Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

26 август - 1 септември 2024

Преди 200 години

Върху корицата на Бероновия „Рибен буквар“ е написано „Различни поучения за българските училища“. В предисловието се пояснява: „Гледах да го напиша колкото може по-просто, щото всеки да го разбира“. Годината е 1884-а. Възрожденецът заявява, че ще се труди „навътре“ и „отвънка“ да е „добър, целомъдрен, благочестив, щото неговите работи да са пример за учениците му“. И допълва, че ако ги разврати, ще им стори „по-голямо зло от оня омразен учител, който предава на римския военноначалник своите ученици“.

Акад. Михаил Арнаудов обогатява Бероновото послание: „В Букваря са осъществени патриотичните и педагогическите съвети на Паисий Хилендарски“. 

Днес, 200 години след Бероновите добри съвети, умни ответи, басни, различни истории, разположени върху близо 300-те страници на фототипно издание на Букваря, те все още са поучителни за преобразователите

 

Политическата криза не е отминала

Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, вече има назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза обаче не е отминала, а тя ще намери своето разрешение едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно редовно правителство.

Ще следим действията на министъра на вътрешните работи той да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани. Показателна ще е работата му във връзка с предизборната кампания, където МВР има важна роля за пресичане на купения и контролиран вот. При процедурата по назначаване ясно заявих какво не бих допуснал и в това се състои диалогът с правителството и с Димитър Главчев, който предлага състава на кабинета.(Президентът Румен Радев пред журналисти вНародното събрание при полагането на клетва отслужебното правителство)

Поздравления за споделената отговорност

Не може да ме зарадва днешният ден, защото служебният кабинет би трябвало да е някакво извънредно събитие, а то стана като "добър ден". Това е провал на политическата класа. Президентът Радев и служебният премиер Главчев заслужават поздравления поне за споделената отговорност за съставянето на това правителство. Тези двама държавници бяха над ситуацията и успяха да съставят кабинет. (Бойко Борисов пред журналистив парламента)

Нарушена ли е Конституцията

Президентът Румен Радев е в пълно нарушение на Конституцията и ако това бъде установено, автоматично няма да е президент. Ако съдът се произнесе, че държавният глава е нарушил основния закон, няма нужда от процедура по импийчмънт. Оценката за служебното правителство трябва да даде този, който го е назначил, след като е нарушил Конституцията. Всички партии са на колене пред него. Аз ще го разоблича и гарантирам, че България ще бъде на българите, няма да бъде на Русия и Москва. Аз както ги слушам, всички вътрешни министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой, а може и той да е мой, и това може да чуя от тях. (Делян Пеевски пред журналисти в парламента)

Всяко начало има и край

Най-хубавото е, че маската падна и всички видяхме безпрецедентната намеса в изпълнителната власт. Вчерашният ден беше продължение на цирка, който се разигра миналата седмица в президентството с главен герой президентът Радев, който е първият български президент след 1989 г., грубо погазил Конституцията. Не допуснах „ала-бала” на изборите и това не се прощава. Осигурявах комфорт на всички, работещи в системата на МВР, но не и на политическите търговци (Бившият вътрешен министър Калин Стоянов пред журналисти)

Свързан съм само с МВР

Няма да има сътресения в МВР. Няма да се поддам на влияние на определени политически партии и да сменям областни директори. Очаквам атаки срещу МВР, но се надявам те да касаят допуснати грешки. Нямам нагласа да ми е комфортно. Настроен съм за много работа, за много динамични дни. Аз се приемам като министъра на МВР. Не съм имал предложение преди това на премиера Главчев. Не се притеснявам, че ще бъда използван и изхвърлен от политиците. Дори да има промени в ръководството на министерството и на областните дирекции, то ще бъде на базата на резултатите, които те са постигнали или не са постигнали. В момента системата има нужда от спокойствие. (Новият вътрешен министър Атанас Илков, Би Ти Ви)

Единството между ума и сърцето

В нашия свят на тежки - изглеждащи непреодолими противоречия, които човеците нерядко избират да разрешават чрез силата на оръжията, единствената възможна положителна промяна е промяната на човешкия ум, на начина на мислене, на устройството и нагласата, която обаче идва само като следствие от промяната в човешкото сърце. Слизането на ума в сърцето означава освещаване на ума, постигане на единство между ума и сърцето, възстановяване на разрушеното единство на човешката личност.Чистотата на сърцето е абсолютното условие за просветляването на ума… И затова е толкова тежко и угнетяващо, когато навсякъде около нас наблюдаваме безразличие към спасението на човеците и по-скоро воля за насилие и обезличаване на другия, за разрушение и смърт… Врагът на човешкото спасение и днес не прекратява със своето богоборчество и човеконенавистничество. При все това промяната е възможна… (Патриарх Даниил, из окръжно послание по случай Новата църковна година, която започна на 1 септември, публикувано в сайта на Българската патриаршия)

