Новини Реакция

ДПС-Доган иска прокуратурата да разследва Пеевски и да свали имунитета му заради КТБ

   
ДПС-Доган иска прокуратурата да разследва Пеевски и да свали имунитета му заради КТБ

Независимите народни представители от ДПС-Доган призоваха прокуратурата да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски и да свали депутатския му имунитет заради разкритията, направени от банкера в изгнание Цветан Василев за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г.

Тимур Халилов заяви, че "ДПС без Пеевски" призовава и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за разследване на изнесената от Цветан Василев информация по време на изслушване в парламента вчера. 

Василев бе изслушан във временната комисия за разследване на кръга, действал около убития Мартин Божанов-Нотариуса. 

Пред комисията Цветан Василев заяви, че заемите към КТБ, свързани с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, възлизат на 500 млн. лв. Бившият банкер също така каза, че Петьо Петров-Еврото е бил основен участник в атаката по КТБ през 2014 г. и че ударът е бил организиран от Пеевски.

Днес в кулоарите на парламента независимите депутати, подкрепящи почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, заявиха, че отпуснатият кредит от КТБ в размер на 500 млн. лв. е достатъчен, за да разтърси не само банката, но и цялата икономическа система на България.

Тимур Халилов коментира, че показанията на Цветан Василев са разкрили сериозни факти, които повдигат въпроси не само за финансовата сигурност на страната, но и за начина, по който функционират правоохранителните и антикорупционни органи. 

"Ако тези твърдения се потвърдят, през нас се разкрива картина на целенасочени действия с цел придобиване на активи чрез злоупотреба с власт и влияние. Ние от "ДПС без Пеевски" не можем да останем безмълвни и настояваме прокуратурата да отговори на това дали е допустимо заеми в такъв голям размер да не бъдат разследвани", заяви независимият депутат.