Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

12 - 18 август 2024 

Този свят е направен

от Земя, от Небе и Защо.

Любомир Левчев, из сборника „77 стихотворения“, 2012 г.

 

Тъжна равносметка за парламента

50-тото Народно събрание излезе в лятна ваканция, която ще бъде прекъсната само за клетвата на служебното правителство. В началото на септември депутатите ще се върнат за кратко в пленарната зала преди отново да излязат в отпуска за поредната предизборната кампания. Освен ако не настъпят неочаквания събития или драматични промени, до края на парламента остават десетина заседания. А равносметката за тримесечния му живот е тъжна: докато се търсеха формули за управление, а парламентарни групи се разцепваха, наближаващите предсрочни избори изцяло минираха възможността да бъде свършена някаква съществена законодателна работа. (Из коментар на Йорданка Веселинова, „Дневник“)

Страстите се нажежават

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева ще представи кабинет, до този момент не е казала друго и всяко друго внушение за мен е дезинформация. Тя трябва да не се поддава на влияние и натиск, до този момент с нищо не го е показала. Ако не представи състав, президентът отново ще се обърне към домовата книга. Дано Кожарева подбере хора с максимална степен на доверие от българското общество, за да се проведат честни избори. С поправките в Конституцията се забърка страшна каша, президентът се опитва да върне стабилността, съгласно правомощията, които има. Предполагам, че с наближаване на изборите страстите ще са все по-нажежени.(Вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти)

Да мислят за партньорство

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите. Но не фрагментацията в НС е проблемът, а че партиите не могат да формират коалиционно мнозинство, заради което не може да се излъчи кабинет, а парламентът не може да води еднопосочна законодателна политика. Това е предупреждение за тях, че трябва да мислят за партньорства помежду си и те да са трайни и устойчиви. Химера е една партия да има мнозинство и да прави еднопартийно управление. Ако се постигне махането на Калин Стоянов, отново ще имаме същото положение след два месеца, човекът няма да се казва Калин Стоянов, а по друг начин. Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако искаме да решаваме системни проблеми. (Доц. Стойчо Стойчев, БНР)

Депутатските заплати започват от 6981 лв. 

Това е само стартовата заплата. Народните представители вземат по три средни възнаграждения в обществения сектор на последния месец от всяко тримесечие. Към тази основна заплата те получават и допълнителни суми за участие в комисии, за стаж и за сътрудници. Ако участват само в една парламентарна комисия, заплатата нараства на 8028 лв. Ако се добави и месечното им възнаграждение, тя става 12 682 лв. при положение, че нямат добавки за трудов стаж. Ако участват в две комисии, заедно с парите за сътрудници, се оформя сумата от над 13 хил. лв. на месец.

Основната заплата на председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи става 9424 лв., а на председателя на парламента – 10 820 лв. Същата е заплатата и на премиера. Основното възнаграждение на министрите става 9075 лв., а на президента – 13 962 лв. (По печата)

Парламентарна хроника

Бойко Борисов оглави групата в Народното събрание за приятелство със САЩ, а Делян Пеевскис Турция. Кирил Петков е зам.-председател на групите за приятелство със САЩ и с Великобритания. Асен Василев ще ръководи групите за приятелство с Чехия и Румъния, Росен Желязков – с Испания и Украйна, а Ангел Георгиев от "Възраждане" – със Северна Македония. 

Проект на решение за поставяне на камери за видеонаблюдение в асансьорите и вътрешните коридори на Народното събрание с цел гарантиране сигурността на народните представители, внесоха депутати в петък.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за въвеждане само на един учебник по един предмет за всеки клас.

Всички да излизат във ваканция

Вече четвърта година хаосът в държавата продължава без правителство. Който и каквото да направи в тези служби - МВР, прокуратурата, следствието, може да бъде обявен, че има политическа поръчка. Сега отново сме в избори. В България вече сигурно трябва всички да излизат във ваканция, когато сме в кампания, за да не ги обвинят в политическа поръчка.  (Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

Поредният „залп“

Делян Пеевски за пореден път нападна президента Румен Радев и го обвини, че бил "на море да се пече и да харчи откраднатия кеш", докато служебният кабинет се бави заради него. Той призова медиите да се "разходят" из парламента и да видят къде приема хора номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева и "кои хора обикалят из кабинета ѝ". Пеевски нападна и ПП-ДБ, обяви ги за "проруска партия на кеша" и "слуги на Путин в България" "Питайте ги те какво правят и защо прокуратурата не прави нищо по маса разследвания - защо, кого обслужва? Тях! С удобния им главен прокурор", обърна се той отново медиите. 

Изненадваща подкрепа

Бойко Борисов подкрепи думите на Кирил Петков, че ББР трябва да се разследва и за 150 млн. лв., отпуснати на "Булгартабак"собственост на Делян Пеевски. По Нова тв Петков обяви, че отпуснатият кредит бил подобен на дадения от ББР на Румен Гайтански-Вълка, който се разследва от прокуратурата и Антикорупционната комисия. 

"Хубаво е, че са се задействали. Нека проверят и "Булгартабак", както каза Кирил Петков. По тази сделка подобна голяма цифра от приватизация не е получавана в България", подкрепи го Борисов.  И заяви, че никой не се е борил с Вълка колкото него, когато е бил кмет на София. "Няма да забравя как Сергей Станишев излезе да мие боклуците с него. Колкото аз съм се борил, никой не се е борил и успях", изтъкна той. 

Неизлечимата омраза

Напрежение в кулоарите на Народното събрание беляза последния ден на депутатите преди лятната им ваканция, пише „Свободно слово“. По традиция участници в мелето станаха най-скандалните народни трибуни – Манол Пейков от ПП-ДБ и колегите му от “Възраждане”, които напоследък никак не си поплюват. Пейков нарече свой колега от партията на Костадин Костадинов "мухльо". Започна вербална саморазправа. От залата излязоха още депутати.  "Аз съм свършил повече патриотична работа от цялата ви групичка", подмета Пейков. Последва коментар от опонентите му: "Ей, пияницо! Пак се е напил". До физическа саморазправа не се стигна, тъй като гардове на НСО бяха между двете групи депутати.

