, а не дали

Въпросът за приключването на въглищните централи е кога, а не дали. Ако днес вземеш решение, че ще намалиш с 40% въглеродните емисии на България, това ясно показва, че вдругиден ще спреш някои ТЕЦ-ове. Недалновидната политика в изграждането на нови атомни мощности също е част от проблемите ни в енергетиката, защото на страната ни са необходими 4 нови атомни мощности. Въвеждането на свободния пазар на ток за битовите потребители от 1 януари 2026 г. крие много неизвестни, но ситуацията няма да е по-различна от тази, в която изпадна бизнесът сега. В момента слънчевите централи са в тежко състояние и може да има фалити в този сектор, а банките ще придобият слънчеви централи, но няма да знаят какво да ги правят. Отношението на властта към енергетиката е като към дойна крава. (Енергийният експерт Явор Куюмджиев, из интервю в „Труд“)

Поколение зубрачи

Въпреки колосалните суми за частни уроци се оказва, че отглеждаме деца зубрачи. През декември 2023 г. констатациите на Pisa бяха повече от отрезвяващи: 15-годишните са функционално неграмотни, 54 на сто са под критичния минимум на знания по математика, 53 на сто по четене и 48 на сто по природни науки. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установява още, че българчетата имат 21 точки при средно 33 по света, тъй като имат проблеми и с творческото мислене. Почти две трети не могат да предложат свежи и нови идеи за познати проблеми. В момента изглежда следващото поколение, което ще продължи да реализира девиза „Българската му работа“, ще се чуди защо у нас между 400 хил. и 700 хил. души вечно гласуват за някакви екзотични партии спасителки, които освен че ни придърпват към дъното, почти нищо друго не постигат. (Из коментар на „24 часа“)

Бедна ви е фантазията 

Мислите, че София вече е презастроена? Бедна ви е фантазията за това, което предстои, коментира за „Сега“ Боян Юруков, ИТ специалист, който публикува във фейсбук интерактивна карта на нови сгради - жилищни, административи и др., които може да се появяват в столицата в близките години. Той установява, че на година се започват сгради с площ 1 млн. кв. метра. Има няколко самостоятелни проекта с по 100 хил. кв. м. Ако се съди по заявките, много бетон ще се лее в "Младост", по бул. "Черни връх", в "Слатина", по бул. "Тодор Александров", по "Цар Борис ІІІ" също има много планирано строителство. 

Ако даден терен е частен, собственикът има право да строи там, но в рамките на закона. Проблемите идват, когато регулаторите си затварят очите за нарушенията, не забелязват, че проектът засяга критична инфраструктура като дерета, тръби и т.н. Не се взимат под внимание градска среда, височина, училища и др., а прокуратурата и съдът често действат в услуга на нарушителя, коментира Юруков.

На финала

България има седем олимпийски медала - 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови. 

Борецът Семен Новиков взе златото в категория до 87 кг класически стил. 

Състезателят по вдигане на тежести Карлос Насарспечели титлата в категория до 89 кг и донесе второ злато за страната ни. Той постигна световен рекорд в двубоя от 404 кг, след като изхвърли 180 кг, с което изравни олимпийския стандарт на Международната федерация, а след това изтласка 224 кг, също световен рекорд във второто движение.

Третият златен олимпийски медал за България взе Магомед Рамазанов с безапелационна победа във финала на турнира по борба в категория до 86 кг, като победи на финала със 7:1 точки Хасан Язданичарати (Иран). 

Боряна Калейн спечели сребърен медал в многобоя на турнира по художествена гимнастика. 

Бронзовите отличия са на таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, тежкоатлетът Божидар Андреев в категория до 73 кг и боксьорът Хавиер Ибаниес при 57-килограмовите. 

