Светът

Турция разкритикува атаките на Израел срещу Ливан, призова за международни мерки

   
Турция разкритикува атаките на Израел срещу Ливан, призова за международни мерки

Турция разкритикува последните атаки на Израел срещу Ливан, като ги нарече "усилия за вкарване на региона в хаос" в понеделник, и призова за международни мерки срещу тях и спиране на подкрепата за Израел, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В някои от най-тежките трансгранични престрелки от началото на продължилата близо година война срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа, Израел започна да измества фокуса си на север към подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", която изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на "Хамас", също подкрепяна от Иран, отбелязва агенцията.

Ливанските власти съобщиха, че израелските въздушни удари срещу обекти на "Хизбула" в страната са убили 492 души в понеделник и са накарали десетки хиляди да избягат, за да се спасят, по време на най-смъртоносния ден в страната от десетилетия.

В изявление късно в понеделник турското външно министерство заяви, че страните, които "безусловно подкрепят Израел", помагат на израелския премиер Бенямин Нетаняху "да пролива кръв за своите политически интереси".

„Наложително е всички институции, отговорни за поддържането на международния мир и сигурност, особено Съветът за сигурност на ООН, както и международната общност, да предприемат незабавно необходимите мерки", се казва в съобщението.

Турция, която е член на НАТО, осъди военната кампания на Израел в Газа, започнала като отмъщение за трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври. Анкара също така спря всякаква търговия с Израел и подаде молба да се присъедини към дело за геноцид срещу Израел в Световния съд.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с лидерите на Гърция, Германия, Иран и Кувейт, както и с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, каза турското президентство, като добави, че Ердоган е обсъдил войната в Газа по време на срещите.

Ердоган каза на иранския президент Масуд Пезешкиан, че трябва да се предприемат стъпки към мир в отговор на враждебността на Израел, съобщиха от кабинета му, като допълниха, че турският лидер също е казал на главния прокурор на МНС Карим Хан, че Израел трябва да бъде подведен под отговорност и че продължаващото дело за геноцид срещу Израел в Международния наказателен съд трябва да бъде приключено.

Той каза на Хан, че правителството на Нетаняху „не се поколеба да потъпче международното право и човешките права" и че то е било под илюзията, че няма сила, която да го спре, се посочва още в съобщението.