Пак ще гледаме сеир

Ние сме демокрацията с най-много партии на глава от населението. Народът драматично се топи, а политическите формации се множат. Вървим към момент, когато няма да има кого да управляват. Ще остане само световният рекордОколо 200 са с днешна дата партийните структури на територията на родината. Размножаването е като при едноклетъчните. Амебата се дели на две и дъщерните клетки продължават процеса до безкрая

"Демокрация" е най-експлоатираната дума в политическото пространство. От 10 ноември 1989 г. всяка уважаваща себе си партия се титулува демократична. Крак повлече СДС. После се нароиха какви ли не парадокси. Българска нова демокрация например доказва, че народовластието може да бъде "старо" и "ново". По глупост й съперничи "Презареди БГ". Според нея татковината е камион, на който е свършило горивото. "Няма такава държава", обяви Слави Трифонов и основа партия под този лозунг. Магистратите отказаха да я регистрират. Тогава шоуменът смени името на "Има такъв народ". Последният феномен е "Величие", което величаво издъхна още в пелени. Сега "Меч" е изтеглил от ножницата ятагана и го точи за парламента. Пак ще гледаме сеир! (Из коментар на Росен Тахов, „Труд“)

Трите основни въпроса

Служебното правителство трябва да реши три основни въпроса, с които миналото не се справи. Първо – подготовката на честни, свободни и демократични избори. Второ – има сериозни притеснения за публичните финанси. Тук вината не е на финансовия министър, а в политическите решения, вземани в миналото време. Трето – има много текущи въпроси, които трябва да се решават във връзка със сигурността, обществения ред и подготовката за зимния сезон. (Проф. Александър Маринов, „Труд“)

Изход без изход

Този танц със смяна на партньори е вакханален танц. Направихме избори, политическата конфигурация е сменена и се търси нов баланс, той ще е различен след новите избори. Искаха ротационни кабинети за 9 месеца, вече и 2 месеца не им стигат. Горица няма да носи отговорност, те ще ѝ казват какво да прави, а тези, които ѝ казват, също не носят отговорност. Служебен кабинет, воден от счетоводител, се сменя с друг служебен кабинет, воден от зам.-счетоводител. 

Изходът е, че сме стигнали до без изход. Затварят вратата на президента от едната страна, той влиза през прозореца. Взаимно си причиниха беди. Участниците ли са честни, партиите ли, на БСП кой ще подпише кандидатската листа за НС, на ДПС, на ПП-ДБ кой ще подписва – единият в отпуск, другият пенсионер, а той води четата. Ние нямаме легитимни участници в изборите. Ако сме недоволни от резултата, пред кого може да се оспори - прокурор, административен прокурор или Информационно обслужване? (Ренета Инджова, БНР)

Много вождове, малко индианци

Не е работа на служителите на МВР да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство. Това е абсолютно недопустимо политизиране на системата, независимо че се опитват да го представят по точно обратен начин. Не бива да се позволява на служители на МВР да вземат отношение по такъв изключително важен въпрос. Напълно се разруши границата между политическо и професионално ръководство. Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира системата. 

Към април 5740 са полицаите и пожарникарите, които взимат пенсия и заплата, а тези, които работят като държавни служители и взимат и пенсия, са 624. Това са близо 7 хил. души пенсионери в МВР. Това реформа ли е? От 2015 г. досега нито един министър не е взел отношение по този наболял въпрос, който си бълбука като проблем в средите на полицаи и пожарникари. Изключително много вождове има в МВР и много малко индианци. (Бившият вътрешен министър Веселин Вучков, „Хоризонт“)

Два варианта 

За да регистрира ДПС листи с кандидати за вота, трябва или Пеевски да ги разпише, или поне да не пречи. А той няма да иска да ги разпише, ако сам не ги е подредил. Случи ли се обратното, всячески ще пречи на регистрацията им – както чрез местните организации, които контролира, така и чрез съда, където може да обжалва. Това потенциално може да създаде страхотен проблем на партията за нейното участие във вота. Пеевски може да каже на лагера на Доган – или се съобразявате с мен, или ще ви препъна за изборите. На практика той държи в момента ДПС като заложник. Ако не се получи неговото, може да вкара партията в хаос. Така пред Доган стоят два варианта – или да се помири с доскорошния си фаворит, или да напъне сили, да го изгони и така да се изложи на риска от тежък ответен удар. За него нито една от двете възможности не изглежда добра. (Из коментар на Людмил Илиев, „Сега“)

Нещо се чака

Засега в икономически план и с репресивен апарат Пеевски е една крачка по-напред от Доган. Очаквам войната да е на няколко фази. Сега предизборно показват мускули. Пеевски натиска с всичко, което има. Друга фаза на войната "Пеевски – Доган" ще е след изборите. Контранастъпление на Пеевски ще е третата фаза на вътрешнопартийната война в Движението. Основният проблем е кой ще регистрира ДПС в ЦИК и как ще се определят листите на партията. Това трябва да се реши на Национален съвет, който изненадващо не е свикан. Нещо се чака. Иначе Пеевски добре си е оплел кошницата, защото от неговите хора има и в ръководството. (Политологът Мехмед Мехмед, БНР)

Последният мастодонт в родната политика

Краят на Делян Пеевски е налице. Той вижда, че глътката, която си беше приготвил, се оказа по-голяма от неговата уста по отношение на председателстването му на ДПС и на амбициите му. Процесите, които ще започнат да текат, предвещават неговото постепенно, а може и внезапно изчезване от политиката. Пеевски губи ракетата носител, която го е носила. Кой ще гласува за него, ако не е купеният вот. Той не е в състояние да предизвиква симпатия сред широката общественост. Опитва се да премахне враговете си, защото е в битка с Доган за ДПС. 

Бойко Борисов е последният мастодонт в политиката, който държи лостовете на управление на държавата. (Политологът Слави Василев, „Хоризонт“)

Сагата с кредитите 

"Политическа бухалка, която се използва от Пеевски, за да се разправи с Доган е мафиотска война". Така разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов определи пред БНР акцията на Антикорупционната комисия и прокуратурата със съдействието на МВР в имоти и адреси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев. Според него, ако не се беше стигнало до разлома в ДПС, този кредит нямаше да интересува правозащитните ни органи. Има и други заеми, които се свързват с Пеевски и Йордан Цонев. Примерно един хотел на Халкидики е купен със заем от ББР – държавни пари са отишли за огромен хотелски комплекс, твърди Чобанов. Разследващият журналист напомни и други случаи с кредити, например за колекторска фирма, както и за къщи, за които се говореше, че са купени от Мавродиев, за да настани там една дама от Барселона. 

Селективно се активират стари разследвания за тези кредити, които са прекратени, и в които Пеевски е накиснат отвсякъде, както и Йордан Цонев. Разследва се единствено това, което води по някакъв начин към Доган, отбеляза журналистът. 

Дуелът продължава

След изнесените от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на КТБ и заеми, свързани с Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят Ахмед Доган и нечленуващи в парламентарната група на Движението, призоваха прокуратурата да повдигне обвинения срещу Пеевски и да бъде свален неговият имунитет. "Проруските проксита, които ме атакуваха, свършиха. Няма Москва да командва България!", коментира Пеевски по този повод.

