Новини Светът

Арестуван е шести руски генерал от отбора на Сергей Шойгу

   
Арестуван е шести руски генерал от отбора на Сергей Шойгу

Руски следователи задържаха заместник-командващия Ленинградския военен окръг по логистиката генерал-майор Валерий Муминджанов по дело за получаване на подкуп в особено големи размери.

"Муминджанов е съдействал за сключването на договори с търговски организации за доставка на униформи за позване от Министерството на отбраната на Руската федерация, включително на територията на провеждане на Специалната военна операция (в Украйна), на стойност над 1,5 милиарда рубли. За осъществяването на това съдействие той е получил подкуп в особено големи размери на обща стойност над 20 милиона рубли (224 000 долара)“, съобщава пресслужбата на Следствения комитет на Русия, цитирана от The Moscow Times.

Установено е, че Муминджанов и членовете на семейството му притежават множество недвижими имоти в Москва и Воронеж на стойност над 120 милиона рубли. Разследването проверява законността на придобиването на тези обекти.

Срещу генерала е образувано наказателно дело за получаване на подкуп в особено големи размери. Заплашват го до 15 години затвор. Предстои да се решава въпросът за мярката за неотклонение спрямо него.

Високопоставеният военен стана шестият генерал, задържан в екипа на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу. Преди него съдът арестува бившия заместник-ръководител на руското министерство на отбраната армейски генерал Павел Попов по дело за крупна измама.

В ареста бяха задържани и генералите Дмитрий Булгаков за корупционни сделки на стойност 1,3 милиарда рубли и Тимур Иванов за подкуп от 1,2 милиарда рубли. В следствения арест бяха изпратени заместник-началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин и началникът на Главното управление на персонала на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. И двамата са обвинени за подкупи.

През юли в подмосковния парк "Патриот" се проведе разследване за кражби при държавни поръчки. Изграждането на парка се ръководи от Иванов. Попов, който отговаря за развитието, поддръжката и експлоатацията на парка, е замесен в делото "Патриот". Според разследването той лично се е обогатил, действайки заедно с директора на институцията Вячеслав Ахмедов и заместник-началника на Главна дирекция за иновационно развитие на Министерството на отбраната Владимир Шестеров. И двамата бяха задържани във връзка с измамата в началото на август.