Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

16 - 22 септември 2024

Трябва да се научим да минаваме над различията, да се борим със заложените в нас от пещерно време алчност и агресивност, които са в дъното на всичко. В самия себе си човек трябва да влиза въоръжен до зъби. Животът е зиг-заг, има тъги и радости, но е хубаво да има линия.

Валери Петров

 

Законодателната плява

Когато наближат избори, винаги се чувства популизъм, който започва да дразни. Сега при действащо Народно събрание и в условия на предизборна кампания нещата направо загрубяват.Парламентът изведнъж става свръхактивен и започва да бълва законодателна продукция, която е дълбоко популистка, въпреки че понякога почива на здрава логика. Кандидати за спасители бол, законодателни инициативи бол - въпросът е в качеството на цялата тази работа, а то е доста съмнително. Получава се или законодателно недоносче, или просто цялата па̀ра отива в свирката. Няма мнозинство, което да приеме всичката тази законодателна плява, която се навърта в деловодството на парламента. Някои закони и предложения се правят, за да се опипапочвата. Скандалите, а не диалогът вдигат избирателната активност. (Петьо Цеков, зам.-главен редактор на "Сега", БНР)

Въпрос на живот и смърт

ГЕРБ полага максимално усилие да набере максимален брой гласове, защото (и Борисов го казва) от постижението им зависи и стратегията на ГЕРБ. Ако е достатъчно голям, ще има командна височина и ще може да състави коалиция. Ако не, остава в предишното положение, коментира по БНТ социологът Андрей Райчев. По думите му има подозрение, че каквото се случи на други партии, го има и в ГЕРБ. Борисов живо го интересува дали няма опит за намеса в партията му. По тази причина той гледа да консолидира и центрира около себе си. Ако той не състави правителство, ще стане много лошо за ГЕРБ. Близо е до живот и смърт. За БСП е на живот и смърт. За ДПС е на два живота и две смърти, смята Райчев. 

Пак ли ще бъде за седми път същото

Шест ялови предсрочни парламентарни избори и предизборна кампания за седми път! Философско-социологическата диагноза е оглупяване на нацията. Клиентелистка партия побеждава, но не може да формира самостоятелно правителство или нормална коалиция. Нито един дебат върху фундаменталните проблеми на продължителната политическа криза и кризата на ценностите. Плитки и банални дрънканици в големите медии за безпътицата на нацията. Необходими са дълбоки реформи за освобождаване на пленената държава. Мнозинството от народа не знае какво иска. Мнозинството от парламента, националните медии и мнозинството от населението оглупяват. 

В изборите ще участват над 30 партии и коалиции. Увеличава се задръстване на предизборния терен от политически полуидиоти, шмекери, ментарджии. Политически вандали. Служебният премиер се тупа в гърдите за предишните „честни избори“. Той не знае или се прави на ударен с мокър парцал, че има убедителни доказателства за огромен брой купени и инсталирани гласове. Медиите и публиката ни чули, ни видели. Пак ли ще бъде за седми път същото? Само националните медии могат да обърнат нещата в тази предизборна кампания. Да изключат от студията си плиткоумните и продажни коментатори, пишман анализатори и агитатори. Медийни дебати между главните водачи! Какво е това лигавене, че някои отказвали?! Никакви спекулации с електорални сондажи, с общественото мнение.  (Из коментар на проф. Георги Фотев във фейсбук)

Вирусът на нежеланието

Един от огромните проблеми в партиите е, че не подменят елитите си и политиките, които представляват отделните електорати. Затова хората абсолютно правилно смятат, че с тези избори политическата криза няма да бъде решена. Поне от 20 г. в партиите вилнее вирусът на нежеланието да се откажат от депутатстването. Скептичен съм към възможността политиците да пуснат в изборната кампания послания, които да са близки до хората. Отново ще ни занимават с това кой с кого може да управлява, кой е виновен за събития от миналото. Това ще лиши гласоподавателите от реален избор на политики. (Политологът Георги Киряков, БНР)

Партиите без нови идеи

В тази кампания най-стабилна е ГЕРБ и първото им място е сигурно, защото имат твърдо ядро, но пък вече не хващат периферия. ГЕРБ отдавна е изчерпан като идеи и лица. Печели, защото няма кой да ѝ се противопостави. При БСП и новите им партньори има проблеми още при формирането на коалицията. В нея участват много лица, които са били в БСП, но после са работили срещу БСП. Не знам дали ще си забравят старите рани.

