Анализи Новини

Не само връщаме пари по ПВУ, но и застрашаваме критериите за Еврозоната

   
Не само връщаме пари по ПВУ, но и застрашаваме критериите за Еврозоната

Може да връщаме пари от първото плащане по ПВУ, както и да застрашим изпълнението на Маастрихтските критерии за Еврозоната. Това стана ясно от брифинг на финансовия министър Людмила Петкова след заседанието на МС.

Тя обясни, че преговорите с ЕК по REPowerEU са продължили 6 месеца. Оказва се, че е имало проекти, които няма как да се изпълнят и така да се загубят средства. Затова сме настояли за нови проекти, които са по-реалистични. Пътната карта за климатична неутралност е част от реформата. Без нея губим 266 милиона евро, а това е над 30% от заявеното второ плащане, по думите на финансист номер едно. 479 милиона евро да парите по REPowerEu.

Кабинетът обаче няма мандат за преговори. До средата на октомври трябва да предоговорим тази глава, за да не губим средства. При най-тежкия сценарий можем да загубим милиарди, които да се покрият от националния бюджет, по думите й. За рекултивация са предвидени около 2 милиарда лева.

По усвояемост на ресурс от ПВУ и европрограми сме на около 5%. Вече има започнати проекти по ПВУ, но тъй като не получаваме пати от плана, те ще трябва да се покрият с национални пари. Людмила Петкова каза още, че първото плащане е авансово плащане, а следващите са свързани с реформи и инвестиции.

Ако не изпълним 2 или три инвестиции и реформи, може да се наложи да връщаме пари от първото плащане. Този негативен план не е разчетен в бюджета са следващата година, стана ясно от коментара на финансовия министър. Още във вторник синдикатите са запознати с мерките на властта, стана ясно и от коментара на енергийния министър Владимир Малинов. Това, което вчера НС е трябвало да приеме е било съгласувано с миньорите и синдикатите.

Припомняме, че в последният работен ден на 50-то НС народните представители се събраха, за да довършат следните проекти на решения и законопроекти: Проект на решение за одобрение на предложената от Министерски съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България, Проект на решение за одобряване на доклад на заместник министър-председателя и министър на финансите относно изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост в Компонент 4 "Нисковъглеродна икономика" и договаряне по глава REPowerEU, както и ветото на президента върху Закона за адвокатурата.