Новини

Вътрешният министър поиска 4 оставки след стрелбата в Пловдив

   
Вътрешният министър поиска 4 оставки след стрелбата в Пловдив

Вътрешният министър Калин Стоянов е разговарял с директора на полицията в Пловдив и е поискал от него да освободи поста след инцидента, при който 7-годишно дете застреля по погрешка баща си със служебното му оръжие.

По-рано днес директорът на ОДМВР-Пловдив Георги Чергов заяви, че е готов да поеме отговорност и да си подаде оставката. 

"От това, което чух, съм на мнение, че постовете си трябва да освободят и началникът на отдел "Охранителна полиция" към ОД МВР-Пловдив, и началникът на сектора „Специализирани тактически действия“, каза Стоянов.

Министърът посочи, че вече е отстранил от длъжност началника на Специализираните полицейски сили в Пловдив.

„Малките компромиси водят до големи проблеми. Съзнавам своята отговорност, която нося като ръководител на Областната дирекция на полицията в Пловдив. С оглед на поемането на морална отговорност аз ще подам заявление за преназначаване на друга подходяща длъжност, независимо че към настоящия момент няма данни, които да водят до някаква лична отговорност към този инцидент“, каза от своя страна старши комисар Георги Чергов.

 

Вътрешният министър посочи, че оръжията на служителите би следвало да бъдат или в кобура, или в каса. По думите му с детето и със служителите на реда ще работят психолози.

Калин Стоянов даде и повече подробности за инцидента.

"Колегата взима своето дете и го завежда в сградата на Специализираните полицейски сили. Детето е било в помещението, в което се преобличат колегите и там са и техните шкафчета. Вероятно там е било и оръжието, а шкафчето не е било заключено. Колегите чуват един изстрел, при което, след като отиват, детето е с пистолет в ръце, а колегата смъртоносно прострелян - на земята", посочи министърът.

По думите му въпросите са много. Сред тях - как и по какъв повод 7-годишно дете се намира при специализирано структурно звено на областната дирекция и как в ръцете му се е оказало огнестрелно оръжие.

Предстои да се установи дали оръжието е било с предпазител.