Има недоверие към цялата политическа класа. Много сериозен тест за партиите е до каква степен те ще бъдат готови да действат след изборите от гледна точка на интересите на държавата. Ако и този път не са си научили урока, през март може да има още едни парламентарни избори. Партиите нямат нови идеи, повтарят едно и също. Това е шанс за партия с по-различна идеология радикално да прескочи 4-те процента. Нагласата е, че избираме хора, които до голяма степен работят за своите тяснопартийни и лични интереси. (Проф. Тодор Галунов, „Хоризонт“)

Дори след прегръдка с дявола

Когато управляваше с ДПС, Сергей Станишев се извини на ДПС за възродителния процес. Предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. После се извини. Кирил Петков призна грешки от сглобката, което не пречи сега ПП-ДБ да търси ГЕРБ за нови "джентълменски" споразумения. И Пеевски е джентълмен - при лидерските спорове се сети да дири прошка от електората за прекъсната връзка с партийните върхове. Корнелия Нинова се разкая за издигането на Румен Радев за президент. Бойко Борисов пък, мине-замине, се кръсти - най-висшата форма на покаяние. 

Извиненията в българския политически речник са просто врели-некипели, лъжи, чрез които да се излезе от някаква ситуация и да се влезе в друга, дори след прегръдка с дявола - целта е изгода, нищо общо с честността. Правиш каквото правиш, глупости, предателства, лъжи -  после се извиняваш;пак вършиш безобразия, извиняваш се... - това е вечното колело на политическия делник. (Из коментар на Диян Божидаров, „Сега“)

Грешките на двамата

Нека назовем Пеевски със симпатичното име на едно просто хищно растение Дросерата, което е съсслаби корени, бедна почва, дебели мълниеносно всмукващи листа, разгражда, усвоява. Полакоми се да похапне ДПС, Доган, но най-вече да глътне поддръжниците на Движението. Фатална грешка. Дросерата не знае, че всичко може да се разгради и усвои лесно като банки, предприятия, сгради, апартаменти в центъра на София, прехвърлени чрез побойниците му от самотните старци, авоари на други мошеници и перачи на пари. Но не и исторически факти и артефакти. Не съобрази, че те не се разграждат и усвояват. Могат само да бъдат фино манипулирани, но не стават за ядене. Такива неусвояеми лакоми късове за поглъщане хищните растения са принудени да ги повърнат, за да оцелеят.

Ахмед Доган направи две грешки. Първата, която му е била природно заложена, е суетата. Когато си беден в суетата си желаеш страстно да станеш приказно и показно богат, да си лидер като принц в сараи. Глупава грешка. Суетата изисква, когато си умен, какъвто е Доган, да си останеш най-умният, без конкуренция. Така от самото начало на своята политическа кариера той започна да отстранява безценни хора сред своите приятели и съмишленици. Тази грешка на човешката суета предопредели абсолютната  и дългогодишна социална изолация на Доган. Втората грешка на Доган е свързана с първата. Той не се съобрази с безмилостния ход на времето и с остаряването. (Из коментар на проф. Антонина Желязкова,  директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, marginalia.bg)

Парламентът е изпразнен от законодатели

Поставихме на БСП много остро въпроса хора, известни със зависимостите си към Делян Пеевски, да не присъстват в листите. Не срещнахме разбиране, заяви в „Неделя 150“ на БНР Татяна Дончева, лидер на Движение 21, което е част от лявото обединение. Сред най-изявените лица, за които има подозрения, че са с свързани с Пеевски, тя посочи Кирил Добрев и Драгомир Стойнев. Тя подкрепя призива на президента Радев партиите да се позиционират като отношение спрямо Пеевски, но не вижда много желаещи да го направят. Според нея в широката членска маса на БСП не е осъзната необходимостта да се партнира с широк кръг политически субекти, което изисква съвместни дейности, отговорност и участие. 

