Новини От мрежата

"Парите се крадат". Още преди да е открит, новият път Мездра - Люти дол се срути

   
\

Новоизграден участък от пътя Мездра – Ботевград, част от магистралата Видин – Ботевград, се руши преди скоростната отсечка да е пусната в експлоатация, съобщава Medipool.

Свлачища и срутища компрометират пътя в участъка между Мездра и Ребърково на четири места. Има пропадания на новата настилка, паднала е и подпорна стена, показа в репортаж бТВ. 

Тонове пръст са се свлекли, повличайки и бетонните отводнителни съоръжения над ската. Мрежите и каменните подпори в основата са безсилни да спрат процеса.

За безхаберието първа съобщи агенция "Булнюз", която цитира местни хора, че проблемите са от месеци, но никой не идва да вземе мерки и да укрепи проблемните места.

В момента изпълнителят - обединение от фирми с водеща "Европейски пътища", строи пътните възли при Мездра и Дърманци и обхода на Люти дол.

Агенция "Пътна инфраструстура" (АПИ) признава за проблема. "Свлачищните процеси в района са регистрирани още през март по време на изкопни работи. Те са в общо четири участъка от лот 2, на които е извършен оглед, има изготвен проект и предстои укрепване", се казва в отговора на АПИ до бТВ.

Посочено е, че "за справяне с възникналите проблеми са планирани мащабни укрепителни дейности на засегнатите откоси", които ще струват 65 млн. лева. В момента се водели финални преговори за сключване на договор с изпълнителя на укрепването.

Въпреки че е затворена за движение, по новостроящата се отсечка нерядко преминават автомобили. Шофьорите обясняват, че са бъркат маршрута. Един такъв, който казва, че е строителен инженер, е засечен от бТВ. Запитан как си обяснява това, което се случва той отговаря: "Парите се крадат".