Тръгнах с илюзия

Гласувахме и обсъждахме заедно. Никога не са се възпротивили и изведнъж за 24 часа се обърнаха срещу мен. Те не са искали да променяме партията, а да отстраним старите, за да седнат на техните места. Те искат власт, пари, фирми и не издържат… С илюзия тръгнах, но хората са имали други намерения - това ми е грешката. Бях безразсъдна в политиката! И си получих шамарите. 

Никаква война не водя с Радев, а с гаврата с българския народ, независимо кой я прави - Борисов, Радев, Петкан, Драган. Едно нещо не видях, което народът да чува, и то да е истината.Колко години вече се занимавам с политика - не се сещам за нито един такъв факт. (Корнелия Нинова, из интервю за Епицентър)

Състоянието в БСП е плачевно

Лявото в България е на дъното. Състоянието в БСП е плачевноНадявам се сред първите стъпки към обединение да е подаването на ръка и връщането на хора, отстранени, изхвърлени, изключени неправомерно от БСП. Да бъдат мотивирани да се борят и да работят за лявата идея. Това коментира пред БНР бившият евродепутат от БСП Петър Витанов. Според него от електорална гледна точка обединението на лявото за предстоящите избори няма да донесе „кой знае колко“. Една от опасностите би била БСП да не промени политиките си.

Без аптека и без лекар в 21 век

Броят на общините, в които няма действаща аптека, вече е 22. В 42 общини пък има само по една аптека. Държавата трябва да предложи наистина работещ механизъм хората да не остават без достъп от лекарства от първа необходимост. В малките населени места от много години те няма откъде да си купят лекарствата за кръвно или диабет, за главоболие и температура и разчитат за кметове, които често се явят единствените куриери на лекарства. Малките общини са засегнати и от друг проблем – липса не само на аптеки, но и на лични лекари. Така на практика хиляди хора  остават без достъп до медикаменти и лекарска помощ.

Дали чрез мобилни аптеки или кабинети, дали чрез автомати държавата трябва да намери начин тези хиляди наши сънародници да получават адекватна медицинска помощ, както повелява Конституцията. (Милена Димитрова, „Телеграф“)

Смразяващи факти

Заради продължаващия над две десетилетия саботаж от зелени екологични неправителствени организации на довършването на АМ “Струма” през Кресненското дефиле, само за последните 16 г. загиналите там са 76 човека, а ранените над 400. Въпреки тази смразяваща статистика Асоциацията на парковете в България, основана от Тома Белев, и швейцарско-българската фондация “Биоразнообразие” са обжалвали решението на Министерството на околната среда и водите, което разрешава изграждането на АМ „Струма“ по трасето от Кресна към София, съобщава Еко Новини.

Въпреки ниските лихви

България е имала най-ниските лихви по ипотечни кредити в Европа през 2023 г., показва проучване на "Делойт". Средната лихва е била едва 2.58 на сто, докато поляците са плащали средно 8.08%, румънците - 7.70%, а унгарците - 7.40 на сто, пише „Сега“. Основната причина е, че доходите растат(особено в определени сектори) и масовият българин все още не инвестира в акции, дялове, взаимни фондове, доброволно осигуряване и пр., а предпочита да ги държи в банки, които на свой ред предлагат евтини заеми. Хората взимат кредити, купуват имоти и цените на жилищния пазар не спират да растат - въпреки всички предупреждения за опасно "прегряване" и надуване на ценовия балон до спукване. 

Неясно бъдеще за ΠABEЦ "Чaиpa" 

Kлючoвaтa зa cтaбилнocттa нa бългapcĸaтa eнepгeтиĸa ΠABEЦ "Чaиpa" oщe гoдини нямa дa мoжe дa paбoти нa пълнa мoщнocт зapaди лoшoтo тexничecĸo cъcтoяниe нa пoлoвинaтa oт нeйнитe чeтиpи xидpoaгpeгaтa. Toвa cтaвa яcнo oт пиcмeн oтгoвop нa дeпyтaтcĸи въпpoc дo eнepгийния миниcтъp Bлaдимиp Maлинoв.

Цeнтpaлaтa e извън cтpoя oт 2022 г., ĸoгaтo cлeдpeмoнтeн тecт пoвpeди тeжĸo eдиния oт блoĸoвeтe ѝ. Aвapиятa тpyднo мoжeшe дa ce cлyчи в пo-лoш мoмeнт - eнepгийнaтa ĸpизa дoвeдe дo изĸлючитeлнo виcoĸи цeни нa тoĸa, a ΠABEЦ имa вaжнa poля зa бaлaнcиpaнe нa cиcтeмaтa в мoмeнтитe нa пиĸoвo пoтpeблeниe. Haй-близo дo пycĸaнe e хидpoaгpeгaт 2, хидpoaгpeгaт 3 щe e гoтoв дo ĸpaя нa 2025 г., а хидpoaгpeгaт 4, ĸoйтo ce пoвpeди пpи изпитaниятa пpeз 2022 г., и хидpoaгpeгaт 1 се очаква да  заработят oĸoлo 2028 г. HEK пpeдлaгa дъpжaвнaтa гapaнция зa peмoнтa нa "Чaиpa" дa cĸoчи oт 80 млн. нa 155 млн. лв., "oтчитaйĸи пoвишeнитe ĸaпитaлoви paзxoди, нaлoжeни oт paзшиpeниeтo нa oбxвaтa и цeлитe нa пpoeĸтa". 

Мистерията с речните ВЕЦ

На много места са построени ВЕЦ в реките, които са публична държавна собственост и без учредено право на строеж. На районно ниво съдилищата масово обявиха разрешенията за тях за нищожни, защото са издадени на несобственик. Но след това във Върховния съд се завъртяха телефони, връзки, пари и четири такива решения на районните съдилища бяха отменени. Цялата работа е в това кой е собственик на ВЕЦ  по реките. Официалните фирми, посочили собствениците, са малко. Политиците не се афишират, защото ВЕЦ са ползвали преференции, като фиксирана цена на изкупуване и присъединяване към мрежата, и така излиза, че са уредили себе си. (Димитър Куманов от сдружение „Балканка“, Факти)

Търси се място за ядрените отпадъци

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия, съобщи в парламента служебният енергиен министър Владимир Малинов. Към момента у нас са извършвани единствено предварителни проучвания на възможностите за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци с оглед изясняване на осъществимостта на такъв проект и необходимите условия. Изводът е, че има подходящи геоложки условия в Северна България - в мергелните масиви на Мизийската плоча, обясниминистърът.

