Коментари

Христо Проданов: На 9 септември Пеевски си купи БСП

   
Христо Проданов: На 9 септември Пеевски си купи БСП

„Хората разбраха какво се случи на 9 септември. За тези, които не са – ще го кажа просто: на 9 септември Пеевски си купи БСП. Никога досега съдът не се е произнасял за толкова кратко време. Което навява съмнения“. 
Това заяви пред EuroNews народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в коментара си за решението на ВКС по делото за вписването на председателя на БСП.
Той припомни, че по същия казус – оставка и конгрес, през 2022 г. съдът казва, че оставката на председателя на БСП, както е по Устав, трябва да бъде констатирана на конгрес, а сега казва обратното – че оставката не трябва да бъде констатирана. „При все, че прокуратурата в съдебното заседание излезе със становище, че е незаконосъобразно вписването в СГС – когато има подадена оставка и когато тя не е констатирана от конгреса“,посочи Проданов.
Социалистът беше категоричен: „Не става въпрос за борба за БСП, а за борба срещу паралелната държава. Докато не се справим с тази система, докато Борисов и Пеевски определят дневния ред на държавата, ще тъпчем на едно място. И БСП до този момент беше единствената партия, която не беше достъпна за тези хора. За съжаление, търговците на 9 септември се намърдаха в храма“, посочи Проданов. И продължи:
„За тази паралелна държава Корнелия Нинова е неудобна. Тя не пасна на пъзела на Борисов и Пеевски и трябваше да бъде сменена с някой, който е удобен и послушен. Казват „хората на Нинова“ – ние сме хора на БСП. За нас е важно не просто кой е председател, а политиката, която води този председател, посоката към която води БСП. Борбата с паралелната държава е битка на Корнелия Нинова. Тя направи всичко възможно БСП да не бъде овладяна. И ние сме верни на това“, заяви социалистът и добави:
„Говорим за Пеевски. Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС? Станишев. И сега той е водач на листа в новото ляво обединение. Мая Манолова каза, че тя е предложила Пеевски, но всички знаем, че е Станишев“, добави Проданов.
Христо Проданов бе категоричен: „Няма да ни видите в други листи. Да, имали сме предложения, но сме отказали. Корнелия Нинова е политик с морал и достойнство. За нея не е самоцел – и това се доказа, да е депутат или евродепутат. Не е тайна, че Борисов ѝ предлагаше най-високия пост в държавата – на председател на Народното събрание. Не е тайна, че тя като председател на БСП можеше да е водач на евролистата и днес да е евродепутат. Запитан дали той ще е кандидат от листите на новото ляво обединение, Проданов отговори: „С мая Манолова и Станишев – не, благодаря“. 
„Много от хората се възмущават от това, което става в БСП. Социалистите не обичат предателството. А заместниците на Нинова, които стояха от лявата и от дясната ѝ страна извършиха предателство. Тези, с които сега правят ляво обединение също предадоха БСП в годините назад. Сега, сборът от предателите какво ще направи – не мога да прогнозирам“ заключи Христо Проданов.