Ако погледнем по-глобално

Тези медали са спечелени от състезатели, изградени като спортисти в своите страни. По една или друга причина те се състезават за България, в което няма нищо лошо, но ако погледнем по-глобално, нещата са по-скоро песимистични. Eдинствено Божидар Андреев е българският спортист, спечелил медал за България. Карлос Насар е спортист, изграден в България, докато при Новиков, Рамазанов, Ализаде и Ибаниес нещата са малко по-различни. Новиков вероятно е тук заради войната в Украйна. Подобна е ситуацията с Ализаде заради нарушаването на човешките права в Иран. Спортът преди беше държавна политика, имаше спортни училища. Да стигнеш до медал на Олимпиада е изключително постижение, но България като държава няма кой знае каква роля в техните успехи. (Александър Рангелов, изпълнителен продуцент на Спортът ON AIR)

Музикален спомен 

Четиримата внуци на композитора Панчо Владигеров ще изнесат концерт в рамките на 40-тото юбилейно издание на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол на 30 август. Поводът е отбелязването на 125-годишнината от рождението на автора на рапсодия "Вардар", съобщават организаторите. Панчо Владигеров-младши, Екатерина, Александър и Константин Владигерови ще изсвирят някои от най-вълнуващите композиции на своя именит дядо и така ще поставят началото на цикъла от концерти с класическа музика в дните между 30 август и 7 септември.  

Новини от Украйна

Сериозно предизвикателство

Русия въведе режим на антитерористична операция в три погранични области с Украйна - в Курска област, където силите на Москва водят боеве с нахлули на руска земя украински подразделения, и в Белгородска и Брянска област, посочва Ройтерс. Решението е взето от Александър Бортников, ръководител на руската разузнавателна служба ФСБ, в отговор на "безпрецедентните опити на Украйна да дестабилизира обстановката в редица области". Според агенция РИА Новости въведеният особен режим включва мерки като временно преместване на местни жители към безопасни райони, ограничаване на транспорта в определени зони, засилване на охраната около чувствителни обекти и следене на телефонни и други комуникации.

Русия е евакуирала повече от 76 хил. души от граничните райони в област Курск, откакто Украйна започна изненадващата офанзива.

Путин определи като голяма провокация украинската атака, която накара някои в Москва да се запитат защо Украйна успя да пробие района на Курск толкова лесно.

Твърди се, че украинските сили настъпват към АЕЦ "Курск", която доставя голяма част от електроенергията на Южна Русия. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия на ООН отбеляза "значителната военна активност" в района и призова за сдържаност.

Украински флаг се вее над 12 руски населени пункта, най-големият от които е градчето Суджа.Изборът му като приоритетна първоначална цел на настъплението не е случаен – през него минават важно шосе и още по-важна железопътна линия, през които се извършва снабдяването на руските войски, воюващи в района на Харков. Сега то ще трябва да бъде пренасочвано по доста по-дълъг, обходен маршрут. Не по-малко важен е фактът, че в Суджа се намира най-външната разпределителна станция на "Газпром" и ако в Киев решат, могат да врътнат кранчето на природния газ за Австрия, Словакия и Чехия. 

Президентът Зеленски заяви, че войната се премества "на територията на агресора".Главнокомандващият Сирски докладва за фронта и нашите действия и изтласкване на войната на територията на агресора. Благодаря на всяко наше подразделение от силите за отбрана, което осигурява това. Украйна доказва, че наистина знае как да върне справедливостта и гарантира точно такъв натиск, какъвто е необходим - натиск върху агресора", посочи Зеленски.

Атаката на украинските войскивъоръжени с помощта на НАТО, срещу Курска област получи одобрение от Запада, преди всичко от Германия и САЩ, пише „Политико“. Изданието не изключва, че действията на Киев „могат да доведат до промяна в политиката“ на държави, които „се въздържаха да позволят на Украйна удари по руска територия със свои оръжия“. Няма „никакви сигнали“ нито Берлин, нито Вашингтон „да оказват натиск на Киев да ограничи действията си“, посочва „Политико“. 

На Руската федерация може да отнеме година, за да си върне изгубените територии от Курска област. Внезапният пробив на украинските въоръжени сили е най-сериозното предизвикателство за Путин след въстанието на Вагнер, коментира „Вашингтон пост“. 