От Мишо Миков и Екатерина Михайлова насам парламентът е изпразнен от законодатели. Претенциите на млади хора да бъдат новите лица в законодателната дейност, от която нямат хабер, я обрича на неуспех. Някой смята, че като извади непознати лица, това автоматично ще им даде електорална тежест. Няма да им даде, смята Дончева. 

Последна почит към загиналите пилоти

Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Долна Митрополия, където в събота беше отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Днес се разделяме с двама достойни летци, каза държавният глава и изрази съболезнования към близките и колегите на загиналите летци.

Подскоци назад

Северна Македония провежда целенасочена антиевропейска и антибългарска политика. Мицкоски е продукт на политическа класа, подчинена на държавна идеология, наложена от Белград. Той не само отдалечава РСМ от ЕС, а с подскоци се връща назад. Няма никакво желание за интеграция в ЕС. В момента се води кампания за тупане на топката и за заблуждение – както на македонските граждани, така и на партньорите от ЕС. Нейната кулминация беше посещението на Силяновска в София, което беше използвано за тотален блокаж на сближаването между България и Скопие. Никой в македонската политическа класа не може да оцелее, ако не се съобразява с антибългаризма.

Няма шанс българският интерес да бъде пренебрегнат в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС. Лостовете са в нашите ръце. Ние сме членовете на ЕС и НАТО, а Скопие преговаря. Ние трябва да им покажем жълт картон, ако се наложи – и втори жълт, и червен. (Димитър Русков от БГНЕС, БНР)

Българомразието се развихря

Груба грешка беше признаването на Република Македония. През 1992 г. нашите новоизлюпени демократи се натиснаха да докажат, че са архидемократи. Първи на планетата признаха изкуственото държавно образувание. Все едно да приемем, че има Република Тракия или Република Добруджа… Най-куриозното се случи тия дни. Не със Силяновска, която дойде у нас да гледа македонска опера, без да се развява техният байрак. Става дума за класика на българомразието Християн Мицкоски. Той въведе в политологията понятието "забавено действие". Ние първо да ги пуснем в ЕС, а те после бавно и полека ще впишат българите в конституцията. Този Мицкоски ни има за идиоти! (Из коментар на Росен Тахов, „Труд“)

Нова пречка за Шенген? 

Влизането на България в сухопътния Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за митническо оборудване, твърди депутатът Мартин Димитров. По думите му фирмата е избрана чрез пряко договаряне вмeсто чрез конкурс и затова можем да загубим 63 млн. евро финансиране от Брюксел. До 25 юни 2025 г.България трябва да оборудва 18 митнически пункта с 31 рентгени и скенери. Проведената обществена поръчка обаче беше спряна от ВАС. Но вместо нов конкурс се прави пряко договаряне с избран от Агенция "Митници" изпълнител, което поставя под съмнение прозрачността на процедурата, посочи депутатът и нарече това „огромна грешка“, защото всички, които не искат сухопътния Шенген на България, сега имат формален довод да поискат отлагане. 

Шефът на Агенция "Митници" Георги Димов отхвърли обвиненията и обясни, че заради изтичащите срокове за усвояване на европейските пари и секретната информация, обработвана от митниците, законът позволява директно договаряне с избран изпълнител вместо обществена поръчка, а всеки етап от проекта е съгласуван с Брюксел.

Нямаме връзка с пейджърите

Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на страната ни с пейджърите бомби. Проверка на ДАНС, НАП, МВР и Агенция "Митници" е показала, че у нас не са внасяни или произвеждани пейджъри като тези, които се взривиха в Ливан и Сирия. Проверени са и финансите на фирмата "Норта Глобъл", която е регистрирана в България. Нашите служби не са засекли съмнителни финансови операции, които да нарушават мерките срещу финансиране на тероризма. (БНТ)

В противоречие с икономиката

България е европейски вицешампион по поскъпване на работната сила. За година разходите за 1 час труд у нас се скочили с 15%, показват данни на Евростат за второто тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на 2023 г. Само в Хърватия има по-голямо повишение на средното почасово заплащане - със 17.6 на сто, а Румъния е трета с 15% увеличение. В седем страни от ЕС поскъпването е над 10% и всичките са от нашата "черга". 