Няма връщане назад

“Вече много се прекали от момчето. За него няма връщане назад. Както и за нас няма връщане назад", обясни Ахмед Доган пред актива на партията в Росенец. Част от речта му бе пусната в профила на ДПС във Фейсбук. Във вторник Доган изключи от партията Пеевски, 7 негови висши съратници и свали от длъжност 10 областни координатори. 

Доган обяснява, че още когато е поискал оставките на Пеевски и на останалите около него на 10 юни,  те по "всички правни норми вече не са членове". "Самият ми призив е достатъчен. В случая аз съм по-високопоставеният, дори от Централното оперативно бюро", казва той. И завършва речта си с думите: "Нашето дело е право, победата ще е наша". 

За документите в сараите

Във връзка с твърденията, че в т.нар. сараи се намират партийна документация и лични вещи на Ахмед Доган, собственикът на фирмите, които притежават имотите в Бояна и Росенец Данаил Папазов призова да бъде предоставен на компетентните органи пълен списък с тези документи и вещи. В писмо до медиите той заявява, че ако те бъдат установени на територията на имота, ще окаже пълно съдействие да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност.

Смяна на достъпа

Официалният сайт на ДПС отново е под контрол на Пеевски и всички публикации, свързани с Доган, са премахнати. Това не се случва за първи път. На 7 август сайтът беше под контрола на ДПС на Доган, а девет дни преди това - във владение на приближените около Пеевски. В средата на юли отстранените от ПГ на ДПС депутати начело с Джевдет Чакъров смениха ключалката и влязоха в централата на Движението.

Мъглата продължава

Пеевски обяви, че не признава решенията на Централното оперативно бюро и очакванията са да се опита да блокира или да обжалва всеки опит да бъде заличен като съпредседател на ДПС. Вероятността да спечели в съда е голяма заради разминаванията им с устава на формацията.Смяната на председател на партия е чрез промяна на Регистъра на политическите партии към Софийския градски съд. След подаване на документи се образува дело в срок от един месец, в който те се разглеждат, а прокуратурата проверява дали в ръководството на партията има юридически проблеми. В срок от 14 дни СГС се произнася с решение. Ако има обжалване, може да отнеме два пъти повече време, тъй като делото се изпраща към ВАС в срок от 7 дни след решението на СГС, където цялата процедура се повтаря. Големият въпрос е кой ще успее да регистрира ДПС за вота. И двамата съпредседатели имат това право, а ЦИК ще регистрира този, който внесе документите си първи. Очакванията са, че което и от двете крила да направи регистрацията, другото ще я оспори в съда. (webcafe.bg)

Един от документите, който се представя в ЦИК за регистрация за изборите, е актуално състояние, което се издава от Софийския градски съд. В зависимост от него ще бъде взето решение по евентуалния казус с ДПС, съобщи пред Би Ти Виговорителят на ЦИК Росица Матева.

Приказката сякаш свърши

ДПС e в разлом, Доган го няма, няма партньори, няма и съратници. Нито една политическа сила не излезе с позиция в защита на Доган. Нито един политически лидер не застана до него. Никой не се втурна да брани правата му, никой не споменава заслугите му за демокрацията. Точно обратното - изтъкват се "клиентелата", "порциите", "обръчите от фирми", "мафиотския модел" и "политическия феодализъм", който той наложи в ДПС, и който сега се обръща срещу него. Общата оценка е, че Доган вече не онзи Доган, когото познаваме от преди 10-15 г. От архитект на етническия мир, Доган се превърна във властелин на порциите и архитект на партийната олигархия. И ДПС вече не е същото. Бизнесът изяде каузата. Започва сгромолясване на управленската пирамида. Това е най-тъжната констатация за Движението. Когато няма идея, няма как да се вдигне бунт. Да докараш бедните от селата, за да бранят сарая на лидера, не е кауза. Как ще се ентусиазират избиратели, които цял живот работят по нивите с глави надолу, а горе живеят като 

Даже и турските медии не проявяват интерес към случващото се с Доган. Партиите в Анкара не заемат страна в спора в ДПС. Мълчи и Европа. Мълчат посолствата в София. Никой не иска да се афишира с почетния председател на ДПС.

