Новини Реакция

ПП-ДБ кани председателя на НС и партиите без ДПС-Пеевски на консултации утре в 12:00

   
ПП-ДБ кани председателя на НС и партиите без ДПС-Пеевски на консултации утре в 12:00

"Продължаваме промяната-Демократична България" кани председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски на консултации утре в 12:00 часа. Това става ясно от позиция на коалицията публикувана във Фейсбук страницата на "Продължаваме промяната".

От обединението предлагат по време на консултациите да бъдат обсъдени задвижването на процедурата по приемане на внесения в деловодството на Народно събрание законопрокет за изменение и допълнение на Закона за Сметната палата, изборът на човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата и да обсъдят други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет. 

В началото на месеца ПП-ДБ внесе в парламента законопроект за промени в Закона за Сметната палата, с който се променя процедурата за избор на зам.-председатели на одитния орган. Според текстовете не председателя, а Народното събрание открива новата процедура по избор.

До предложението им се стигна след призива на президента Румен Радев народните представители да направят необходимото, за да разширят списъка от потенциални служебни премиери по новата конституция, за да му бъде даден и по-широк избор.

Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова - Кожарева заради Калин Стоянов, който беше оставен на поста служебен вътрешен министър.