Новини Светът

Столтенберг предупреждава САЩ и Европа срещу изолационизма

   
Столтенберг предупреждава САЩ и Европа срещу изолационизма

Напускащият поста генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Съединените щати и Европа срещу "изолационизма" в прощалната си реч, съобщава "Франс прес".

Чухме гласове от двете страни на Атлантическия океан, които призовават Америка и Европа да се разделят, отбелязва той в речта си.

"Фокусирането върху късогледите национални интереси относно дългосрочното сътрудничество няма да ни служи добре. Изолационизмът няма да предпази никого", изтъква Столтенберг.

Предупреждението идва в момент, когато съюзниците на Вашингтон се опасяват, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп може да разхлаби ангажимента на ключовата сила към НАТО, ако спечели изборите през ноември.

Тръмп раздразни европейските страни, като заяви, че Съединените щати могат да спрат да защитават членовете на НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана.

Столтенберг трябва да предаде управлението на Алианса на бившия нидерландски премиер Марк Рюте на 1 октомври след десетилетие начело на военния съюз.

По време на ръководството му имаше голямо увеличение на разходите за отбрана от европейските членки, стимулирано от натиска на Вашингтон и най-вече - войната на Русия срещу Украйна.

Според последното преброяване 23 от 32-те страни членки на НАТО тази година трябваше да постигнат целта на Алианса да изразходват 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, поставена през 2014 г.

"Добрата новина е, че изпълнихме обещанието, което направихме преди 10 години. Лошата новина обаче е, че това вече не е достатъчно, за да ни защити", обобщава Столтенберг.

Тъй като войната на Москва срещу Украйна продължава вече трета година, Столтенберг настоява съюзниците от НАТО да гарантират, че Киев може да преговаря "от позицията на силата", когато дойде времето за разговори.

"Всяко бъдещо мирно споразумение трябва да бъде подкрепено със силна и устойчива военна подкрепа. Не само на парчета хартия".

Връзките на НАТО с Русия бяха прекъснати в резултат на инвазията на Кремъл в Украйна през 2022 г.

Според Столтенберг в един момент Алиансът трябва да се върне към диалог с Москва по въпроси като контрола на оръжията.

"Трябва да говорим с нашите съседи. Колкото и трудно да е това. Но диалогът работи само когато е подкрепен от силна защита", подчертава той.

Столтенберг предупреждава, че правенето на бизнес с конкуренти като Русия и Китай никога не трябва да става за сметка на сигурността. "Свободата е по-ценна от свободната търговия", категоричен е той.

Столтенберг предупреждава членовете на НАТО и за това, че "протекционизмът срещу съюзниците не защитава нашата сигурност".

Франция оглави призивите към Европа да изгради своя собствена отбранителна индустрия, вместо да харчи за оръжия от Съединените щати или Великобритания.

Една от най-болезнените глави от управлението на Столтенберг беше катастрофалното водено от САЩ изтегляне от Афганистан, което остави талибаните да поемат властта.

"Военната мощ има своите граници. Целта на всяка бъдеща военна операция извън територията на НАТО трябва да бъде ясно определена", изтъква Столтенберг. "Трябва да бъдем честни за това какво можем и какво не можем да постигнем".

Агресията на Русия даде нов живот на НАТО - първоначално създаден, за да се изправи срещу Съветския съюз - след неясноти относно целта му след края на Студената война.

Откакто Москва започна своята инвазия, Алиансът укрепи източния си фланг, преначерта плановете за отбрана и увеличи разходите.

"По време на моето време като генерален секретар уместността на НАТО беше поставена под съмнение. Алиансът беше описан като разделен, остарял, безмълвен", отбелязва Столтенберг.

"Но реалността е, че НАТО е силен, обединен и по-важен от всякога".