Очакванията, че Доган ще се върне в оперативната политика и активно ще участва в предизборната кампания сякаш няма да се сбъднат… Ако искаше да лидира, трябваше да излезе, да говори, да защити личното си право като демократ и да поведе партията си. Беше длъжен да го направи, заради всички, които го защитиха. В критична ситуация лидерът върви напред. Не стои на маса и не се тупа в гърдите, че е над закона и над устава. Той не го направи. Тръпката да се изправиш пред множеството, да го надъхаш с идеи, с емоция, май угасна. И ми е тъжно да го констатирам, заради стотиците редове, които съм изписала за него като голям политик и държавник. Приказката в ДПС сякаш свърши. (Из коментар на Валерия Велева, Епицентър)

Сериалът „Бездомният Доган“

Всяка новина около имотите на почетния председател на ДПС се чете от хиляди хора. Да не говорим за снимките от интериора на двата сарая в Бояна и Росенец. Дали осъзнават обаче емоционалните съмишленици на Доган, които напират към столичния му имот пред полицейските кордони, че провокират българите да си задават въпрос за стандарта на българския политик. А обяснението на МВР е, че в Бояна и Росенец стават дума за граждански спор, а не за политика. Това надгражда съмнението с какво точно е плащал Доган на собственика на тези имоти. Почетният председател, който отглежда домати и пори с яхти вълните край Росенец, е престанал да попълва имотни декларации в Антикорупционната комисия преди повече от 10 г. Колко данъци тогава е платил за този период, та да си позволява стандарт като на едър индустриалец.

Ако има втори сезон на сериала „Бездомният Доган“, това е сюжетната линия. Иначе ще се питаме къде се разписват сметките на политиците, които вземат важни решения за живота ни. (Из коментар на „24 часа“)

БСП без Нинова

Националният съвет изключи Корнелия Нинова от БСП със 105 гласа "за", 16 "против" и 4 въздържали сеНаправихте преврат. Предадохте БСП като последната нормална политическа партия“, заяви Румен Овчаров, който бе сред малцината, подкрепили НиноваПрисъстващите в залата обаче остро му напомниха, че той е един от списъка "Магнитски". 

Националният съвет още веднъж препотвърди, че аз съм изпълняващ функциите председател. Няма как оставка на Нинова да бъде констатирана от конгреса, тъй като тя вече не е член на БСП. Отпадат всички основания да се оспорва вписването ми от съда. Не е възможно БСП да се яви с две листи, каза Зафиров пред журналисти. Всяко участие в подписки и листи от хора, изключени от партията, ще се смята за провокация, посочи той.

Пред журналисти Нинова потвърди, че регистрация на БСП за изборите ще има от пълномощниците й Георги Свиленски и Иван Ченчев, които също бяха изключени от партията. „Нито съм си изтеглила оставка, нито съм си изтегляла пълномощно! За края на моята оставка трябваше да свикват конгрес! Не разбирам! Хем: "Махай се, хем не искат конгреса", каза тя.

Поредните седем за три години

• Предстоящият предсрочен вот ще бъде на 27 октомври, шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните избори бяха на 9 юни. 
• Предизборната кампания се открива на 27 септември и ще продължи до 25 октомври.
• Гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 часа.
• ЦИК обявява имената на избраните народни представители не по-късно от седем дни след изборния ден. 
• Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите в размер на 100 хил. лв. Премиерът Главчев определи за координатор на изборите министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов.
• Ако изборите бяха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 21.9%, на второ място са ДПС (като монолитна партия) с 15.4%, следват ПП-ДБ с 14.3%, "Възраждане" с 11.5% и БСП с 6.2%, ИТН и "Величие" остават под 4-процентната бариера - съответно с 3.2% и с 2%. Това показва проучване на "Маркет линкс" и Би Ти Ви в периода 14-23 август.
• Само 42% от гражданите са заявили, че ще гласуват, 45% са сигурни за кого, а над 700 хил. предстои да решат.
• Доверието в служебния премиер Димитър Главчев е 15%, а недоверието - 51%. Парламентът се ползва със 7% срещу 72% неодобрение.