Бягствата на войници от армията се превръщат във все по-масов проблем за Украйна. Властите не са в състояние да накажат дезертьорите и дори са готови да им простят, стига военнослужещите да се върнат на фронта, съобщава „Дойче веле“. През първото полугодие са били открити почти 30 хил. нови наказателни дела за бягства на военнослужащи. Това е повече, отколкото за цялата 2023 гОбщо броят на делата от началото на войната е 63 200. И ако се направи сравнение с обявената от президента  Зеленски численост на украинската армия от 880 хил. души, излиза, че едва ли не всеки 14-и войник е избягал. Тези данни обаче са далеч от фактическите мащаби на проблема, казват офицери и юристи пред „Дойче веле“Според тях броят е три-четири пъти по-голям

Украйна загуби 115 хилбойци за два месеца. Това можеше да бъде спряно, ако исканията на Путин, бяха изпълнени, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу. Според него за тези два месеца руснаците са окупирали територия с площ 420 кв. км. „Прозорецът на възможностите за Украйна все повече се затваря", предупреди Шойгу по държавната руска телевизия и добави:"Заблудите на киевския режим, че европейците ще организират още една прекрасна среща на върха за мир, на която всички вътрешни проблеми ще се решат, струват скъпо на украинския народ".

Без учебници по чужди езици в РСМ

Весна Яневска, министър на образованието в кабинета на Християн Мицкоски, предизвика истинска буря в Северна Македония с изявлението си, че през следващата година няма да има учебници за чужди езици, предаде БГНЕС.

"През тази учебна година няма да има учебници за чужди езици. Такива ще има догодина... езикът е жива материя. Както знаете, децата учат чужди езици от телевизионните сериали. Най-важното е те да разбират и да говорят, а не да учат граматиката на чуждия език - разни там предлози, подлози и т.н. Според мен това не е никакъв проблем", каза Яневска.

Поради огромно обществено възмущение тя се опита да замаже скандала с твърдението, че ставало въпрос за "лошо формулиран изказ, който е дал повод за грешни тълкувания и злоупотреба от страна на отделни лица и политически опоненти".

Кой е Яхия Синуар

Яхия Синуар е новият ръководител на "Хамас", койтонаследява Исмаил Хания, убит при атака в Техеран. Живее в ивицата Газа. Роден е през 1962 г. в бежански лагер в Гиза. Прекарва над две десетилетия в израелски затвор. Освободен е през 2011 г. Участва в създаването на бригадите "Ал Касам" - военното крило на „Хамас“. В първите години на ислямисткото движение отговаря за преследване на колаборационисти на Израел в собствените редици. Действията му са толкова брутални, че си спечелва прякора „касапина от Хан Юнис". Хора от най-близкия му кръг твърдят, че след операция на мозъка в затвора той не е същият човек. Бил е радикален, а сега проявява нечувана жестокост.

Израелският външен министър Израел Кац наречеСинуар "заклет терорист", а ливанската групировка Хизбула, съюзник на "Хамас", похвали избора му и го нарече „силно послание" към Израел, САЩ и техните съюзници.

Вести от България

Първата олимпиада по изкуствен интелект в света се провежда в Бургас. Тя е създадена от българи и се превръща в една от най-големите новоучредени олимпиади, свързани с изкуствен интелект и STEM науките. Близо 200 ученици от над 40 държави ще покажат своите знания.

Промишленото производство през юни е намаляло с 5,2% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Това е 18-ти пореден месец с намаление на производството. Основната причина е забавянето на икономиките на държавите от ЕС, които са основни търговски партньори на България.

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., обяви представителството на Европейската комисия у нас. Над 38 хил. хектара земя вече са изпепелени от огъня, което е над два пъти повече от цялата 2023 г.

Над 2120 военнослужещи с около 426 единици техника от различни формирования на Сухопътните войски са участвали без прекъсване от 12 юли до 10 август в гасенето на пожари в страната, заедно с колегите си от ВВС, пожарникари, служители от горските стопанства и доброволци.

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2516 лв. със задна дата от 1 април 2024 г., реши правителството. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лв.

Мария Габриел е най-спряганото име за зам. генерален секретар на НАТО, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте оглави алианса, съобщава „24 часа“.

