Новини Реакция

Цяла сутрин депутатите спорят за места в парламентарните делегации

   
Цяла сутрин депутатите спорят за места в парламентарните делегации

Цяла сутрин депутатите спорят за местата си в парламентарните делегации. За целта си пускат почивки, в които да спорят извън залата, и така на практика заседанието не върви.

Подялбата на местата тече вече повече от час и половина. А за 30-те минути преди това успяха само да се регистрират, да приемат дневния ред, ПП-ДБ изчетоха декларация за условията в психиатричните болници, а после "Възраждане" поискаха извинение от тях заради вчерашни изказвания, че около тях трябва да се създаде "санитарен кордон", заради което се и скараха.

Общо партиите трябва да си разпределят места в делегации, сред които парламентарните асамблеи на НАТО, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Като част от делегациите депутатите пътуват в чужбина за срещи със свои колеги от други държави. Съставите остават непроменени до избирането на новите в рамките на следващото Народно събрание, така че депутатите могат да пътуват и по време на предизборната кампания.

Споровете за постовете в момента обаче са по-скоро излишни, тъй като ще трябва да бъдат преразпределени още през ноември, когато 51-ия парламент започне работа.

Даниел Лорер почти изгуби мястото си в една от парламентарните делегации, за да се освободи място за човек от "Възраждане".
Даниел Лорер почти изгуби мястото си в една от парламентарните делегации, за да се освободи място за човек от "Възраждане". Снимка: Юлиян Савчев
Станислав Анастасов коригира поименните състави на делегациите.
Станислав Анастасов коригира поименните състави на делегациите. Снимка: Юлиян Савчев

Почивките и излизането от залата се наложиха понеже явно депутатите не са преброили добре коя делегация от колко души е и как да се разберат помежду си. Първи Костадин Костадинов обърна внимание, че "Възраждане" са спазарили да имат двама души в една от делегациите, но в изготвения проект на решение присъства само един, което стана повод за първата почивка. После пък Станислав Анастасов от ДПС предложи от състава на въпросната делегация ѝ да бъде изваден Даниел Лорер от ПП-ДБ, за да се намери още едно място за "Възраждане", което предизвика шефът на групата акад. Николай Денков да поиска нова почивка. Междувременно и от БСП поискаха промяна в имената.

Това е едва първата от общо девет точки в дневния ред на парламента днес. Предстои да се гласуват промени в Закона за личната помощ, Закона за независимия финансов одит, Закона за опазване на околната среда и други, както и да се проведе изслушване на четирима министри във връзка с безводието.