В България натискът за вдигане на заплати и бонуси се дължи на ниската безработица и недостига на хора с опит и умения. Работодателите са в жестока конкуренция за привличане на кадри. Това е особено видимо в строителството, където заплащането расте с ударни темпове. В тази сфера България е №1 в ЕС – за година заплатите са скочили с 21%. Като цяло ръстът на трудовите доходи у нас е значителен, но не е адекватен на ръста на икономиката, който е твърде слаб. Не е нормално доходите в обществения сектор да се увеличават стръмно, без моторите на икономиката да осигуряват достатъчно приходи в бюджета. 

Левът като еврото 

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117-о място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. „Индексът на мизерията според Ханке“ взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми". Товаобясни проф. Стив Ханке пред Нова тв. Той е наричан "баща" на българския валутен борд, удостоен е с осем почетни докторски степени, три от тях в България.

"Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява. Основната причина за това поведение е резкият спад на инфлацията. Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 г.", прогнозирапрофесорът. Според него влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото, посочи Ханке. - Няма никаква полза от еврото, защото със системата на Валутния борд, която проектирах и помогнах да се създаде през 1997 г., левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото".

В плен на бъркотията

Още когато се приемаше Планът за възстановяване и развитие, ми се струваше, че ЕК и хората, които вземат решения, гледат много несериозно на България. Защото ангажиментите, които имахме, за да бъдат отпуснати парите, не изискваха значими структурни реформи, а минимални промени в законодателството. Затова съм изненадан, че провалът е толкова очевиден и огромен. Голяма част от предвидените проекти няма как да бъдат завършени до 2026 г. Дори да бяхме приели всички закони по плана, нямаше да усвоим парите в пълен обем. Трябваше още в началото да се поставят напред проектите, които са с висока добавена стойност. (Финансовият експерт Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, БНР)

Нали сме солидарни

Компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока не са държавна помощ, а абсолютно необходима и закономерна мярка. Ако бяха закъснели още малко, предприятията щяха да вдигнат цените. В нашия регион има недостиг на електроенергия и недостатъчна свързаност на пазарите. Имаме два пъти по-висока цена от Франция и три-четири пъти по-висока, отколкото в Северна Европа. Това е удар върху конкурентоспособността на икономиката ни. Защо Източна Европа ще плаща за недостига на енергия в Украйна? Нали сме солидарни, нека да плаща цяла Европа.

Заради лошата бизнес среда предприятия се изнасят от страната ни. Под натиска на улицата и синдикатите и вследствие на популизма, който се шири в навечерието на изборите, се определи такава формула на минималната работна заплата, че половината работници получават една и съща заплата, без значение от квалификацията. (Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България, Би Ти Ви)

Ако не спрат да пречат

Ако не се вземат спешно мерки земеделието и храните на България да станат национален приоритет и да спрат да пречат по всякакви административни и неадминистративни способи на земеделието, ще дойде време, когато и продуктите, които консумираме, ще бъдат 100% вносни. Това е толкова опасно за страната и не знам защо не се проумява от хората, които сами се избират, ние не ги избираме. Има хора на високи позиции в държавата, които работят срещу държавата. Това са политиците, които най-дълго управляват страната. Който работи честно и почтено, му се пречи. Не тръгне ли гражданското общество да се бори за своите права и за това да живее нормално - не чакайте с избори нещо да се случи. Ще продължават хората да бягат, бизнеси да се изнасят, други да се свиват. Основното усещане в обществото е страх. (Бившият земеделски министър Кирил Вътев, „Хоризонт“)

Феноменът "тъмни прозорци" е преувеличен

Очакваното успокояване на цените на жилищата не се случва - напротив, поскъпването продължава. Може да има моменти на охлаждане, но като цяло посоката е "нагоре" и след 5 г. цените ще са с 30% по-високи. Основните причини са, че цените на къщите и апартаментите у нас все още са ниски на фона на повечето страни в Европа, доходите бързо растат, кредитите са безпрецедентно евтини, а търсещите да купят са повече от предлагащите да продадат. Феноменът "тъмни прозорци", т.е.необитавани домове под ключ, е силно преувеличен. Много жилища само се водят празни, но в тях има наематели, просто собствениците не го декларират, за да спестяват данъци и такси. (Експертът по недвижими имоти Цветелин Иванов, „Сега“)

