Новини

Македонка се бори срещу Мария Габриел за зам.-шеф на НАТО

   
Македонка се бори срещу Мария Габриел за зам.-шеф на НАТО

Преди да заеме поста на генерален секретар на НАТО на 2 октомври, Марк Рюте вече разглежда няколко кандидатури на тези, които искат да станат негова дясна ръка. 

Очаква се настоящият заместник на Алианса - Мирча Джоана, който е на поста от 2019 г., да се оттегли, за да участва в президентските избори в Румъния през ноември.

Според високопоставен дипломат на НАТО от Западна Европа има общ консенсус сред съюзниците, че източноевропеец и то жена, трябва да бъде назначен за заместник на Рюте, пише "Политико".

Разговорът в щаба на НАТО е съсредоточен около две жени - бившият български еврокомисар и вицепремиер Мария Габриел и бившата военна министърка на Северна Македония Радмила Шекеринска. И двете са от балкански страни, които бяха под съветски контрол до края на Студената война.

"Постът може и да отиде при жена от Източна Европа. Не на последно място заради обществения натиск за назначаването на такава за генерален секретар вместо Рюте", коментира бившият говорител на НАТО Оана Лунгеску.

Марк Рюте ще застане на чело на НАТО на 2 октомври, в момент, когато военният алианс си поставя за цел спешна мисия за укрепване на източния фланг, за да предотврати всяка потенциална руска агресия. Например Германия пресмята, че Русия може да бъде готова да атакува НАТО-вски страни от пет до осем години, ако реши да го направи.

Името на бившия министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска е добре известно, твърди дипломат от НАТО и високопоставен служител на организацията. Според него, ако тя бъде избрана, ще е най-високопоставеният служител на НАТО от региона на Западните Балкани от страна извън Европейския съюз. Северна Македония стана член на Алианса преди четири години, като Радмила Шекеринска има ключова роля за нейното членство.

Шекеринска е прозападно настроена и сега е вицепрезидент на Партията на европейските социалисти. След нахлуването на Русия в Украйна Шекеринска отхвърли твърдението на Русия, че разширяването на НАТО на изток е "зловещ западен план". "Напротив, първоначално големите членове на НАТО нямаха особен апетит за разширяване", каза тя.

Радмила Шекеринска е определена като "идеалния кандидат" за поста от Майда Руге - старши политически сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения.

"НАТО се нуждае от високопоставена фигура, която е много компетентна, има топки, действа умно спрямо Русия и в същото време разбира предизвикателствата пред Западните Балкани. Радмила Шекеринска пасва идеално на този профил", казва Руге, която е експерт по балканския регион.

"Политико" отбелязва, че другият основен претендент за поста е бившият български вицепремиер и бивш еврокомисар Мария Габриел. Това са потвърдили двама служители, които са запознати с нейните планове.

„Има слухове около бившия еврокомисар и български вицепремиер Мария Габриел", каза Лунджеску.

Габриел не е отговорила на молбата за коментар.

Българската и северномакедонската делегация в НАТО не са коментирали кандидатурите. От НАТО са отказали коментар.

България беше в светлината на прожекторите заради тесните връзки на политическите ни елити с Русия. "Политико" припомня интервюто на бившия премиер Николай Денков пред изданието, в което той предупреждава, че "Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България".

България и Северна Македония са обхванати от корупция, като нашата страна заема 67-мо място, а югозападната ни съседка 76-то в класацията на "Прозрачност без граници".

Шекеринска и Габриел се смятат за фаворити за поста, но има и други кандидати, които Рюте разглежда.

Сред тях е бившият премиер на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, който е роден и израсъл в САЩ. Той беше основен конкурент на Рюте за поста генерален секретар, а сега се бори да е негов заместник, твърди високопоставен латвийски служител.

Полша и Турция - две страни със сериозни военни структури, също обмислят да предложат свои кандидати, твърдят дипломати от НАТО.

През последното десетилтие ролята на заместник-генералния секретар на НАТО нарасна. Той замества началника и председателства двуседмичните срещи на 32-мата посланици в Северноатлантическия съвет или всяко извънредно заседание, включително Съвета НАТО-Украйна.

През май 2021 г. Мирча Джоана председателства неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин, след като шефът Йенс Столтенберг се раболя от коронавирус.