Новини

Димитър Главчев представи кабинет без Калин Стоянов, клетвата - утре

   
Димитър Главчев представи кабинет без Калин Стоянов, клетвата - утре

Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев представи структура и състав на служебен кабинет. Ето и имената в него:

Министър-председател - Димитър Главчев

Министър на финансите и вицепремиер по европейските въпроси - Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи - Атанас Илков

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Иван Кондов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - Галя Кондева

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите - Петър Димитров

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията - Красимира Стоянова

Министър на икономиката и индустрията - Петков Николов

Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков

"Първо искам да ви благодаря за това, че се вслушахте в призивите и очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранциите за провеждане на честни и свободни избори, както е основната задача по конституция на служебното правителството", каза президентът Румен Радев.

Указът за назначаване на правителството държавния глава ще издаде утре сутрин, а клетвата на новите министри трябва да след това в Народното събрание. Радев увери, че утре ще издаде и указ за избори на 27 октомври.

"Наред с първостепенната задача за борба с купения и контролиран вот вашето правителство ще трябва да положи значителни усилия за решаване на проблемите на хората в труден период за гарантиране на нормалното функциониране на държавата и задълбочаване на европейската ни интеграция. Всички виждаме, че безводието измъча хиляди български граждани и изисква неотложни мерки. Борбата със стихийното бедствие продължава и от опит знаем, че наред с борбата с пожарите, трябва да сме готови и за евентуални наводнения. Военните действия и на север, и на юг от нас ескалират и изискват повишена бдителност и адекватни мерки. От администрацията се очаква да работи активно за подкрепа на българския бизнес и подобряване на инвестиционния климат. Задачи като плана за възстановяване, Шенген, еврозона и ОИСР остават неизменни, а също така до края на седмицата вашето правителство трябва да излъчи и българското предложение за еврокомисар", каза Радев на Главчев.

Той пък от своя страна изтъкна, че първото му правителство се е справило с организирането на едни избори.

"Винаги може и по-добре. В тази посока са и предложените от мен промени, които са предложени в диалог и комуникация с вас, това е ясно. За европейският път е ясно - споменахте еврозоната, Шенген, ОИСР. Получихме добра посока на дата - в края на 2025 г. да бъде завършен механизма по приемането ни в ОИСР. Накрая за решаването на текущите проблеми на българските граждани, само че аз мисля, че това е приоритет номер 1. Другите се разбират от само себе си, но подобряване на живота на българските граждани бих го преподредил и трябва да е приоритет номер 1", обясни Главчев.

Утре Главчев ще се свърже с народните представители, за да поиска от тях номинации за еврокомисар. Имената ще бъдат обсъдени в Министерския съвет и там ще се спрат на едно от тях.