Давим се в безводието

Половин милион българи са без вода в момента. Стотици селища са на режим или със сухи чешми. Семейства с бебета практикуват "водна миграция" от едно селище в друго. На много места дори в часовете с официално пусната вода тя не тече. За мащаба на бедствието се съди само косвено, защото държавата не разполага с единен информационен масив, чрез който да знае къде, колко, защо няма вода. Всички тези проблеми се трупат десетилетия. Сега изворите пресъхнаха юни, юли стана нетърпимо, през август зачестиха протестите. И понеже се отнася предимно за села, едва през втората половина на август безводието се превърна в национална тема. Да сте чули партия, която до 20 август е взела отношение по нея?! Политик да се трогне, да иде, да види? Видяхте ли спорове, идеи, варианти за преодоляване на кризата? Някакъв политически тонус, темперамент? Дори и след 20 август, когато опреният в кокала нож стана видим и за слепците, изявленията са формални, постни - протоколно за отчитане на тема, която видимо не е приоритет. (Из коментар на Диян Божидаров, „Сега“)

Приликите

Войната в ДПС е на човек, който има прекалено агресивна и брутална нагласа. Защо Доган, който по принцип е внимателен и мнителен, допусна Пеевски до себе си и го нарече "моя син", игнорира хора, с които беше близък, съратник от години? На последната конференция Пеевски е вкарал в устава на ДПС завишени кворуми и в момента съотношението в ЦОБ е 14:10 в полза на Доган, но кворумът е 2/3, което значи 16 и не му стигат 2-3 гласа. Пеевски е разпрострял зависимостите не само в ДПС. Имат проблем в ГЕРБ, в БСП. Това е много опасно заболяване на политическата система. 

Корнелия Нинова пък си е сложила в устава клаузи, които я правят вечна. Не виждам тя да сваля оръжие, напротив. Действията й наливат масло в огъня и целят и тя, и кръгът й да попаднат в следващия парламент. Какво ще постигнат, като възпроизведат сегашната парламентарна група, пълна с ненавист? Лявото обединение се движи, но стои на мина. Без БСП е неразумно. Ако на финалната права трябва да преговаряме с Нинова, това е нелепо. Тя винаги е била противник на лявото обединение. Противник наш, персонален. Иска да направи коалиция с "МЕЧ". Ако получи представителството, в последния момент може да срине всички усилия. (Татяна Дончева, „Хоризонт“)

Между елита и планктона

Неолиберализмът не понесе на Европа, не понася на никого и ще го видим на изборите в САЩ, но за съжаление се установи като доминираща световна идеология и е общият знаменател между враждуващите страни. Той владее Китай, Русия, Европа, САЩ, Южна Америка. По газопроводите продължава да тече газ от Изток на Запад между две враждуващи общности. Това е просто невероятно. В този смисъл светът е разделен между един елит, които добрува, и един планктон, които понася тежестите на този модел.  

Да си мислещ човек в България е като да крачиш на върха на една барикада и всяка твоя крачка да се следи и от двете страни изключително внимателно. Между два полюса, които се замерят помежду си, удрят и теб, без да подбират защо си там, какво казваш и ти трябва да не възбудиш предубежденията нито на единия, нито на другия полюс. Особено, когато си политик. Когато говориш принципно, всеки те гледа с недоверие. Ако си радикал, едната половина те припознава, а другата те ненавижда. А ако си евродепутат, те мразят всички заради доходите. (Социологът Иво Христов, Konservite BG)

Щяхме да гледаме и други сцени

Честното гласуване е машинното, въпреки всички възражения против него, каза пред радио "Фокус“ социологът Андрей Райчев. По думите му фалшификациите и корпоративният вот могат да стигнат до 200 хил. гласа. При масово гласуване те нямат никакво значение, но при ниска избирателна активност биха изиграли голяма роля, смятасоциологът. На тези избори ще намалява броят на гласоподавателите поради отвращението от политическата реалност. Другата причина е сравнително доброто материално благополучие на българите в момента, което не предизвиква силно желание за промяна на ситуацията. Ако икономическото положение беше лошо и ако не беше този ръст на пенсиите и на заплатите на държавните служители, щяхме да гледаме съвсем други сцени, твърди Райчев

Неспираща битка за власт

В контекста сме на неспираща политическа битка, която започна преди 4 г. Отпадането ни от цивилизованите страни и връщането ни назад значи, че България влиза в притеснителна гравитация и се дистанцира от своя европейски цивилизационен избор. Това е големият повод за тревога. България държи да издига в ключови лидерски роли хора от силови ведомства. Имаме военен за президент, Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. На терен има място за две мощни политически фигури – Бойко Борисов и Румен Радев. Има място и за трета. Ние сме в неспираща битка за власт. Единственото, което има значение, е победата. Населението е на втори план. Пътниците, които бутат влака, са хубава метафора за държавата ни. (Социалният антрополог Харалан Александров, Би Ти Ви)