Трябва да си тарикат, за да успееш

В цял свят очакват от училището две неща – да даде знания на децата и да продължи тяхното възпитание, което би трябвало да е започнало в семейството. Съвременните образователни системи са в криза и по двете линии. Преди 200 г. е публикуван Рибният буквар и там пише какви животни са крокодилът и носорогът. Днес ролята на учителя се промени и вместо да каже колко е дълга р. Нил, следва да подреди знанията и да предизвика традиция на критично мислене у децата, за да могат те да различават кое е вярно и кое не. 

Другото очакване от учителите е да попълнят дефицитите на родителите. Това е изключително голяма отговорност. Фигурата на учителя е продължение на фигурата на родителя. За съжаление в момента българското семейство не е в особено добро здраве, ние сме разколебани какво да разрешим и какво не. Това се пренася върху учителя – ако едно дете не уважава родителите си, съседите и т.н., то няма да уважава и учителя. Едно време се е казвало, че трябва да учиш, за да станеш голям човек, но през последните 30 г. обществото дава друг пример - сега трябва да си тарикат, за да успееш. (Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, бивш образователен министър, Би Ти Ви)

Щети за милиарди

В началото на Кресненското дефиле, непосредствено след Симитли, е поставен билборд, който показва лицата на хората, които от над две десетилетия със съдебни и административни хватки блокират довършването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това са бившият екоминистър Борислав Сандов, неговият заместник Тома Белев и главният им съветник, докато управляваха Министерството на околната среда и водите, Андрей Ковачев.

За времето от 20 г. на тази отсечка само от 16 км са загубени 74 човешки живота, пострадалите и ранените са над 400, а причинените вреди на държавата и обществото - стотици милиони лева. Задръстванията, нервите на пътуващите и щетите по околната среда също се увеличават. Това е равносметката за този период, откакто зелени неправителствени организации, финансирани от чужбина и европейски поръчки, саботират проекта.

Само за последната година лицата от билборда и техни неправителствени организации са завели 14 дела срещу институции на българската държава, като Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на околната среда и други ведомства, които извършват процедурите по реализацията на проекта за довършване на "Струма" през Кресненското дефиле. Жалбите на зелените падат една след друга в съда, но те упорито продължават да обжалват на всяка инстанция с надеждата някоя от тях да попадне при съдия, върху когото имат влияние. За късмет това им се случи само веднъж.

За жалост, жертва на зелените лобистки интереси не е само „Струма“, но и магистрала „Черно море“, тунелите „Шипка“ и „Петрохан“, диверсификацията на газовите връзки, туризмът – особено зимният, строителството на язовири и ПАВЕЦ „Чаира“. Десетки блокирани проекти и щети за милиарди лева. И най-вече – животът и здравето на българските граждани. (ekonovini.bg)

Сребърен медал за софийското метро

Метрото на София е класирано на второ място, изпреварено само от Осло, докато метрополитените на Будапеща и Брюксел събират много критики и са на опашката, съобщи Евронюз. Българският метрополитен се харесва на местните хора и на туристите с това, че е приветлив, няма тълпи, поддържа се добре, има достатъчно указания за посоките, спирките, за начините на плащане на билети, вкл. на английски. Предимство на нашата подземна железница е, че е сравнително нова.Мрежата на софийското метро е с дължина 52 км и 47 станции. Спирката на летището е с оценка, близка до максималната. Станцията "Ал. Малинов" е определена от пътниците като една от най-красивите и с модерна визия, а "Мизия"/НБУ - за чистота. 

Жална ми бабо, послушай

Подвигът на Радон Тодев и неговите четници не е просто част от историята, а символ на смелост, безстрашие и несломим дух. Те олицетворяват онова, което всеки от нас носи в сърцето си – любов към Отечеството и готовност да защитаваме правото на бъдещите поколения да живеят свободни. Това заяви кметът на Банско Стойчо Баненски при отбелязването на 121 г. от героичния подвиг на четата на Радон Тодев. Саможертвата на патриотите от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание беше почетена с поход до мястото на тяхната гибел на Радонова пусия в Рила планина, панихида в църквата „Св. Богородица” и възстановка на трагичните събития от 1903 г. А певците от мъжката група „Бански старчета“ изпяха песента на Димитър Молеров "Жална ми бабо, послушай!", написана в памет на Радон Тодев няколко години след освобождението на Банско.