„Белене“ се пренесе в парламента на Украйна

Правителството на Украйна се бори с нарастващата опозиция срещу многомилионна схема за закупуване на спрени ядрени реактори от България. Предложението се сблъска с обвиненията, че длъжностните лица отварят вратата за корупция в момент, когато стремежът е да се изчистиенергийният сектор на страната, пише "Политико". Правителството иска да пусне в експлоатация два нови ядрени реактора в АЕЦ „Хмелницки" и твърди, че най-бързият и ефикасен начин за това е да се закупят реактори руско производство, които в момента се намират в склад в България и бяха предназначени за АЕЦ "Белене", на приблизителна стойност 600 млн. долара. Но сделката се нуждае от подписа на законодателите, а няколко депутати, включително поне един от партията на Зеленски, са против, твърди изданието. 

Само 860 хил. работят в индустрията

130 хил. души са безработните в страната през второто тримесечие, сочат данните на НСИ. Всеки десети без препитание е с висше образование, всеки трети - с основно или по-ниско образование, а 60% - със средно. Близо 69 хил. души, или над половината от всички, са без препитание повече от 1 г. Заетите през второто тримесечие са малко над 2 900 000 души, от които 2 млн. в сектора на услугите, а860 хил. в индустрията. Работещите от 55 до 64 гса малко над 600 хил., а икономически неактивните в тази възрастова група са малко над 1 млн. души.

Влаковете все закъсняват

Между 15 минути и 15 часа са закъсненията на влаковете. От БДЖ съобщават, че причината саамортизирани влакове и ремонти по инфраструктурата.

"Ремонти се правят по основните линии София -Пловдив, София - Горна Оряховица - Варна. Има доста удари на автомобили на железопътните прелези. При последния случай влак престоя 6 часа, докато приключат следствените действия", каза пред БНТ инж. Венцислав Славков, управител на БДЖ "Пътнически превози". Той съобщи, че подвижният състав, който ще бъде доставен през 2026 г., ще покрие 50% от нуждите на БДЖ.

Не спира производството на стратегии

България е на последното място по дял на железниците в транспорта в Европа, където те имат 8% вътрешен пазарен дял и 4% от международните превози, докато у нас той е 2%. БДЖ пусна новодоставените германски вагони, но преди те да се вземат, трябваше да бъдат обучени кадри, заяви Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт по тв „Блумбърг“. Той коментира и новината, че БДЖ въведе електронни устройства за продажба на билети в някои от най-натоварените влакове, като каза, че компанията сама саботира от години подобни системи с нежеланието за тяхното въвеждане в железниците. 

"Железниците имат стратегия, транспортното министерство има стратегия, обаче няма кой да отговаря за тях. Но продължаваме да произвеждаме стратегии. Политическата криза допълнително утежнява положението, тъй като няма приемственост и не може да се изпълняват планове по години и суми, заложени в бюджета“, посочи още Ананиев. 

Магистрала на смъртта

"Тракия" е на първо място по катастрофи за първите 5 месеца на 2024 г. Според данните на МВР половината от катастрофите по магистралите у нас са били там - до май те са 282 от общо 600. Ранените са 57 души, а трима са загинали. От началото на лятото магистралата е един от най-натоварените и опасни пътни участъци с най-много тежки катастрофи и сериозни задръствания. Само от началото на август досега пътните инциденти там са над 30, а задръстванията – ежедневие. Почти няма участък от магистралата без огънати или дори липсващи мантинели, съобщи Би Ти Ви. 
По брой инциденти след магистрала "Тракия" се нарежда "Хемус" със 180 катастрофи и 32 ранени. Над 100 са пътните инциденти на "Струма", 28 – на "Марица", а две на "Черно море" от януари до май.

Изгорелите гори не са за фотоволтаици

Бившият зам.-министър на земеделието Меглена Плугчиева прогнозира пред  „Труд“ тежки екологични последици след горските пожари заради липса на планове за залесяване на площите. Това лятоБългария е на второ място в Европа по пожари и щети от тях. Но конкретни мерки не се вземат. Законът трябва да е категоричен, че площите от изгорелите горски масиви не бива да се превръщат във фотоволтаични паркове.  

Пожарът или взривът

Поне 496 тона стока, подготвена за износ, се е взривила в склада за пиротехника в Елин Пелин. Следователите не изключват вероятността трагедията от 25 юли да е настъпила от самозапалване заради жегите. Изяснява се дали помещенията са отговаряли на нормативните изисквания за съхраняване на такава стока, безопасни ли са условията на труд, както и какво е било първо - пожарът или взривът.  

Жегата удари и слънчогледа 

Haй-cлaбaтa peĸoлтa oт cлънчoглeд зa пocлeднитe пoнe 10 г. cъбиpaт c мeceц пo-paнo бългapcĸитe пpoизвoдитeли нa фoнa нa жeгaта и липcaта нa вoдa зa нaпoявaнe. Oт cyшaтa зeмятa e нaпyĸaнa и мaшинитe зa пoчвooбpaбoтĸa ce чyпят нa вceĸи чac, ĸoмeнтиpa пpeд "Teлeгpaф" пpeдceдaтeлят нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa зъpнoпpoизвoдитeлитe Илия Πpoдaнoв. И съобщи, че нeдocтиг нa cлънчoглeд y нac нямa дa имa - пpoизвoдcтвoтo e в пъти пo-гoлямo oт пoтpeблeниeто. Πpoблeмитe ocтaвaт зa зeмeдeлцитe и пpepaбoтвaтeлитe, ĸoитo щe ca cъc знaчитeлнo пo-ниcĸи пpиxoди. 

Красиво лице на България

Никой не ме е виждал да плача, сега плаках при победите и загубите. 

Благодарим ви, прекрасни български момичета и момчета, благодарим на всички, завоювали правото да представят България на Олимпийските игри. Велики сте! Благодарим ви, че в едни тежки, объркани времена – времена на озлобление, разединение, на безверие и отчаяние - ни обединихте! Благодарим ви, че отново ни събрахте, макар и пред телевизионните екрани, и ни накарахте в един глас да крещим от възторг, да шепнем молитви, да напрягаме мускули, да плачем и се смеем, да се молим, да преживяваме всяка ваша стъпка, грешка, загуба и победа… Заедно!

Благодарим ви, че ни отсрамихте. Че показахте на света силата и красотата на българските мъже и жени, момичета и момчета - забравеното красиво лице на България! Гордеем се с вас! С всички вас! Обичаме ви! (Нешка Робева, фейсбук)

Преди Паневритмията

Десетки привърженици на Бялото братство се включват в почистването на района на Седемте рилски езера, където е изграден лагерът им за Лятната духовна школа. Това се прави всяка година, два дни преди танца Паневритмия, който последователите на Петър Дънов изпълняват на 19 август, предаде БНР. Освен района на лагера при Долното езеро, почистване се прави и на молитвения хълм, както и на другите две езера, освен седемте, разположени на другия циркус - Малък и Голям чанак. Дъновистите ги наричат езеро на съзерцанието и езеро на чистотата или „малка и голямата паница“.

Боклуците се събират в чували, транспортират с коне до седалковия лифт и се спускат до началната станция, откъдето се прибират от екип на община Сапарева баня. 

