Новини Светът

Разкриха защо Байдън не иска Украйна да спечели войната

   
Разкриха защо Байдън не иска Украйна да спечели войната

Една от причините президентът на САЩ Джо Байдън да не оказва пълна военна помощ на Украйна е, че се страхува от колапса на Русия, пише украинското издание ZN.ua, позовавайки се на източници. От подобен сценарий може да се облагодетелства Пекин.

Байдън отдавна е можел да предостави на Украйна необходимите оръжия, които биха подобрили стратегически ситуацията на бойното поле, но Белият дом постоянно пренебрегва тази възможност.

Белият дом се страхува, че разпадането на Русия вследствие от загуба на войната срещу Украйна може да доведе до връщането на територии, анексирани от Русия пред XX век, под китайски контрол.

Вашингтон се ръководи от няколко военно-технически и политически мотиви по този въпрос, като възможността за разширяване на войната на територията на страните от НАТО или ядрената заплаха не са основните. Американските политици и военни служители се опасяват, че прекомерните трансфери на оборудване и боеприпаси към Украйна могат да изчерпят запасите на Пентагона, оставяйки Съединените щати неподготвени за конфликти другаде на планетата, като например в Тихия океан или Близкия изток.

Освен това политическата традиция на Съединените щати предполага, че преди президентските избори не се вземат решения, които биха могли да вържат ръцете на бъдещия държавен глава.

Вашингтон все още се придържа към стратегията до 2022 г., според която войната трябва да продължи само на територията на Украйна. Изданието добавя, че Байдън се придържа към възгледа за Русия, формиран още през 70-те години на миналия век, когато СССР е бил силен противник, когото САЩ са се опитвали да не дразнят.

Макар че САЩ предоставят оръжия на Киев, военни анализатори посочват, че умишлено не дават на украинската армия определен тип оръжия. Освен това още е в сила забраната да бъдат използвани американски боеприпаси срещу военни бази на руска територия. Това е забрана, която е нелогична и която Киев отдавна иска да бъде премахната.