Коментари Новини

Вътрешният министър Калин Стоянов: Редно е да остана на поста

   
Вътрешният министър Калин Стоянов: Редно е да остана на поста

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че няма никакво намерение да си подава оставката от МВР, въпреки че за нея настоява целият парламент без Делян Пеевски.

"За момента считам, че е редно да остана на поста, тъй като има всячески опити за овладяване на системата на МВР", каза Калин Стоянов.

Позицията му показва нагледно един от огромни недостатъци на приетата през 1991 година конституция – невъзможността парламентът да търси политическа отговорност от служебните правителства, въпреки че има пълен консенсус за отстрняване на определена фигура.

"Като ръководител на силовото ведомство не бих тръгнал срещу нито една институция. Вдигнатият ми юмрук няма нищо общо с този на Радев преди години. Много пъти съм поздравявал полицаи с този жест", каза министърът.

Той благодари на санкционирания по “Магнитски“ Делян Пеевски за подкрепата му към МВР.

"Знам за поканата му за бъдещ проект, имам и други предложения. Не съм взел решение по този въпрос", допълни Стоянов.

Преди ден Бойко Борисов присъедини ГЕРБ към опашката от желаещи освобождаването на Калин Стоянов.

"Категорично от ГЕРБ настояваме Калин Стоянов да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър, отдалечен, който да прави или наблюдава изборите", каза Борисов.

"Вчера (понеделник-б.р.) какво видяхме - вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Това не е допустимо", каза лидерът на ГЕРБ.

Малко по-късно Делян Пеевски предложи на Калин Стоянов перспектива за кариерно развитие, като обяви, че той ще го покани за водач на листа.

Ден по-рано президентът Румен Радев отказа да назначи предложения от Горица Кожарева служебен кабинет заради номинацията на Стоянов. Министърът обаче продължава да има подкрепата на Пеевски, който го смята за "достоен полицай“.