Бизнес Новини

Mars купува производителя на Pringles в мегасделка за 36 млрд. долара

   
Mars купува производителя на Pringles в мегасделка за 36 млрд. долара

КЛЮЧОВИ ФАКТИ 

  • Сделката е на стойност близо 36 млрд. долара и ще събере под един покрив популярни потребителски марки, включително шоколадите Twix, Bounty и Milky Way на Mars, както и портфолиото от закуски Pop-Tarts, Rice Krispies Treats и замразени вафли Eggo на Kellanova.
  • Това е най-голямата сделка в сектора на пакетираните храни и ще позволи на Mars да диверсифицира бизнеса си, като разшири дейността си. Kellanova произвежда продукти в 21 държави и ги предлага на пазара в над 180 държави. 
  • Mars ще плати 83,50 долара на акция за Kellanova, което представлява около 33% премия спрямо цената на Kellanova при затваряне на борсата на 2 август. Преди началото на търговията акциите на Kellanova поскъпнаха с до 80.45 долара, преди началото на търговията. 
  • Според изчисленията на агенция “Ройтерс” стойността на акциите на компанията е 28.58 млрд. долара.
  • Сделката идва в момент, в който ръстът в сектора на продажбата на пакетирани храни в САЩ се забавя заради инфлацията и доходите на потребителите, които предпочитат по-евтини продукти.
  • Очаква се придобиването да не срещне твърде много пречки от страна на регулаторните органи. Придобиването ще постави на изпитание готовността на регулаторните органи да позволят консолидация в сектора на пакетираните храни.

ГОЛЯМОТО ЧИСЛО

47 млрд. долара. Това размерът на годишния оборот на Mars. Семейната компания е базирана във Вирджиния и започва да продава бонбони с маслен крем от малка кухня през 1911 г.