Бизнес

Пациентите с достъп до нови електронни услуги от септември

   
Пациентите с достъп до нови електронни услуги от септември

От месец септември влизат в сила няколко нови електронни услуги и промени в улеснение на пациентите.

Достъпът до пациентското досие, което е част от Националната здравноинформационна система (НЗИС), вече е възможен без електронен подпис. До този момент достъп до мобилното приложение еЗдраве бе възможно само чрез квалифициран електронен подпис (КЕП). От началото на септември всеки гражданин, който иска да има достъп и контрол над здравното си досие, ще има възможността да извърши т.нар. сдвояване като еднократно посети най-близкия за него офис на "Информационно обслужване", Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) или Регионалната здравна инспекция (РЗИ) по постоянен или настоящ адрес. Необходимо е да носи валиден личен документ. Процесът ще отнема много малко време и ще е напълно безплатен. В здравното си досие всеки гражданин ще може да следи за извършени прегледи, изследвания, хоспитализации, поставени ваксини или отпуснати лекарства на негово име. В случай на извършена без неговото знание дейност ще може да сигнализира здравните власти.

От началото на септември е активна и нова услуга, с която пациентът ще бъде известяван за предстоящите му профилактични прегледи според неговия пол и възраст. Приложението еЗдраве ще напомня на своите потребители чрез нотификация какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от Здравната каса.

От този месец НЗОК започва да известява здравноосигурените чрез sms и Viber за движението на протоколите, с които се отпускат скъпоструващи лекарства. Известия ще получават и хората с увреждания относно процеса по отпускането на помощни средства.

Частично изпълнение на електронните рецепти за лекарствени продукти, които се реимбурсират от НЗОК, става възможно от този месец. До момента тези предписания се изпълняваха само напълно, което създаваше трудности при липсата на определен лекарствен продукт в дадена аптека. Сега, когато електронната рецепта е частично изпълнена, останалата част от предписанието може да бъде изпълнено по-късно в същата или в друга аптека, сключила договор с НЗОК.