Преди 121 г.

На 4 октомври (22 септември стар стил) 1903 г. Радон Тодев с четата си от 70 души води сражение с османски войски, като прикрива и охранява изтеглянето на местното християнско население от подпалените села. Ден преди това в църквата „Св. Троица“ в Банско поп Стойко живи опява четниците, защото знаели, че отиват на сигурна смърт. Четата влиза в бой с 600 души тежковъоръжен аскер и над 1000 души башибозук. След петчасово ожесточено сражение четниците са обкръжени, но никой не приема предложението на турците да се предадат, макар че им се гарантира безопасно изтегляне, запазване на оръжията и знамето. Когато патроните им свършват, Тодев и хората му водят ръкопашен бой до последния човек. Загива цялата чета, а жертвите за аскера са 119 души. Но цивилнотонаселение успява да пресече българската граница. 

Казанлък иска Бузлуджа

Инициативен комитет е внесъл предложение до кмета на Казанлък Галина Стоянова на 17 ноемврида се проведе местен референдум на тема "Храм-паметникът  Бузлуджа – за и против управлението му от община Казанлък". Целта е възстановяването на паметника като архитектурен обект от национално културно значение. Собствеността му може да бъде променена юридически със заповед на областния управител на област Стара Загора, каза кметът на пресконференция и съобщи, че вече са осигурени близо 7 млн. лв. за възстановяване на покрива и страничните прозорци, както и за изграждане наелектрически и ВиК инсталации.

Паметникът се посещава от около 50 хил. туристи ежегодно и от 24-о място в класацията на интересните архитектури, които са изоставени, през 2024 г. зае пета позиция. 

В едно изречение

Екатерина Захариева беше номинирана за еврокомисар в ресор "Стартъпи, изследователска дейност и иновации". 

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. 

Поевтиняване на винетките за следващата година няма да има, но не се предвижда и поскъпване, съобщи пред журналисти служебният регионален министър Виолета Коритарова.

Каквито и да било конкретни решения за използването от страна на Украйна на ракети с голям обсег на територията на Русия трябва да бъдат взети от отделните съюзници, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Президентът Путин разпореди армията на Русия да се увеличи със 180 хил.  военнослужещи до общо 1,5 млн., което ще я направи втората по численост в света след тази на Китай. 

Засега 98 млрд. помощ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че все още не е получил разрешение от Вашингтон и Лондон да използва ракети с голям обсег срещу Русия, със сигурност поради страх от ескалация, предаде Франс прес. Той подписа закон за повишаване на военните разходи с около 12 млрд. долара, които ще дойдат от заеми, данъци и повишаване на акцизите върху тютюна и горивата и ще бъдат за изплащане на парични надбавки на войниците на фронта. Върховната рада прие допълнителен бюджет заради войната в размер на 90,5 млрд. долара. Украйна твърди, че от началото на войната е получила 98 млрд. долара чуждестранна помощ, отбелязва ДПА.

Реалност, а не химери

От края на 2022 г. американците смятат, че войната няма да завърши с украинска победа, няма да завърши с руско поражение, а просто допринася за отслабването на Русия, но няма да успеят да я победят. Затова американците се опитват любезно да се измъкнат, но го правят меко, не искат да изоставят Украйна. Те биха искали Украйна да разбере, че ситуацията, такава, каквато я представяха досега - за решителна победа срещу Русия, няма да се случи и че днес трябва да се приеме реалността, а не химери. Целта на американците е да замразят конфликта. Затова те не искат да дават претекст на Русия да унищожи напълно Украйна. Това изобщо няма да служи на техния проект. Затова американците имат “по-мек” подход, отколкото европейците, които са силно повлияни от поляците и балтийските страни и Фон дер Лайен, която има почти болезнена антируска ненавист. (Жак Бо, бивш служител на швейцарското стратегическо разузнаване, glasove.bg)

Милиардери контролират света

Най-богатият 1 процент от населението на света има повече богатства, отколкото 95% от хората, взети заедно, посочва анализ на групата за борба с бедността "Оксфам", цитиран от БТА. Над една трета от най-големите 50 корпорации в световен мащаб, с пазарна оценка за около 13,3 трилиона долара, са управлявани от милиардер или имат такъв като основен акционер. Милиардерите упражняват нови нива на контрол върху икономиките. Многостранните усилия за реагиране на критични глобални предизвикателства, включително климатичната криза и постоянната бедност и неравенство, се подкопават от свръхбогатите и мегакорпорациите, подхранващи неравенствата във и между държавите.