Превръщат Рилските езера в тресавище

2000 дъновисти всяка година трансформират в помийна яма Седемте рилски езера. Повече от месец хиляди хора спят, ядат, пикаят и серат на територията на Национален парк Рила, разположили своя лагер по скатовете над Рибното езеро, което постепенно се заблатява от замърсяването. Туристите също способстват за това – едни се къпят, други снимат рекламни клипове на строителни компании с девойки, които газят езерата, Беър Грилс и други тъпанари дори се къпаха в тях. 

Но всичко това са детайли на фона на дъновистите в противозаконния палатков град в Рила. Мнозина от белодрешковците, които иначе са симпатични хора, прекарват цяло лято в хиляди палатки. Питам се, ако феновете на метъл музиката решат да се събират на Рибното езеро дали някой ще им разреши, дали в случай, че имахме страна, някой щеше да позволи това чудовищно рушене на едно от съкровищата на България. И до момента, в който това не се реши, азотът от урината на дъновистите ще продължи да трансформира тази част на Рила в грозно и мъртво тресавище. (Документалистът Виктор Димчев, фейсбук)

Допълнение. Това лято има само осем наложени глоби за къпане в седемте рилски езера. Въпреки че навсякъде има табели на български и на английски език, на които пише „Къпането в езерата е забранено“.

Човешка намеса в 95% от пожарите

Незагасено огнище беше открито в Родопите, в района под връх Баташки снежник, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Опасният тлеещ огън е забелязан от инж. Нестор Домусчиев, главен експерт към държавното ведомство, който веднага го е угасил.

Според статистиката над 95 на сто от пожарите са резултат от човешка намеса. А изоставените след туристически пикник огнища са чести причини за разпалване на огън по туристическите пътеки сред природата.

Кой крив, кой прав

Кметът на Банкя Рангел Марков разбрал за съществуването на старческия дом на една от централните улици, когато там пламнал пожарът, при който загина човек. А от медиите научил, че са правени проверки преди тежкия инцидент, за които местните власти не били уведомени. Домовете за възрастни хора са на лицензионен режим към социалното министерство и то контролира тяхната дейност, което според кмета не е нормално.

Имитациите процъфтяват

Производството на имитиращи млечни продукти у нас процъфтява на фона на сериозен спад на преработката на краве, овче, козе и биволско мляко, пише „Сега“. През първата половина на 2024 г. са произведени почти 6400 тона - с 400 тона повече от същия период на миналата година. И докато в магазините от няколко години, благодарение на натиска на обществото и неправителствени организации, тези имитиращи млечни продукти са отделени от оригиналните и са със специални етикети, указващи, че са имитации, то потребителят няма никакъв контрол върху сиренето, което му сервират в ресторанти и закусвални, или което се влага в банички и други закуски.

Пистолет с патрон в цевта

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно момче застреля баща си полицай на работното му място в Пловдив. Сред водещите версии е оставен патрон в цевта на пистолета, който детето е взело на игра. Пред БНТ оръжейният експерт Кирил Коликов, който познавал лично загиналия полицай, обясни: „Това е бойно оръжие с изключителна сила и мощен боеприпас. Лесно е да се произведе изстрел, дори от дете, което или е било обучавано да стреля, или е взело в ръцете си пистолет с оставен патрон в цевтаПистолетът няма предпазител, така че, ако има патрон в цевта, само се натиска спусъка. Ако в цевта не е имало патрон и пълнителят е бил изваден, детето не е можело да зареди и стреля, ако не е било научено на това. Това дете е учено да борави с оръжие, ако не е инструктирано как се работи. Значи то е наблюдавало какви действия се предприемат, за да се зареди оръжието и да се стреля".

Според психолози детето е посегнало към оръжието,без реално да съзнава какво се случва, за него това е било игра. Чрез интернет пространството децата получават нереалистична представа за себе си като мощ по отношение на оръжията.

Омаскарено благородство

Студенти и граждани, живеещи в район "Изгрев", са участвали с доброволен труд в обновяването на подлеза на бул. "Цариградско шосе", близо до Четвърти километър. Инициативата е на Стопанския факултет на Софийския университет, който е наблизо, подкрепен от районите "Изгрев" и "Слатина". Организатор е доц. Марина Стефанова, зам.-декан на факултета, а художествената визия и дизайн е на Николай Петров-Glow, съобщи "Дневник".

"Подлезът прилича повече на вход за бар или игрална зала. Пълен кич", коментира общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян във фейсбук. Той обвини кмета Васил Терзиев, че цари хаос в общината и попита кой е позволил "омазването" на мраморни плочи с боя. Проектът нямал одобрение и това доказвало хаоса в управлението на общината.

Всичко предварително сме съгласували с кметовете на двата района. Имаме подписан договор за партньорство специално за подлеза, каза доц. Стефанова. От "Изгрев" помогнали за спирането на тока при смяната на изгорелите лампи в подлеза, осигурили достъп до вода, за да се измият стените. Преди дни тя случайно срещнала Хекимян при подлеза, "докато си правеше репортажа и го попитах, а той отговори, че в момента е зает и не може да разговаря". "Хекимян критикува и обижда труда на световнопризнатия наш артист Николай Петров-GLOW, който бе носен на ръце при управлението на кмета Фандъкова, когато изрисува централната автогара в столицата, коментира кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев. 

Да обичаш е най-хубавото нещо на света

"Ален Делон на първо място беше човек, преди да е артист", написа в. "Монд" в памет на френския театрален и филмов актьор и продуцент Ален Делон, който почина на 88 г.

Роден е на 8 ноември 1935 г. в парижкото предградие Со. Жива легенда на киното през втората половина на ХХ век, Делон се снима в повече от 90 филмакоито привличат общо около 135 млн. зрители

Ето думи на Делон:

Знам, че ще напусна този свят, без да ми е мъчно за него. Животът не ми носи кой знае какво. Всичко съм видял, всичко съм изпитал. Но най-вече мразя сегашната епоха. Повръща ми се от нея.

Киното вече не кара хората да мечтаят. Няма уважение към дадената дума. Важни са само парите.

Нямаше да съм това, което съм, ако не беше армията. Тя ме научи на ценностите, нужни за изграждането на един мъж: уважение, дисциплина, смелост.

Аз не съм звезда. Аз съм актьор. Години наред се боря хората да спрат да ме виждат като едно красиво лице.

Дължа живота и кариерата си на жените. Няма нищо по-хубаво на света от една истинска жена, която прилича на жена. Да обичаш е най-хубавото нещо на света. Жените са чудо на природата.

