Анализи

След 30 години във властта, Александър Лукашенко намекна, че наближава неговият край

   
След 30 години във властта, Александър Лукашенко намекна, че наближава неговият край

Последният диктатор на Европа, както наричат Александър Лукашенко направи неочаквано изявления пред народа си, че трябва да свиква с идеята, че „не е безсмъртен“, пише Newsweek. 69-годишният Лукашенко изглежда намеква за възможното си пенсиониране, след като отбеляза три десетилетия на власт миналия месец.

Президентът на Белрус, който е най-верният европейски съюзник на Владимир Путин, направи някои красноречиви коментари, като каза на хората, че „трябва да свикнат с идеята, че ще има различен президент“. Изявлението му бе в отговор на въпрос дали възнамерява да се кандидатира на предстоящите през 2025 г. президентски избори в страната.

Лукашенко беше избран за президент през 1994 г. на първите избори, проведени в независим Беларус. На 20 юли той отбеляза 30 години управление. Следващите президентски избори в Беларус трябва да се проведат не по-късно от 20 юли 2025 г.

„Не, не казвам, че ще ви изоставя утре или вдругиден. Но всичко може да се случи в живота. Трябва да свикнете, че аз не съм вечен, както и никой от вас“, заяви лидерът, намеквайки че се готви за своя политически (може би и физически) край. Той добави, че преди да се оттегли от поста, трябва да остави страната „мирна и спокойна“.

„Моята основна задача е да предотвратя конфликт в страната. Така че тази инфекция да не се разпространи и у нас. Трябва да защитим Беларус от война и спокойно да решим проблемите си", добави Лукашенко. Той не обясни защо тогава е разрешил на руската армия да използва територията на Беларус, за да започне пълномащабна война през февруари 2022 година.

Управлението на диктатора Лукашенко ще се запомни с огромни репресии срещу населението на Беларус и всеки един, който не е съгласен с политиката на Минск. Беларус, бивша съветска република, поддържа силни отношения с Русия. И макар Лукашенко да не е изпратил свои войници срещу Украйна, той подкрепя открито военната агресия на Путин./ faktor.bg