Новини

Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната

   
Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната

Полицаи, прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията проверяват имоти на Румен Гайтански-Вълка, съобщава БНТ. Поводът за разследването е кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) на фирма, свързвана с бизнесмена. Един от проверяваните имоти се намира на столичната ул. "Оборище".

По информация на медията преди дни Гайтански е напуснал страната, поради което ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР Стоян Мавродиев, за когото се предполагало, че е в Гърция.

Преди седмица "Капитал" съобщи, че ББР е реализирала почти 100% загуба от кредит за 150 млн. лв., отпуснат през 2019 г. на свързаната с Гайтански фирма "Роудуей кънстракшън". Тогава шеф на ББР беше Стоян Мавродиев. Последва реакция на Антикорупционната комисия, която реши да поднови разследването, като дори съобщи, че са открити връзки между кредита и фирми, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

От държавната медия посочват, че претърсване се извършва и на фирма с адресна регистрация в Кърджали, за която има данни, че е получила 30 млн. лв. от усвоения кредит. А също и имоти на бивш директор на ББР.

Според 24rodopi.com, чийто главен редактор през последните дни защитава близки до съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, акцията в Кърджали се извършва в сградата, в която се помещава офисът на Ахмед Моллахасан, който е сочен за близък с бившия кмет Хасан Азис. 24rodopi.com твърди, че Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на Азис.

Пред "Дневник" Хасан Азис коментира, че името му е медийно пришито и няма нищо общо с фирмата, която се проверява. По думите му от месеци срещу него се води очерняща кампания от определена медия. На въпрос случващото се свързано ли е с конфликта между съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер Ахмед Доган, чиято страна зае бившият кмет на Кърджали, той заяви, че всеки, който следи политическата обстановка, може да си направи изводи и възприема въпроса като реторичен.

Бухалката на Пеевски

Проверките доведоха и до коментари в парламента. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи акцията като политическа поръчка и заяви, че държавното обвинение се използва като "бухалка на Пеевски".

"Виждаме как в някои случаи прокуратурата действа, в други не действа. Странно защо прокуратурата се задейства срещу лице, което, според медиите, е свързано с Ахмед Доган, т.е. прокуратурата удря Доган. Или иначе казано Пеевски, който е собственикът на прокуратурата, удря прекия си съперник. Това значи, че прокуратурата се използва за бухалка в ръцете на Пеевски", заяви Костадинов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяву, че в момента не знае какво се случва. Попитан дали според него прокуратурата не изпълнява политическа поръчка, той отговори, че заради хаоса и липсата на редовен кабинет, "който каквото направи в тези служби, може веднага да бъде обвинен, че изпълнява политическа поръчка". Той обвърза случващото се с това, че държавата е в предизборен период.

"Може би когато парламентът излиза във ваканция или в предизборна кампания, всички в България трябва да излизат във ваканция - и прокурори, и съдии, за да не ги обвинят в политическа поръчка", подчерта той.

От БСП отказаха коментар по темата. 

И според анализатори случващото се има връзка с конфликта Пеевски-Доган. Главният експерт в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви пред БНР, че се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган. "Крилото на Пеевски атакува крилото на Доган", посочи той.

"Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на правоохранителните органи. Сега изведнъж се ускори това усилие", коментира Безлов.