Българското кисело мляко е уникално, то е познато в целия свят, а в някои държави, като Япония, дори е истинска легенда.
Съществен принос за утвърждаването му има „Ел Би Булгарикум“, чиито продукти са търсени навсякъде заради високото им качество, превъзходния им вкус и безспорните им здравословни свойства.
Какво обаче е онова, което прави българското кисело мляко различно от млеката, които се произвеждат в нашия район, като гръцкия или турския йогурт например?
Краткият отговор е – наличието на по-високо съдържание на Lactobacillus bulgaricus и липсата на процес на отцеждане и сгъстяване.
Учените на „Ел Би Булгарикум“ уточняват, че за разлика от други видове йогурт, закваската за българското кисело мляко се състои от представители (щамове) само на два бактериални вида: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Освен това в закваските е постигната трайна симбиотична асоциация между щамовете Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus след дългогодишно съвместно поддържане.
За разлика от гръцкия йогурт, в технологията на българското кисело мляко липсват процеси на отцеждане и сгъстяване.
По този начин в нашето мляко се допринася за съхраняване концентрацията на нискомолекулни субстанции като свободни аминокиселини, нискомолекулни пептиди, калций, магнезий, фосфор, водоразтворими витамини и други полезни вещества.
Освен това българското кисело мляко се отличава със сравнително по-високо съдържание на Lactobacillus bulgaricus, в сравнение с гръцкия и турския йогурт. Според БДС 12:2010 минимумът живи клетки Lactobacillus bulgaricus е 1.107/g, което е високо число спрямо други видове йогурт.