Не очаквайте компромис 

Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гир заяви пред скопската телевизия "Сител“, че е скептичен към възможността да се постигне по-добър компромис с България. „Бяха направени компромиси и от двете страни и това, което беше постигнато в крайна сметка, бе компромис, не е перфектен, но бе най-доброто в онзи момент. Аз съм доста скептичен относно възможността да се постигне нещо по-добро от вече постигнатото. Ако правителството иска да започне преговори с България, може да го направи във всеки един момент. Разбира се, зависи от правителството да опита и е важно да седне с България в подходящия момент, но имайки предвид моя опит и това, което е постигнато досега, съм скептичен относно тази възможност, прогнозира Гир.

Муцунски иска промяна

Външният министър на Северна Македония Муцунски изрази очакване в най-скоро време в София да бъде съставено редовно правителство, с което „ще можем да дискутираме и да водим диалог - както на най-високо ниво, така и между министерствата на външните работи".

"Ние сме готови да приемем конституционни промени с отложено прилагане, като по този начин даваме гаранция за нас като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към ЕС. Нашите позиции са известни. На базата на тях смятаме, че трябва да говорим не само с България, но и с всички наши съседи, с които имаме отворени въпроси", каза още Муцунски.

Западът се бие с ръцете на украинците

Успешното нахлуване в Курска област унизи не само Путин, но и западните съюзници на Украйна, които я принуждават да се бие с вързани ръце за гърба. Това мнение изрази пенсионираният полковник от британската армия Ричард Кемп в статия за The Telegraph, цитирана от "Фокус". "Тази смела стъпка разкрива страхливостта на съюзниците на Украйна. Путин каза на служителите си: "Западът се бие с нас с ръцете на украинците“. Ако е така, те продължават да са вързани зад гърба на Киев“, пише военният експерт.

Търси се изход в задънена улица 

Украйна не трябва да се надява да победи Русия на бойното поле. Най-добрият възможен вариант за прекратяване на войната е прекратяване на военните действия на сегашната фронтова линия, без официално признаване на окупираните територии като част от Русия. Аз съм песимист за бъдещето на Украйна, защото нито една от страните не иска да преговаря. Украинците все още не могат да изгонят руснаците, но от друга страна, руснаците не успяха да извършат сериозна офанзива за превземане на повече части от Украйна. Така че задънена улица е най-доброто, на което можем да се надяваме в обозримо бъдеще. (Джон Съливан, бивш посланик на САЩ в Русия, Foreign Policy)

Новини от Украйна

Операцията в Курска област цели да убеди Кремъл да преговаря за справедлив мирзаяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, предаде Ройтерс. По думите му, за да бъде склонено да преговаря, руското ръководство трябва да бъде подложено не само на икономически и дипломатически натиск, но и да понесе "значими тактически поражения". 

Операцията е планирана с участието на НАТО и западните специални служби. Без тяхната пряка подкрепа Киев нямаше да навлезе на руска територия", каза в интервю за в. „Известия“ Николай Патрушев, близък помощник на Путин.

В рамките на две години и половина военни действия това е безпрецедентно украинско нахлуване в Русия. Преди всичко това беше унизително за руската държава, която се гордее, че защитава родината си. Атаката в Курск беше дързък и контраинтуитивен ход от страна на украинските военни, коментира Си Ен Ен. 

Западните страни твърдятче не са били информирани за атаката срещу Курска област. САЩ дори увериха, че не са участвали в планирането на операцията.

Атаката на Украйна срещу Курска област не променя общия ход на конфронтацията с Русия. В крайна сметка Украйна губи конфликта. Тя не би могла да атакува без одобрението и материалната подкрепа на американските власти, твърди Джеймс Кардън, бивш съветник на руско-американската президентска комисия, в сп. The American Conservative.

Русия премества войски от Калининград към Курска област. Ние наричаме това демилитаризация на Калининград, заяви литовският министър на отбраната Лауринас Касчунас на среща с президента Зеленски в Киев.

Брюксел преведе на Киев поредния транш в размер на почти 4,2 млрд. евро от Фонда за Украйна - програма на стойност 50 млрд. евро за периода до края на 2027 г. Така общият размер на отпуснатите средства от този фонд от началото на 2024 г. достигна 12 млрд. евро, съобщиха от ЕК.

Кой пръв бие камбаните 

„В продължение на седмица смаяното руско общество се опитва да разбере: как всъщност се случи атаката в Курска област? И най-важното: как изобщо стана възможно врагът да тъпче на руска земя с много ограничени сили всеки ден. Къде отидоха 9-те резервни полка на държавната граница, инспектирани от бившия министър на отбранатаШойгу миналата есен? И кой неграмотно построи и не завърши полеви укрепления там за 15 млрд. рубли?“. Тези въпроси задава руският военен експерт Сергей Ищенко в анализ, публикуван от „Свободна преса“. С модерна разузнавателна техника е почти невъзможно да се скрият плътно хиляди войници, стотици различни превозни средства (включително бронирани, десетки танкове, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори) близо до линията на държавната граница и тайно от съседната страна, пише Ищенко.

Според „Блумбърг“, първата информация, че Киев крои нещо в курското оперативно направление се е появила сред руските военни на по-ниските нива на управление две седмици преди началото на офанзивата. Няма съмнение, че докладите за това стигнаха до самия връх. Явно са изчезнали там по неизвестна причина. Във всеки случай съществено засилване на сигурността и отбраната на държавната граница в това направление, както вече е очевидно за всички, не е предприето. Първият тревожен доклад само за две седмици до самия връх на Генералния щаб за почти подготвен украински удар, съобщи Телеграм каналът "ВЧК-OГПУ“ с позоваване на собствена информация и директно посочи кой пръв бие камбаните. 

Милиарди държавни поръчки за отбрана са били заровени в земята в тези части в продължение на години и врагът все пак е минал през тях като горещ нож през масло. Това не може да се припише на коварната дезинформация на Киев. Не друг, а Генералният щаб трябва да отговори, заедно с възможните грабители на държавна собственост: кой, какво и по какъв план е изкопал и излял бетонни укрепления на държавната граница в Курска област, заключава авторът.

На върха на играта

“Познавам лично Владимир Путин, Си Цзинпин и Ким Чен Ун - всички те са на върха на играта си. Те са твърди, умни и безскрупулни, готови са да защитават страните си. И когато видят Камала Харис или Байдън, те просто не могат да повярват”, заявиДоналд Тръмп в интервю за Илон Мъск. Той се надява да се разбере с Путин, ако спечели изборите за Белия дом. Според него руският президент е “добър преговарящ”, докато Байдън имал “нисък коефициент на интелигентност” и говорел глупости, като допуснал възможността Украйна да се присъедини към НАТО. Байдън, според Тръмп, не бил просто глупав, а “близко до състояние на зеленчук” и изобщо не разбирал какво става около него. Камала Харис била още по-лоша, тъй като с радикалните си левичарски политики вече била унищожила Калифорния, където беше сенатор и прокурор.

