Анализи

АКФ: С фалшификации за боклука Столична община е източвана по два пъти

   
АКФ: С фалшификации за боклука Столична община е източвана по два пъти

Антикорупционният фонд публикува втора част от разследването, озаглавено "Властелините на пръстта", което разкрива дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат, свързана с управлението на отпадъците в София. 

В първата част от АКФ питаха разследващите възможно ли е директорското място в Столичния инспекторат да струва 500 000 лв. "Кои са фирмите, които злоупотребяват с програмата за извозване на едрогабаритни отпадъци в София? Кой саботира усилията на новото ръководство на Столичния инспекторат и Столична община да прекратят незаконните практики?", бяха сред другите въпроси. 

Антикорупционният фонд публикува и къде са терените със строителни отпадъци на "Властелините на пръстта".

Във втората част "главни герои" са общинското дружество „Софинвест“ и Районният инспекторат в Панчарево.

Столична община е задължена да събира едрогабаритния товар - дивани, фотьойли, мебели и др. - като плаща на фирми да го събират. От АКФ съобщават, че разполагат с данни за фалшификации, при които строителни отпадъци и земни маси се депонират в депо "Враждебна", но се регистрират като едрогабаритен отпадък. Така Столична община се източва два пъти – един път като за депонирането на строителен отпадък фирмите не заплащат дължимата такса, и втори път – като същият този отпадък се заплаща като едрогабаритен от общинския бюджет.

Подмяната на едрогабаритния отпадък със строителен е възможна единствено с подкрепата на началниците на районните инспекторати и на служители на депо „Враждебна, където се превозват отпадъците.

Депото се стопанисва от общинското дружество „Софинвест“ ЕАД.

"И тук се касае за добре организирана и отдавна действаща незаконна схема. Призоваваме Столичния общински съвет да упражни функциите си на принципал на „Софинвест“ и да гарантира предприемането на категорични действия за преодоляване на незаконните практики", обясняват от АКФ.

Схемата се разкрива случайно, след като на новото ръководство правят впечатление значително завишени стойности на кантарните бележки от Панчарево. Събирането на едрогабаритния товар в района е възложено на Консорциум "Титан София Изток 1". Проверките констатират, че средно на 10 камиона, има от 1 до 3 камиона със строителни отпадъци и земни маси. 

Назначеният през ноември 2023 г. директор на Столичния инспекторат инж. Недялко Неделков оценява щетите за общинския бюджет на около 5000 лева на ден. Преди няколко месеца проверка на място установява нарушенията. Служители, пожелали анонимност, обясняват, че в рамките на два дни от 28 курса, които е трябвало да извозват едрогабаритен товар, 11 са били със земни маси. 

Оказва се, че камионите, които трябва да събират едрогабаритния товар, изобщо не спират по маршрута си, като отпадъците остават по местата си. 

Директорът на районния инспекторат в Панчарево е Илиан Савов. Още в първите дни Неделков го премества от поста, но започват оплаквания от кметовете в района, които твърдят, че новият директор не се справя. Неделков го връща, а преди месец със снимки и документи доказват, че Савов подпомага схемата. 

Дружеството, което следи всеки камион, който влиза и излиза от депо "Вражбедна", е общинско - "Софинвест". От 2013 г. се управлява от Чавдар Найденов Гигов. От края на юли то е с ново ръководство.

Служители на Инспектората се натъкват на трета практика - празни камиони влизат във "Враждебна", но излизат с едрогабаритен товар. Неделков посочва, че едно от нещата, които трябва да се проверят, е дали депото продава отпадък. Според него тези камиони товарят отпадъците, които впоследствие карат в друго депо - извън София, където също получават пари за тях. 

Те продължават да настояват за действия от страна на МВР и прокуратурата, чрез които да се установят извършителите и покровителите на евентуални престъпления.