Новини Реакция

ГЕРБ призова партиите да си решат сами проблемите без да занимават държавата

   
ГЕРБ призова партиите да си решат сами проблемите без да занимават държавата

Партиите сами да си решават вътрешните проблеми без да занимават държавните институции призова ГЕРБ в декларация в парламента. В текста не се споменават имена, но две са формациите, в чиито вътрешни драми се намеси и държавата - ДПС и БСП. Движението заради проблемната регистрация в ЦИК за изборите, която вероятно ще стигне и до съд, а БСП вече обжалват пред съда свалянето на Корнелия Нинова като председател.

"Наблюдаваме с тревога процесите на разцепление, които протичат в част от основните политически сили. Държим да подчертаем, че никога не сме коментирали и участвали във вътрешния живот на други формации, няма да го направим и този път. Призоваваме колегите от тези формации обаче да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялата държава и на цялото общество. Всяка сериозна партия би трябвало да има собствени механизми за взимане на решения и не би трябвало да очаква от институциите и държавата да решават вътрешните ѝ спорове. Това, което се случва през последните седмици, уронва престижа на институциите и подкопава малкото доверие, което е останало в тях. Вярваме, че демократичната система дава достатъчно възможности за политическо участие, затова въвличането на редица институции в изясняването на вътрешнопартийните спорове е не само вредно, но и безсмислено", изчете Теменужка Петкова от името на ГЕРБ.

Тя отчете, че едва ли избирателите биха повярвали в искреността на парламентарните сили, ако дадат прекалено много обещания преди поредните избори особено ако изпълнението им изисква редовна власт.

"Днес в момент на хронична мигрантска криза, на две войни, които се водят на няколко стотин километра от българската граница и на все по-отслабващата роля на страната ни като фактор на стабилност в балканския регион ние се готвим на поредните парламентарни избори", изтъкна тя и припомни ниската избирателна активност на последните избори.