Интервюто, което се излъчи на живо в социалната мрежа Х (собственост на Мъск), закъсня с повече от 40 минути, което по думите на милиардера се дължи на “масирана кибератака”.

Обещанията на Харис

Заедно ще изградим това, което аз наричам икономика на възможностите. Изграждането на средната класа ще бъде определяща цел на президентството ми, защото съм твърдо убедена, че когато средната класа е силна, и Америка е силна. Това заяви в първата си голяма реч като кандидат на демократите за президент Камала Харис.Предложенията ѝ включват намаляване на данъците за повечето американци, забрана на изкуственото завишаване на цените от страна на търговците на хранителни стоки и изграждането на повече достъпни за всички жилища. 

Харис се ангажира да въведе нов данъчен кредит в размер на 6000 долара за семействата с бебета, да намали данъците за семействата с деца и да понижи разходите за лекарства, отпускани по лекарско предписание. Тя призова за изграждане на 3 млн.нови жилища в рамките на четири години и данъчно стимулиране за строителите на домове за купувачи, ставащи собственици за първи път.

Трябва или не трябва

ЕС вече загуби войната в Украйна. САЩ ще се изтеглят от тази призрачна страна. Европа не може да финансира тази война, възстановяването и управлението на Украйна нито сега, нито след войната. Докато Украйна ни иска още заеми, преговорите за отписване на предишна помощ продължават. Между кредиторите и Украйна се водят разгорещени дискусии за това дали Киев трябва да изплати 20% или 60% от дълга. С други думи, ЕС трябва да плати цената на военната си авантюра, която ще бъде много висока и ще ни засегне по различни начини.

ЕС ще трябва да приеме централноевропейските страни да останат в Съюза като суверенни национални държави, със собствени външнополитически приоритети и цели. Може да не им харесва, но ще трябва да го направят, защото с времето броят на такива страни неизбежно ще се увеличава.

Не ни трябва стратегия за Велика Унгария, а Велика стратегия за Унгария. (Унгарският премиер Виктор Орбан пред студенти в университета "Балваниос" в Румъния)

Заподозрени за „Северен поток“

Германия е издала европейска заповед за арест на украински водолаз за саботажа срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, предаде ДПА. Заподозреният е инструктор по гмуркане, като се смята, че той е бил част от екип, взривил газопроводите. Освен него при разследването на предполагаемия саботаж са идентифицирани още един мъж и една жена, също украинци и инструктори по гмуркане. Засега обаче не са издадени заповеди за техния арест.

Разследването в Германия за взривяването на "Северен поток" е съсредоточено върху бившия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Залужни и неговите помощници, пише „Уолстрийт джърнъл“. Руският посланик във ВашингтонАнатолий Антонов обяви, че не вярва Украйна да е атакувала газопроводите без мълчаливото одобрение на САЩ и че Русия ще разследва и накаже онези, които стоят зад атаката, предаде "Ройтерс". 

Черна класация за Европа

България е втора в Европа спрямо броя на населението по смъртни случаи, свързани с високи температури, сочи доклад на Барселонския институт за глобално здраве, който изследва 35 държави на континента. През 2023 г. 229 българи на един милион население са загубили живота са по причини, намиращи се в пряка връзка с жегите. Като реални числа докладът посочва, че миналата година 1670 души у нас са починали поради жегите, от които 899 жени и 724 мъже. Най-високата смъртност е в Гърция - 393 на 1 млн. жители или 4339 души. В Европа 47 890 души са починали в резултат на горещините. 

Появи се и канибализъм

В малко селище в Сибир полицията разследва ужасяващ случай на канибализъм, при който 34-годишен мъж убива своя приятел и след това „похапва“ от него. В дома му били открити части и от други жертви, консервирани и сложени в хладилник. Смята се, че заподозреният може да е отговорен за 7 жертви. Мъжът признал за престъплението изаявил, че е извършил убийството и канибализма под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Според криминални психолози тойвероятно страда от тежко психично разстройство, довело до извършването на тези зверства. 

Вести от България

Чудесно би било празникът Успение на Св. Богородица да стане официален и да се нареди до Коледа и Великден, да се почита така, както в Гърция и Румъния. Това каза патриарх Даниил пред журналисти в Кюстендил, където отслужи литургия в катедралния храм "Св. Успение Богородично". 

От 1 септември всеки гражданин ще може да получи достъп до здравното си досие, без да има електронен подпис. Това ще е възможно чрез QR код, генериран от системата за съответното мобилно устройство.

Доста стари антибиотици, но много ефективни, бяха забравени поради много ниската им цена. Пеницилинът е прекрасен антибиотик, но се неглижира при лечението на стрептококови инфекции, затова имаме много заболели от скарлатини, ангини и червен вятър, каза по БНР проф. Тодор Кантарджиев.

Няма опасност не само в нашата страна. Светът е доста далеч от такава опасност. Не е нужно да се всява страх, заяви проф. Тодор Катранджиев, след като Световната здравна организация обяви епидемията от маймунската шарка в Африка за извънредна ситуация в световен мащаб. Според доц. Атанас Мангъров „СЗО се опитва да ни вкара в същия филм като този с Ковид, а производителите на ваксини точат лиги. За маймунската шарка няма ваксина

В близо 300 села и градове на страната чешмите са пресъхнали заради жегата и безводието. Намалял дебит на водите има в 92 общини в 24 области, а 297 населени места страдат от воден режим. Ако има още една година суша, сегашните 15 на сто от населението, страдащо от безводие, могат да набъбнат до 50 на сто, пише „Труд“.

Тpoйнo e нaмaлял зa гoдинa бpoят нa бългapитe, ĸoитo oгpaничaвaт paзxoдитe cи зa xpaнa, пoĸaзвa пpoyчвaнeтo Fеrrаtum Іnѕіghtѕ 2024, пpoвeдeнo cpeд 14 700 дyши в 13 европейски дъpжaви.

Всеки втори у нас играе хазарт, а близо 40 хил. души са вписани в регистъра за хазартно уязвими. По-голямата част от тях са младежи. Спад на възрастта се отчита и при употребата на наркотици. 13-годишни вече имат зависимости към дрогата, съобщи БНТ.

Обезщетения между 250 и 600 евро могат да получат пътниците при закъснял или отменен полет, съобщи пред БНР Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център. Компенсациите обаче не се получават автоматично. Едно от условията е полетът да е пристигнал до крайната си точка с повече от три часа закъснение. 

Созопол, Приморско, Средец, Поморие и Варна са общините с най-висока местната данъчна тежест, сочи проучване на Института за пазарна икономика. Високите ставки са сред причините черноморските общини да са финансово най-независимите у нас. На другата страна са Калояново, Медковец и Мирково. 