Да спрат да харчат като за последно 

Светът се движи напред, а ние се мотаем в години на хаос. Проблемът изцяло си е в нашите телевизори. Никой не ни е виновен. България не се държи като достойна европейска държава, а винаги е някъде в периферията или на опашката. Ако нямаполитическа воля, всичко останало е безсмислено. Трябва да има бюджетен излишък, да забравят за бюджетните дефицити, да спрат да харчат като за последно, да имат стабилна консервативна фискална политика, за да може да се овладее нарастването на цените, което допълнително се напомпва от големите бюджетни дефицити и от дълговете, и тогава по естествен път ще отговорим на инфлационния критерий.  (Икономистът Николай Василев, бивш вицепремиер, БНР)

Водещият сценарий

Отсъствието на стабилно правителство заплашва с отлагане за 2026 г. влизането на България и в еврозоната, и в пълния режим на Шенгенското пространство, независимо че водещите партии са относително обединени за това, че тези две теми трябва да са сред водещите за управлението.Програмата за капиталови разходи ще продължи да е почти изцяло зависима от финансирането от ЕС и специално от това какво ще дойде по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Това е част от августовската прогноза на "Икономист" за българската политика, управление и икономика до 2028 г. В нея се уточнява, че е технически възможно приемането на единната валута "в някакъв момент от 2025 г.", но ако до края на настоящата година бъде покрито изискването за стабилност на цените и бъде формирано стабилно редовно правителство. Водещият сценарий обаче е политическата нестабилност и инфлацията над референтната стойност на Европейската централна банка да попречат това да се случи в съкратени срокове.

„Чакалнята“ Дунав мост

На Дунав мост при Русе на 28 август се образува 20-километрова опашка от камиони от румънска страна и шофьорите чакат по 4-5 дни, за да влязат в България. Тези на наша територия пък стоят най-малко по 30 часа на паркинги, преди да им дойде реда за влизане към граничния пункт. Недоволството постоянно расте. Всички паркинги около граничния пункт са препълнени и част от камионите се редят в колони на главния път към „Дунав мост”. Забавянето тежкотоварния трафик носи големи загуби и за превозвачите.

Според институциите не ремонтът на Дунав мост е причина за забавяне, а увеличеният туристически поток през границата. Най-вече през почивните дни хиляди румънци и автомобилите им задръстват всички пътища към граничния пункт. Леките коли и автобусите се пропускат с предимство – изчакват на Дунав-мост най-много 30 минути, казват властите.

Решението областният управител на Русе вижда в пускането на фериботната линия Русе-Гюргево, която се очакваше да разтовари с 30% трафика на камиони и да е готова преди да започне ремонтът на „Дунав мост”. От българската страна на реката всичко е готово.

Допълнение. Служебният премиер Димитър Главчев възложи на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие да договорят с румънските си колеги спешни мерки за ускоряване на трафика на тежкотоварни автомобили на "Дунав мост" при Русе.

Експерти, а не фирми

БДЖ няма да е на печалба и никога не е била освенкосвено, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че трябва да има разписана програма с финансиране и отговорности. Докато не стане това, всеки следващ министър ще се снима… Министърът трябва да е политическо лице, което има екип от експерти, а не екип от фирми, които да спечелят дадени поръчки. Досегашният министър Гвоздейков беше превзет от пиарите, които го водиха да се снима, преди нещата да са се случили. Преди да купиш вагони, трябва да знаеш, че още толкова пари трябва да имаш да обучиш кадри, да осигуриш части и експлоатация. (Симеон Ананиев, член на УС на Асоциацията на железопътните предприятия, БНР)

Вагоните и локомотивите

Постоянните аварии в БДЖ са плод на дълги години разсипване на дружеството. Няма как да се очакват чудеса от стари вагони, те не са съвместими с новите локомотиви, защото са произвеждани преди 40 г. Към тях се подава различно напрежение и са нужни трансформатори. България трябва да си осигури мотриси, защото моделът с вагони и локомотиви е остарял, но провалът на големите обществени поръчки по Плана за възстановяване беше предизвестен. В модела на финансиране на железниците няма никакъв стимул услугата да се подобрява. (Транспортният експерт Варужан Апелян, „Сега“)

Договореното няма да се предоговаря

„На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС“. Това се казва в позиция на българското външно министерство след като македонският премиер Християн Мицкоскипоиска френско предложение 2.0 и отхвърли всякаква възможност за диалог с българското служебно правителство. В документа се посочва още, че тази позиция „няма да се промени независимо дали управлява служебно или редовно правителство“.