Въпреки че са дом на 79 процента от населението на света, страните от Глобалния юг притежават само 31% от световното богатство. През последните години свръхбогатите и мощни корпорации са използвали влиянието си, за да подкопаят усилията за решаване на мащабни глобални проблеми, пише още в доклада.

И кафето жертва на сушата

Бразилия, най-големият производител на кафе в света, е изправена пред най-тежката суша от седем десетилетия, което ще доведе до още по-голямо поскъпване на кафето, съобщава британският вестник „Индипендънт“. Суши и пожари са унищожили една пета от площите за отглеждане на кафе арабика. Нещата няма да се подобрят в близко бъдеще, защото растенията се нуждаят от продължителни валежи, за да се възстановят. Едновременно с това Виетнам, вторият по големина производител на кафе в света, също страда от горещини и суша, които влошават реколтата. Потенциалният недостиг на доставки и в двете страни вече започва да тласка нагоре глобалните цени на кафето.

Вести от България

Служебното правителство разреши АЕЦ "Козлодуй" да възлага обществени поръчки за ремонт на съоръженията и на руски фирми. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана. Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на договорите.

Американският държавен департамент е одобрил възможна продажба на противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" на България, съобщиПентагонът. Комплексите и свързаното с тях оборудване са на обща стойност от 114 млн. долара. Българското правителство е поискало да закупи 281 ракети "Джевелин" и 107 командни пускови установки.

В областите Шумен, Перник и Сливен загубата на вода е над 80%, а средно за страната - 65%, съобщи в парламента регионалният министър Виолета Коритарова.

500 са горските пожари в страната от началото на тази година. Изгорели са над 170 хил. декара гори. Министерство на земеделието и държавните горски предприятия подготвят план за възстановяване на опожарените територии. В навечерието на отоплителния сезон горските уверяват, че няма да има проблем с осигуряването на дърва за огрев.

Вести от света

6,8% от населението на ЕС през 2023 г. е било изправено пред тежки материални и социални лишения, показват данни на Евростат. Най-голям дял по този показател е регистриран в Румъния (19,8%), България (18%), Гърция (13,5%), Унгария (10,4%) и Испания (9%).

Дъpжaвният дълг нa Beлиĸoбpитaния дocтигнa100%  БBΠ на cтpaнaтa, която e c шecтaтa в cвeтaиĸoнoмиĸa и втopa в Eвpoпa cлeд ГepмaнияТaĸивacтoйнocти нe ca peгиcтpиpaни през пocлeднитe нaд50 г.

Броят на убитите и ранените за 30 месеца украински и руски граждани надхвърли 1 млн. души, твърди "Уолстрийт джърнъл". От 48 млн. жители през 2001 г. Украйна е намаляла до 40 млн. през 2014 г., а в момента са 25-27 млн. в страната. През първото полугодие три пъти повече хора са починали или убити (250 хил.), отколкото са се родили (87 хил.). 

Руският премиер Михаил Мишустин одобри списък на 47 страни, които провеждат политика, налагаща разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на традиционните руски духовни и морални ценности, съобщи ТАСС. Сред тях е България, както и всички държави от ЕС с изключение на Унгария и Словакия. Включени са и всички страни в НАТО, с изключение на Турция. 

Русия не може да бъде победена по военен път в Украйна. Факт е, че тя е непобедима във военно отношение, заяви казахстанският президент Токаев на среща с германския канцлер Шолц, цитиран от БТА. Казахстан е военен и икономически съюзник на Русия, с която има 7500 км обща граница. 