84 нa cтo oт xopaтa в Бългapия имат coбcтвeнo жилищe. В бoгaтaта Швeйцapия близo 70% oт нaceлeниeтo живee пoд нaeм, а в Германия 64 нa cтo. Maлĸo пoд пoлoвинaтa oт живеещите във Фpaнция, Beлиĸoбpитaния и Kaнaдa ca нaeмaтeли. Ha пpoтивoпoлoжния пoлюc са Pycия и Kитaй, ĸъдeтo oт 8 oт 10 дyши paзпoлaгaт cъc coбcтвeнo жилищe. В Авcтpия и Typция сoбcтвeниците нa жилищa в са пoд 60 нa cтo, а в Дaния и Швeция – пo-малко от 64 нa cтo.

Законите за съдебната власт и за енергетиката са сред десетте най-често променяни у нас. Законите за акцизите и за движението по пътищата са претърпели до 9 промени за година, сочи доклад на Съвета за административната реформа, приет от МС. 

Изборът на български еврокомисар не за конюнктурен акт, а въпрос за политика и държавни интереси, което означава да се направи предварителен подбор и работа между другите държави членки за подкрепа. Сега гледаме прехвърляне на отговорността между българските институции, коментира Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и външна политика, пред БНР.

Ахмед Доган е на път да изгуби собствеността си над лятната резиденция в Росенец, която обитаваше дълги години. Формално имението е на фирмата "Хермес Солар", а участието на Доган в нея е през ТЕЦ "Варна" и фирмата "Сигда инвестмънт". Под заплаха е и столичната резиденция на Доган в Бояна, чийто собственик е "Делта епсилон", притежание на ТЕЦ "Варна", съобщава „Сега“.  

На 16 август се навърши една година от убийството на Алексей Петров, който беше убит в столичния квартал "Драгалевци", докато се е разхождал заедно с треньорката си Мирослава Михайлова в района на лифта. Към днешна дата няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството. Михайлова беше ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация напуска страната месец след покушението и оттогава живее в чужбина.

Над 500 църковни реликви - свети мощи, жезъл, икони, богослужебни вещи и утвар, картини, монети и оръжия - са иззети при специализирана операцията на ГДБОП в област Габрово, за която е уведомен Светият синод. 

Три розови фламинги се излюпиха в Атанасовското езеро край Бургас, което се случва за първи път в България. Според орнитолога д-р Петър Янков това е знак, че езерото е безопасен дом за колонията от около 3500 розови фламинги.

Вести от света

Москва ще работи със стратегическия си съюзник Белград в полза на сигурността на Балканите и за предотвратяване на външна намеса. Това се казва в изявление на руското външно министерство след срещата в Москва между руския външен министър Сергей Лавров и сръбския вицепремиер Александър Вулин, дясна ръка на президента Вучич. Лавров изтъкна "необходимостта от противодействие на войната на Киев срещу руския език, каноничната Украинска православна църква, образованието, културата и средствата за масова информация".

Значително понижение на нивото на Дунав отчита европейската служба за сателитни наблюдения "Коперник". В Румъния то е около 6 см под обичайното. Драстичните понижения в нивата пречат на корабния трафик, шлеповете срещат трудности в навигацията по фарватера, а туристическите корабчета не могат да отплават от пристанищата с ниски води. 

Хърватия връща отново задължителната казарма. Това ще стане от 1 януари 2025 г., като задължителната военна служба ще продължава два месеца.

98% от китайските банки отказват да приемат директни транзакции от Русия. Това може да доведе до проблеми с доставките на стоки за Русия и до повишаване на цените, съобщава Business Insider. Сега руските предприятия се опитват да извършват плащания чрез трети държави. 

Япoния e oбявeнa зa нaй-дpyжeлюбнaтa cтpaнa в cвeтa и oтбeлязa pязъĸ cĸoĸ нa мeждyнapoднитe пoceтитeли - пoвeчe oт 25 млн. B oпит дa oгpaничи eфeĸтитe oт пpeĸoмepния тypизъм, пpaвитeлcтвoтo въвeде тaĸcи за посещения на обекти

Из архива

Когато разслоението започва да крещи

- Защо не намерихте място в новото Изпълнително бюро на БСП? Вие сте водач на кюстендилската листа. Вместо Вас в ръководството на БСП попадна третата в листата Мая Манолова.

- Това показва, че съм добър асансьор. Надявам се Мая е наясно, че с това й се дава добър шанс. Вече съм бил в Изпълнителното бюро, което е работещ, а не представителен орган. Правилността на избора се доказва във времето. 

В редките случаи, когато съм бил в чужбина, виждам, че почти всеки от тамошните депутати е със скъпа кола, само че лична. При техните доходи не е нужно парламентът да има голям автомобилен парк. В личния си живот се стремя да живея скромно и считам, че това се оценява. 

Човек с позиция като моята би могъл да е полезен на онези, които са го избрали на базата на неговия авторитет и контактите, натрупани през годините. Депутат съм вече в пети пореден парламент. Това, че съм на първо място по броя на гласове на парламентарните избори сред кандидат-депутатите от левицата и седми сред членовете на ВС на БСП,показва, че хората ценят поведението като моето. Знам, че може би не звучи добре, но аз да го кажа – това са факти. Сам съм изградил този начин на поведение и получавам подкрепа от съпругата и сина си. Понякога ми казват – ти си честен, защото жената ти не дълбае като китайска капка с капризи за пари, тоалети, къщи, екскурзии и пр. Това поведение е плод на нашето съвместно виждане. 

- А какви са депутатите, когато влизат в парламента, и какви стават в края на мандата?

- Това го виждам най-добре на морето. Имам време да наблюдавам. Първата година от мандата отиваме на почивка с олющени чанти, евтини джапанки, примитивни ракети за тенис. На следващото лято забелязвам, че част от колегите са по-лъскави. Третото лято вече са с по-нови коли, с различни костюми за плаж и специални чанти за вечерта. До края на мандата вече сме много различни. Така до следващия мандат, когато всичко започва отначало. Горе-долу сме равни. След това разслоението започва да крещи. Затова казвам, че проблемът не е в заплатата. Ако беше така, за 15 г. като депутат щях да имам жилище в София. Но нямам. Нямам манталитет да осребрявам политическата си позиция. Депутатската заплата, която е 3:1 спрямо средната заплата за страната, изглежда голяма на онези с ниски доходи, а те са милиони. 

Когато след Десети ноември публикуваха заплатите на елита от БКП, на генералния секретар и членовете на Политбюро, си спомням, че бяха 1200-1600 лв. А тогава средната заплата беше 200-300 лв., тоест съотношението е било 5:1. Проблемът е, че днес повече българи живеят зле и оттук тръгва негативизмът. (Иво Атанасов, из интервю в „Труд“, декември 2005 г.)