По време на посещението си в Хърватия Мицкоски призова гражданите и политиците в страната да не попадат в капана на българската предизборна реторикаВицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски пък направи крайно грубо и недипломатично изказване по повод служебното правителство на Димитър Главчев. Според него то било съставено от "политически" маргинали и нямало легитимност от никого. 

Сделката с реакторите боксува

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата, заяви украинският енергиен министър Герман Галушченко в интервю за "Политико".  Върховната рада трябва да приеме законопроект, който да регулира покупката на реакторите, но тази инициатива няма достатъчно подкрепа в парламента, посочи той. Според "Политико" сред депутатите има съмнение, че съществуват корупционни рискове, както и предложения, че е по-добре да бъдат потърсени други източници на енергия.

Москва предупреждава

Западът си играе с огъня, обмисляйки да позволи на Украйна да нанесе ракетни удари дълбоко на територията на Русия, заяви външният министър Сергей Лавров и предупреди САЩ за опасностите от избухването на Трета световна война. "Американците са като малки деца, които си играят с кибрит. А това е много опасно, когато си възрастен с отговорност за употреба на ядрени оръжия. Те недвусмислено свързват разговорите за Третата световна война като нещо, което, не дай Боже, ако се случи, ще засегне само и единствено Европа", каза той, цитиран от „Ройтерс“. По думите му подобно мислене отразява американското "господарско" разбиране, че "цялата мръсна работа ще бъде свършена от европейците и украинците, докато американците ще си стоят в безопасност от другата страна на океана".

План за победа

Президентът Зеленски обяви, че проникването на украински войски на територията на Курска област е част от "план за победа", който той ще представи на президента Байдън. Според него успехът на плана ще зависи от това дали САЩ ще предоставят на Украйна "това, което е в този план, или не, и дали ще имаме свободата да го използваме или не".

821 активни престъпни мрежи

Организираната престъпност се е смятала за далечна заплаха в голяма част от Западна Европа, но безмилостното насилие на престъпни банди вече нарушава мира в някои от най-сигурните общества в света, пише американското издание „Уолстрийт джърнъл“. Доклад на Европол показва, че няколко европейски държави са изправени пред "безпрецедентно ниво на насилие, свързано с наркотици, включително убийства, изтезания, отвличания и сплашване". В доклада се посочват 821 големи престъпни мрежи, които са активни в ЕС и в които членуват повече от 25 хил. души. Понастоящем ЕС счита, че организираната престъпност е толкова голяма заплаха за европейските общества, колкото и тероризмът.

Мъртви риби край Волос

Стотици хиляди мъртви риби покриват пристанището на град Волос, Централна Гърция. Миризмата от разлагащата се риба е непоносима. Започнала е голяма операция по почистването на пристанището от мъртвата риба, предаде БТА. Мъртви риби изплуваха и край бреговете на други близки селищаСпоред официален представител на екологичното министерство те са умрели по естествени причини, а не от отравяне с промишлени отпадъчни води или друг токсинЕксперти твърдят, че мъртвите риби се дължат на хилядите тонове вода от езерото Карла, които се изливат в морето и носят със себе си сладководни риби, които умират при досега със солената морска вода.

Троен удар за океански острови

Тихоокеанските острови са изправени пред троен удар заради климатичните промени - ускоряващо се покачване на морското равнище, затопляне на океана и окисляване, което застрашава тяхната социално-икономическа жизнеспособност и съществуванепредупреждава доклад на Световната метеорологична организация.

След 1980 г. морското равнище в региона се е повишило над средното за света, температурата на морската повърхност - три пъти по-бързо от средната за света, а честотата на морските горещи вълни два пъти. Средните глобални нива на моретата се покачват с безпрецедентна скоростзаради парниковите газове, преобладаващо генерирани от изгарянето на изкопаеми горива, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Въпреки че на тихоокеанските острови се падат едва 0.02% от световните емисии, те са изложени на сериозна опасност, тъй като средната им надморска височина е само един-два метра.Около 90% от населението живее на 5 км от брега, а половината от инфраструктурата е на 500 м от морето, посочи Гутериш.

Вести от България

България е единствената страна, изпълнила искането на председателя на Урсула фон дер Лайен да се номинират по един мъж и една жена за новия състав на Европейската комисия, съобщи БТА. България избра Екатерина Захариева от ГЕРБ и Юлиян Попов от "Продължаваме промяната - Демократична България". Повече от половината правителства са изпратили кандидатури на мъже. Сега 12 от 27-те еврокомисари са жени, но Фон дер Лайен искаше да промени това и да "напасне представителството между половете".

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове. Това заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на Министерството на европейските въпроси на Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС.

