Бизнес

Вместо прогнозирано намаление за септември, газът поскъпва с 1,9%

   
Вместо прогнозирано намаление за септември, газът поскъпва с 1,9%

Природният газ през септември ще струва 61,91 лв. за мегаватчас, което е с 1,9% повече отколкото струваше през август. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание днес.

В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз"   прогнозира цена в размер на 59,54 лв., или намаление с около 2%, в сравнение с утвърдената за август от 60,75 лв./мвтч. 

Причината за това е, че поради предложената от „Булгаргаз" цена, която е много по-благоприятна спрямо котировките на международните газови пазари, клиенти на регулирания и свободния пазар са подали заявки до обществения доставчик за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и оскъпява цената.

Независимо от повишението утвърдената от КЕВР цена за  септември е конкурентна, тъй като е значително по-ниска от референтния индекс TTF на нидерландската газова борса. „Важно е представителите на българския бизнес да знаят, че са предприети всички необходими действия за защита на интересите на потребителите у нас", подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 28 август  и посочи, че дневният индекс TTF е нараснал до 38,8 евро/мвтч, или около 75,85 лв.

В утвърдената цена на природния газ са включени : компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка", покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен".

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за септември - към газоразпределителните и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68 % от потреблението за септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник „Булгаргаз"  е включил количества природен газ от добив от хранилището „Чирен".