Из архива

Гане Тодоровски: Сплетени сме от родова близост

Ти, приятелю Левчев, както винаги като истински поет отново и пак дърпаш рогатия за опашката. Ти, уважаваният и обичан от мен и от многото мои колеги литератори, но смея да кажа въобще словесник, няма да се умориш със своите предизвикателства към рутинността, към предразсъдъците, към всичко, което лъха на старост и мухъл, и което в край на краищата времето като вечно живо движение изхвърля, за да не заболее, за да не се самоотрови. Ти просто си поет. Ти просто си личност. Затова можеш да бъдеш винаги верен на себе си, защото си от здравите корени на голямата българска гражданска поезия, тя е кърмилница на истинските таланти – от Ботев до Яворов, през Вапцаров до Далчев...

Благодаря ти, братко поете, че ти подаде ръка за по-благоносни отношения между македонци и българи, за ново проглеждане в нашия обременен от предразсъдъци и догматизирани представи, наслоен от недоверие и необич балкански свят. Знам, че се намират немалко „моралисти“, които недоброжелателно търсят обяснения за най-необяснимото у поета – способността му да търси проекциите на истини, заради които може да бъде наричан и еретик.

Историята на човечеството от древността до днес е пълна с биографии на големи писатели, поети, на хора на изкуството, свързани по някакъв начин със силни на деня и политически доктрини, но точно тези големи личности са успявали да останат хуманисти до край, носейки своя драма. 

Засега искам да поговорим за друго. За онова, което вълнува и мен, и всички наши писатели, и цялата ни културна общественост, нека кажа – нас, македонците. Въпросът е за избора, който трябва да направим – сближение и взаимно опознаване или чуждеене. Аз мисля, че няма по-благородни посланици от литературите и въобще от културата на нашите страни. И в същото време знаем колко все още недоверчиво се приближаваме едни към други, а в същността си сме като сиамски близнаци, сплетени сме с историческа памет и с родова близост.

Сега според мен е важно реалното сътрудничество между българските и македонските писатели. Разбира се и у нас има все още прояви на неизживян национализъм, но именно преодоляването на архаизираното мислене е една от големите мисии на културния обмен. Това вече ще е нашата обща заслуга към бъдещето на нашите народи и нашият дял в цивилизования живот на Балканите. 

15 май 1994 г.

Любомир Левчев: Отвикнахме от добротата на думите

Драги Гане, 

Апелът ти до мен е толкова сърдечен и ласкав, че ме смущава и аз не мога да го коментирам освен с една проста благодарност. Живеем в овълчено време и сме отвикнали от добротата на думите, а точно тя ни е нужна. 

Същевременно ти ми поставяш един от най-неудобните въпроси – за националната самоличност на нашите народи. Искам да ти отговоря недвусмислено. Идеите, които развиваш, ги споделям напълно. 

Да отричаш на хората, в това число и на македонците, правото на национална самоличност и самоопределение значи или да си трагичен наивник, или нещо още по-лошо. Който е българин, също трябва свободно да го заяви, все едно дали е на връх Шар планина или е отвъд Преспа.

Правили сме и големи дивотии. Карали сме с пистолет българите от Пиринския край да се пишат македонци, а после обратното. Години наред македонската култура се е градила на антибългарска основа.

Повечето днешни народи са резултат на диви асимилации. Да, така е. Но ние можем да направим само едно – да не допускаме насилието да се повтаря днес и утре.

Зная, драги Гане, тези наши „общи мисли“ хич няма да се харесат на националистите и у нас, и у вас. Ще ги вбесят. Така че ние с тебе дърпаме опашката на един и същи дявол.

Разбирам хората, които не желаят да се докосват до въпроси, от които веднага ще последват политически спекулации, но аз вярвам, че всяко признаване на фактите, всяко отхвърляне на лъжите, дори най-простите обективни информации са смъртоносни за ледената завеса.

Ще завърша с едно оплакване. Докога ще ми пречиш да представя най-хубавото от македонската литература в моето списание и издателска къща „Орфей“ – откога си ми обещал твои нови творби? Ако продължаваш така, съдбата ще те накаже и току-виж те прати посланик на Република Македония, да кажем в Москва. А ти си поет – посланик си навсякъде и дори в самото наше време.

18 май 1994 г.