Парите от ЕС са спасили бюджета през юли от сериозен дефицит, пише „Сега“. Хазната завършва седмия месец от годината с минус 972.1 млн. лв. Дефицитът е много по-голям, но с парите от ЕС той частично се компенсира. Данните за юли 2024 са чувствително по-лоши от юли 2023 г., когато е бил реализиран излишък от 455.3 млн. лв.  

От 1 януари минималната работна заплата у нас да стане 1077 лв., предлага служебното правителство впроект на постановление, публикуван за обществено обсъждане.

Осигуровките за пенсии трябва да се увеличат повече от два пъти, за да стигнат за изплащането имв следващите десетилетия, сочи доклад на НОИ, който дава оценка на финансовото състояние на фондовете от ДОО до 2070 г. Размерът на действителната вноска за пенсия сега е 16,3 на сто от осигурителния доход, а на необходимата - 37,5 на сто.

България пое нов външен дълг за 3 млрд. евро и 1,5 млрд. щатски долара. Тройният транш от българските облигации е предизвикал огромен интерес сред инвеститорите, което е позволило да се постигнат изключително добри условия за дълга, съобщи финансовото министерство.

Държавата изтегли осми вътрешен заем от началото на годината за 200 млн. лв. Така общо за 2024 г. поетият нов вътрешен дълг достигна 1.7 млрд. лв.

За да се реши 30-годишният режим на водата в Плевен и Ловеч, се размразява проектът за язовир "Черни Осъм", обяви служебният регионален министър Виолета Коритарова. Неговото строителство започва през 1986 г., но през 1990 г. е спряно заради недоволство от местното население, опасения за негативно влияние върху околната среда и неизвършени отчуждителни процедури.

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари - при средна за страната 46.4 на 10 хил. души, тя е 76.7 на 10 хил.

Държавата трябва да създаде водомерно стопанство и да знае точно какви количества вода се подава на ВиК операторите и да има истинска информация за загубите, заяви бившият регионален министър Николай Нанков.

Просветният министър Галин Цоков разпореди да бъдат премахнати спорните предложения за промени в наредба, които предвиждат от следващата учебна година училищата да преминат напълно към Националната електронна информационна система. От началото на 2022 г. в нея е цялата информация за образователната система - брой, отсъствия на учениците, нормативи за учители и т.н.

Здравната каса вече ще уведомява със СМС и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Мярката засяга около 700-800 000 хил. души. Скоро известяване ще се изпраща и за профилактични прегледи. 

Свързаното с Николай и Евгения Баневи дружество "Хелио-тур-с" АД е спечелило дело за рекордно обезщетение срещу Народното събрание и Агенцията за приватизация. Парламентът и агенцията дължат на фирмата 9 592 180 лв. с над 11,46 млн. лв. лихви към днешна дата, пише „Сега“.

Ограниченото предлагане на жилища в София на фона на силно търсене продължава да движи цените нагоре. Средната цена на база сключени сделки достига 1700 евро на квадратен метър, което е с близо 12% покачване спрямо година по-рано. Реализираните продажби през първото полугодие са 98 178.

Полицаи от Пазарджик са съставили актове за административно нарушение за носене на бурки на две жени на 25 и 47 г., които са се разхождали в центъра на града. Предвидената глоба е 300 лв., а при всяко следващо нарушение 1000 лв.

Българките живеят средно 78,5 г., жените от турската етническа група – малко под 77 г., а от ромската – 71 г., показва изследване на НСИ. Разликата между продължителността на живота на жените и мъжете е над 7 г., като половината от нея се дължи на болести на кръвообращението. На второ място са онкологичните заболявания, следвани от респираторните заболявания.

Авиационната база в Граф Игнатиево ще бъде домакин на мащабни авиационни демонстрации на 14 септември по случай 20 г. от приемането на България в НАТО и 35 г. самолет МиГ-29 на въоръжение в българските ВВС, съобщи Министерството на отбраната.

Вести от света

Германското правителство затяга законите за носене на хладно оръжие, както и помощите за търсещи убежище след смъртоносната атака в град Солинген. Забраната за носене на хладно оръжие ще се прилага в частност за фестивали и панаири, както и при пътуване с влак или автобус на дълги разстояния, съобщи вътрешният министър Нанси Фезер.

Иĸoнoмиĸaтa нa Beлиĸoбpитaния e в oщe пo-плaчeвнo cъcтoяниe oт oчaĸвaнoтo. Пpaвитeлcтвoтo щe бъдe пpинyдeнo дa пpeдпpиeмe бoлeзнeни мepĸи. Иĸoнoмичecĸaтa cитyaция щe ce влoши oщe пpeди дa ce oпpaви, зaяви премиерът Kиъp Cтapмъp.