На 100 хил. души в България се падат 419 медицински сестри, докато в Европа те са 666, 3. През 2021 г. съотношението с лекарите е било 0,97:1. За да стане 2:1, са необходими още 29 хил. сестри, а изискването на Световната здравна организация е съотношението да бъде 3:1.

Одит на Сметната палата на община Козлодуй установи, че неправомерно са похарчени над 50 хил. лв. за козметични процедури, дрехи, бельо, обувки, парфюми, козметика, ресторанти и хотели. Кметът Маринела Николова възстановила парите.

София е на първо място като най-добро място за живеене след пенсиониране, пише сп. "Форбс", като се позовава на класацията на 50-те най-населени градове в ЕС на компанията за бизнес решения Moneypenny, която сравнява пенсионната възраст, средната цена на наема, свободното пространство, достъпа до здравни услуги и др. На второ място е Будапеща, следвана от Загреб, Букурещ и Рим.

Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 6 медала на 21-ата Международна олимпиада по лингвистика в Бразилия.

Българска банка за развитие окончателно приключи казуса с необслужвания заем за 150 млн. лв. на новосъздадена и без никаква активи "Роудуей кънстракшън", свързана с бизнесмена Румен Гайтански, като реализира почти 100% загуба. 

Софийският градски съд осъди болница "Шейново" да плати 70 хил. лв. обезщетение на една от майките по случая с разменените бебета. 

158 хил. са регистрираните ловци в България123 хил. са активните, а само за година още 1800 души са издържали изпита за право на лов.

Наградата „Златен век“ – огърлие връчи на оперната прима Соня Йончева служебният министър на културата Найден Тодоров на сцената на Летния театър във ВарнаОтличието е за изключителния ѝ принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност.

Щъркелите се готвят да отлитат на юг и вече се събират на ята, които са най-многобройни около 20 август, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. През по-топлите зими белите щъркели се връщат по-рано у нас, а в района на Бургас остават през цялата година. 

Кралски пъпеш, отгледан в пловдивското село Трилистник, беше продаден на търг за 10 хил. лв. Бройка от него е търгувана в Япония за 46 хил. евро. 

Вести от света

Камала Харис увеличава преднината си пред Доналд Тръмп, показа най-новото допитване на Ipsos. Според анкетата кандидатът на републиканците има подкрепа от 37% от американците срещу 42 на сто за опонента му от демократите. На 10 септември двамата ще участватв предизборен дебат по тв Ей Би Си.

„Ню Йорк таймс“ твърди, че ще бъде проведена среща между Путин и Зеленски, ако Тръмп спечели президентските избори през ноември.

Мексико покани Путин на церемонията по встъпването в длъжност на новата президентка на страната Клаудия Шейнбаум на 1 октомври, предаде Ройтерс.

Русия ще строи АЕЦ в Буркина Фасо, където едва 22,5% от населението има достъп до електричество, което я нарежда сред най-слабо електрифицираните страни в света. 

Върховният съд на Карелия призна Финландия за виновна в геноцид на местното население по време на Великата отечествена война. Според съда е имало „целенасочено унищожаване на цивилното население на бившата Карело-Финландска ССР от нацистките нашественици и техните съучастници“. Финландският премиер Орпо заяви, че обвиненията нямат основание и всичко това е „пропагандна игра“ с цел дискредитиране на имиджа на страната.

Най-евтиното място за почивка в света е Хой Ан във Виетнам - 59.67 евроНа второ място се нарежда Кейптаун, където са необходими 40.81 евро. В Топ 5 са още Момбаса (Кения), Токио (Япония) и Алгарве (Португалия).

Из архива

Залък и душа

С любов в душата се стига далеч. Знания, вяра, надежда, търпение без любов са невалидни. Религия без любов е нищо. Вярвам в нашата балканска религия – тя е в умението да направиш хляб. За да направиш топъл хляб, трябва да знаеш как се отглежда, с колко труд и пот и колко брашнян трябва да се връщаш, за да поднесеш на домочадието си топлия хляб. И друго – ако омесиш една пита хляб без любов, тя не е бухва. Тоя, за когото правя хляба, трябва да му позная душата, да я прегърна, да я целуна. И тогава залъкът става сладък. (Невена Коканова, „Труд“, март 1999 г.)