Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Подводен резервоар на Марс 

Изследователи откриха доказателства за голямрезервоар с течна вода във вътрешността на Марс - достатъчен, за да запълни океаните на повърхността на планетата, съобщи ДПА. По данни от спускаемия апарат "ИнСайт" на НАСА учените изчислиха, че количеството подпочвена вода може да покрие целия Марс с дълбочина между 1 и 2 км. Резервоарът обаче едва ли ще бъде от голяма полза за снабдяване на бъдеща колония на Марс. Водата е в малки пукнатини и пори в скала по средата на марсианската кора, между 11,5 и 20 км под повърхността. Дори на Земята сондаж с такава дълбочина е предизвикателство.

500 от 1 милиард

Космическият апарат "Гая" на Европейската космическа агенция не само е създал най-точната карта на Млечния път, но е открил над 150 хил.астероида, стотици от които имат малка луна. Ако това се потвърди, броят на известните двойни астероиди ще се увеличи почти двойно. Очакваме малко под една шеста от тях да имат спътник. Досега сме открили, че само 500 от 1 млрд.астероида са в двойни системи. Това показва, че има много астероидни луни чакат да бъдат открити"казва Луана Либерато от Обсерваторията на Лазурния бряг, Франция. 

Вавилонски плочки предсказват гибел

Учени разчетоха 4000-годишни вавилонски плочки, на които има текстове за смърт, гибел и мрак. Върху тях е написано клинописно писмо, предсказващо смъртта на царе и падането на цивилизации.Древните артефакти са открити преди повече от 100 г. в днешен Ирак и са част от колекцията на Британския музей, но едва сега са преведени на съвременен език. Гаданията на народите от Южна Месопотамия се основават на лунните затъмнения и представляват най-старите примери за поличби.Вавилонците вярвали, че събитията в небето са знаци от боговете, предупреждаващи за бъдещето на народи и владетели. Древните астрономи са предсказвали лунните затъмнения с точност, отбелязват от НАСА.

Древната статуя се изправи

Започва реставрацията на статуята, намерена при разкопки в античния град Хераклея Синтика и експонирана в историческия музей в Петрич. Вече изправена, тя може да се огледа, да се направи анализ какви допълнителни процедури се налага да се извършат по нея. Реставрацията ще бъде задподвижен параван, за да може посетителите да наблюдават процеса на обработка. Но това ще става, когато се прецени, защото някои процеси изискват изключителна прецизност и съсредоточаване.

Конете планират действията си

Според проучване на Университета Нотингам Трент, в което са анализирани реакциите на игра, базирана на възнаграждение, конете имат способността да мислят и планират в перспектива и са много по-интелигентни, отколкото се смяташе досега. Теумело адаптират подхода си, за да получат най-много лакомства с най-малко усилия. „Предишни изследвания сочеха, че конете просто реагират на стимулите в момента, не мислят за бъдещето и не планират действията си. Докато нашето изследване показва, че те осъзнават последствията и резултатите от действията си”, казва изследователятЛуиз Еванс.

Ларва на половин милиард години

Изследователи откриха как се е развил мозъкът на най-голямата група животни, след като намериха вскална формация в китайската провинция Юнан останки от микроскопично същество, подобно на червей, живяло преди половин милиард години. Починало още в ранното си развитие, то принадлежи към нов вид, наречен от съчетанието на китайските думи за "ларва" и "примитивен". Обитавало камбрийските морета и спомогнало за възникването на насекоми, паяци и раци. Въпреки че е с размерите на песъчинка, вкаменелостта е изключително добре запазена и разкрива невиждани досега детайли, които помагат да се обясни как членестоногите са развили сложни мозъци.

Колекция от 7 хил. маратонки 

Колекционер от Еквадор притежава над 7 хил. чифта маратонки. Естебан Дел Йеро попълва колекцията си от 45 г., а домът му с площ 400 кв. м е проектиран специално да побере рафтове с обща дължина от 3,3 км. Колекцията включва около 1000 чифта футболни обувки, някои от които от кожа на кенгуру, носени от Пеле и Марадона. Има и обувки от въглеродни влакна на Роналдо. Част от маратонкитеса с колекционерска стойност. Дел Йеро се надява да влезе в Книгата на Гинес. Настоящият рекорд се държи от американеца Джорди Гелър с 2388 чифта. 

Катедрала за 35 хил. души

Милано, вторият по големина град в Италия и дом на 1 млн. души, всяка година се посещава от 2,5 млн.туристи. Сред неговите забележителности епрочутата готическа катедрала - една от най-големите църкви в света. Строителството й започва през 1386 г., но не е завършено 450 г. 3500 скулптури украсяват великолепната му мраморна фасада. Катедралният площад на Милано е едно от най-красивите места в Европа. Сградата е достатъчно голяма, за да побере 35 хил. души. Голи рамене, къси панталони и други подобни не са разрешени. Затова отвън се продават големи шалове, а вътре винаги се извършват ремонтни работи. 

Змии с „парашут“

Летяща змия, която прелетяла над път, предизвика паника в Индия. Тези влечуги, които се срещат в Азия и Индонезийския архипелаг, не са отровни иживеят на върха на короната на дърветата. Най-малките достигат до 60 см, а най-големите до 1,20 м.Чрез движението на телата си те се плъзгат до 100 ммогат да летят, като извиват коремите си, за да оформят долната си страна като парашут, и са единствените безкраки гръбначни животни, които лесно да маневрират във въздуха. Точният начин, по който го правяте загадка за учените. Индийската летяща змия, която е черно-зелена с оранжеви петна, има грапавини по тялотокоито й помагат да се катери по дърветата, и може да снесе до 12 яйца наведнъж. 

Картина на Ван Гог в парк

Картината шедьовър на Ван Гог "Звездна нощ", която съчетава изкуство и природа, беше претворена в парк в Босна и Херцеговина. Творението е дългогодишна мечта на предприемача Халим Зукич. Преди 6 г. той създава парк със 130 хил. насаждения на лавандула и други ароматни билки, които образуват цветни кръгове и спирали, простиращи се на 10 хектара. Творбата на Ван Гог е нарисувана през 1889 г. и се намира в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк. 

Най-забавните кулинарни фестивали по света 

Фестивалът на омарите в Мейн, САЩ, е ежегоден и се провежда през първия уикенд на август с вкусни вечери с рулца с омари, макарони със сирене и салата с омари и др.
Фестивалът на чесъна в Гилрой, Калифорния,започва през 1979 г. и днес е най-големият по рода си в света. 

Фестивалът на динята в Куинсланд, Австралия, освен каране на ски с диня и състезание по ядене, включва парад, плажно парти, пазари и много забавни семейни дейности. 

Фестивалът Масленица, Русия, е източнославянски празник в края на февруари. Традиционното ястие са блините - вид палачинка с масло, мед или сметана. 

Томатината в Буньол, Испания, се провежда в края на август и е най-голямата битка с домати в света, която се посещава от над 40 хил. души.

Фестивалът на стридите в Голуей, Ирландия, датира от 1954 г. и се смята за Мека на любителите на този морски дар. 

Октоберфест, Мюнхен, Германия, е синоним на пиене на бира, огромни кренвирши и типични местни ястия.