Анализи

НС отказа да забрани със закон смяната на пола при децата - практика, която и сега не съществува

   
НС отказа да забрани със закон смяната на пола при децата - практика, която и сега не съществува

Депутатите отказаха да подкрепят законопроект на "Има такъв народ" за забрана на рекламата и медицинските дейности за смяна на пола до 18-годишна възраст. На свой ред "Продължаваме промяната - Демократична България" се въздържа от гласуването на три свои законопроекта за промени в Закона за закрила на детето. 

"Има такъв народ" (ИТН) предлагаха децата от 16- до 18-годишна възраст, които не се обучават, също да станат обект на държавна закрила. 

От партията на Слави Трифонов искаха в закона също така да се запише, че който даде медицинско предписание или извърши медицинска дейност с метод или технология за промяна на биологичния пол на лице, ненавършило 18-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с обществено порицание.

Практика за смяна на пола при деца под 18-годишна възраст обаче и в момента не съществува. 

Промените не се приеха. След първото провалено гласуване Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) излезе на трибуната и обвини ГЕРБ, че са помогнали на "гей ориентираната пропаганда на ПП-ДБ". 

Същевременно депутатите отхвърлиха три законопроекта на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за изменения в Закона за закрила на детето. Първите са внесени от Елисавета Белобрадова и са свързани с правото на детето на защита от "политическа пропаганда, неистини и предизборни и партийни действия". В него се въвежда идеята за "геномен пол".

Проф Андрей Чорбанов (ИТН) обясни, че идеята на Елисавета Белобрадова (ПП-ДБ) да се въведе геномен пол е безумна. "Полът си е пол. Полът няма геном", каза той. 

Законопроектът на ПП-ДБ разрешава смяната на пола при животозастрашаващи обстоятелства. Георги Иванов от "Възраждане" обяви ПП-ДБ за "пропедофилска коалиция", което предизвика председателя на НС Рая Назарян (ГЕРБ) да му направи остра забележка и да го призове да се въздържа от подобен език от трибуната. По думите му законопроектът на ПП-ДБ издава "нечисти мисли" от вносителите. Законопроектът не се прие. ПП-ДБ гласуваха "въздържал се". 

Друг законопроект на ПП-ДБ, внесен от Божидар Божанов, предвижда разширение на вече приетата правна уредба по отношение на сексуалните посегателства срещу деца. Предвиждат се и допълнителни ограничения за заемане на длъжности от лица, които имат присъди за сексуални посегателства срещу деца. Заложени са и проверка на гражданските договори на лица, работещи с деца. Втори текст на Божидар Божанов урежда изрично закрилата на децата в интернет. И този законопроект не се прие. ПП-ДБ гласуваха "въздържали се". 

С третия законопроект на ПП-ДБ, внесен от Катя Панева и група народни представители, се предвижда защита на децата и лекарите, когато има установен медицински проблем. И третият законопроект не се прие, а ПП-ДБ отново гласуваха въздържал се. 

По време на разглеждането на законопроектите в ресорната комисия бе приет единствено законопроектът на ИТН. 

След гласуването в кулоарите ИТН обвиниха ГЕРБ и ПП-ДБ в "сглобка" при гласуването на промените в Закона за закрила на детето. На свой ред от "Възраждане" отново обвиниха ПП-ДБ в подхранване на пропагандата в училищата.