Само Русия и Китай са увеличили значително златните си резерви през последното десетилетие, сочат данните на Световния съвет по златото. В Русия те са нараснали от 1035 на 2333 тона, а в Китай – от 1054 на 2235 тона. Турция, която е на трето място, е увеличила резервите си от 116 на 540 тона.

Не вярвам, че ще бъдем част от ЕС през 2028 г. Това няма да се случи, аз не лъжа народа си, заяви сръбският президент Александър Вучич на международния форум "Присъединяването на Западните Балкани към ЕС" в Прага.

Гръцкото министерство на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците, включващ чувствително по-евтини чанти, тетрадки, книги и други учебни помагала, както и детски дрехи и обувки.

Солунското метро ще бъде предадено на гражданите на 30 ноември 2024 г., съобщи гръцкият премиер Мицотакис.

Франция ще изпробва забрана на мобилните телефони в училище за ученици до 15-годишна възраст. Ако експериментът е успешен, може да бъде въведен в цялата страната от януари 2025 г., пише "Гардиън". 

C 30% ce oчaĸвa дa cпaднe гpъцĸият пyбличeн дълг дo 2029 г. и южнaтa ни cъceдĸa вече дa не бъдe "шaмпиoн" нa EC пo зaдлъжнялocт cпpямo БBΠ, пишe в. "Ta Hea". Taзи cпopнa чecт щe имa Итaлия с очакван пyбличeн дълг oт 144,9% oт БBΠ.

ЕК ще предостави на Гърция 101,5 млн. евро помощ за възстановяване от катастрофалните наводнения през септември 2023 г. Тя е част от пакет от 1 млрд. евро за подпомагане на Гърция, Италия, Словения, Австрия и Франция за справяне с последиците от тежките наводнения през миналата година, пише „Катимерини“. 

Сърбия и френска компания подписаха споразумение за купуване на 12 нови изтребители "Рафал" за 2.7 млрд. евро, съобщи президентът Вучич. Това стана по време на посещението в Белград на президента Макрон. 

Турция иска да закупи ново поколение бойни самолети F-35 от САЩ, за да спечели превъзходство над гръцката авиация, съобщава  „Джумхуриет". Комплексите, закупени от Русия за 2,5 млрд. долара, все още се съхраняват в складове.

Милиoнepитe в ĸpиптoвaлyти в cвeтa вече са 172 300, което е увеличение c 95% за пocлeднaтa гoдинa.

Из архива

Представяте ли си

Като не разрешават да се пишем българи, по-добре да се пишем македонци. Инак трябва да се пишем сърби. Представяте ли си какво ни е, когато сърбите викат, че сме „южни сърби“! Представяте ли си какво ни е, като казват, че трябва да се пишем сърби? Само това – не! Никакви сърби! По-добре да се пишем македонци, защото пак си се мислим за българи. И хората се пишат македонци, защото се умориха вече от толкова години наказания! То не бе война, въстания, пожари, какво ли не. 

Започнаха „агитационните акции“ по т.нар. македонски въпрос. Партийни активисти решиха, че жителите в нашия край трябва да се пишат македонци, да се преподава на македонски, дадоха ни учебници, щяла да се прави Балканска федерация. За федерацията тогава бях убедена, че си е чиста фантазия, но „македонският“ език си беше задължителен, трябваше да се готвим за изпит. Предупредиха ни, че който не издържи изпита, ще бъде уволнен. Като отворих учебника, си казах „това си е сръбски!“ понеже имаше много сръбски думи. Мъжът ми се зачете и още повече се възмути: „Никой по тия земи не говори така! Това е някаква измишльотина“. Обаче трябваше да го учим… 

Тогава започнаха да тормозят хората, които не искаха „да се пишат македонци“. На мен някакви партийни „агитатори“ най-грубо ми казваха: „Ти може и да си вярваш в София или където щеш! Българите - в България! Тук ще останат само македонци“. Как си го представяте това? Отдън душа се възмутих. Как така ще делите семейства. Щом не искаш да се делите, пиши се македонец и готово. Как да се пиша македонка, като съм българка? И дяволският кръг се затваряше. Мъжът ми беше категоричен: „Глупости! Никакви македонци няма да се пишем“. (Спаса Фурнаджиева, учителка в Гоцеделчевския край, из книгата й „Спомени“, издадена с подкрепата на община Гоце Делчев през 2014 г.)