Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от «друг» свят

Молекули вода на Луната 

Учени от Института по планетарни науки в Тусон (Аризона) и други американски изследователски центрове установиха, че следи от вода има на всички географски ширини на Луната, включително в осветените от слънцето райони. След анализ на минералогичните карти на естествения спътник на Земята, получени от индийския космически апарат Chandrayaan-1, те съобщиха, че по цялата повърхност на Луната могат да бъдат открити богати на вода и хидроксил скали.

Акули ловуват на 2600 м дълбочина

Нов вид призрачна акула, която ловува в дълбоките води на Тихия океан, са идентифицирали учени от Националния институт за изследване на водата и атмосферата в Нова Зеландия. Екземпляри от нея са открити на платото Чатъм, район в Тихия океан, простиращ се на повече от 1000 км. Призрачните акули, известни още като химери, имат хрущялен скелет и се хранят с ракообразни на дълбочина до 2600 м. Смятани са за единствен вид в световен мащаб, преди учените да открият генетични и морфологични разлики с техни «братовчеди».

Древни космически скитници

След много десетилетия физиците все още са по следите на нещо, което може да промени разбирането за Вселената: тъмна материя под формата на първични черни дупки. Това не са масивните чудовища, образувани от умиращи звезди, а малки черни дупки, създадени в първите мигове след Големия взрив, които обикалят Вселената и посещават нашата Слънчева система на всеки десет години. Ако новата теория на физиците от Масачузетския технологичен институт е вярна, тези древни космически скитници могат да бъдат липсващото звено в мистерията на тъмната материя.

Октоподи командват рибите

Изследване на "ловните дружинки", които се състоят от един октопод и няколко вида риби, показва как те разузнават потенциалната плячка и след това призовават октопода да я изтласка от цепнатините.Нещо повече, октоподът удря рибите, които не помагат за намирането на плячка. Но не само рибите следват октопода, но и октоподът следва рибите. Ако една риба се движи бързо към едно място, това е сигнал за всички в групата, че там има плячка. Ако това движение бъде пренебрегнато от октопода, тогава рибата плува напред-назад.

Най-дългата двойка струи 

Астрономи откриха масивна двойка струи, известни още като джетове, излъчвани от свръхмасивна черна дупка, която се намира на 7,5 млрд. светлинни години от Земята. Мегаструктурата се простира на дължина от 23 млн. светлинни години, което прави двойката струи най-дългата, наблюдавана някога.Черните дупки поглъщат почти всичко, което се доближи до тях, но част от материала се изхвърля, образувайки струи от двете й страни. Тяхната мощност е еквивалентна на тази на трилиони слънца. Те са толкова масивни, че изследователите са нарекли мегаструктурата "Порфирион" на името на гигант от гръцката митология.

"Замъкът на Фрея" изненада учените

Марсоход на НАСА откри в кратера Йезеро черно-бял камък с размери 20 см в диаметър, наречен "Замъкът на Фрея", който е различен от всичко, виждано досега на Червената планета. За разлика отхарактерния червен оттенък на Марс, камъкът е с черно-бялото оцветяване и шарки, наподобяващи камуфлажа "тигрови ивици", който носят някои военни. Учените са оптимисти, че докато марсоходътпродължава да се изкачва нагоре по кратера, ще намери непокътнат скален източник, което би позволило да се проведат по-задълбочени изследвания на геоложката еволюция на планетата.

Междузвездни облаци предизвикали ледников период

Земята и цялата Слънчева система може да са преминали през два плътни междузвездни облака, като са довели до ледников период. Астрономи от Бостънския университет, които проследиха пътя на Слънцето назад във времето, откриха, че едното преминаване е било преди 2 млн., а другото - преди 7 млн. години. Според тях облаците са достатъчно плътни, за да компресират слънчевия вятър в орбитата на Земята. Междузвездните облаци са огромни области от газ и прах, разположени в галактиките и съставени предимно от водород, хелий и други елементи

Най-старото сирене е на 3600 г. 

В Таримския басейн на китайската провинция Синцзян е намерено сирене на 3600 г., заедно с мумифицирани трупове. „Това е най-старата известна проба от сирене, откривана някога“, твърди Цяомей Фу от Китайската академия на науките. Досега най-старите сирена в света бяха открити в Египет. „Това е безпрецедентно изследване, което ни позволява да наблюдаваме как една бактерия е еволюирала през последните 3000 г. и да получимпо-ясна представа за живота на древните хора и взаимодействието им със света“, казва Фу.

Отгледаха загадъчно дърво 

Учени са съживили семе на 1000 г., открито в Юдейската пустиня. Дървото, израснало от него, вероятно принадлежи на изчезнал вид с лечебни свойства, споменат няколко пъти в Библията. 14 г. били нужни загадъчното дърво да бъде отгледано. Сега то е високо около 3 м, което дало възможност да се направи ДНК, химически и радиовъглероден анализ. Семето вероятно е от дървесна популация, съществувала в Южен Левант - регион, включващ съвременен Израел, Палестина и Йордания.Порасналият екземпляр може да е източникът на библейския "цори" - смолист екстракт, свързван с изцелението в книгите Битие, Йеремия и Езекиил.

Влечуго става баща на 111 г.

Хенри, който е на възраст между 110 и 130 г.,вероятно е най-старият жив туатара в света, най-старият жител на Нова Зеландия и най-известният от своя вид. Тези влечуги имат “трето” око на върха на главата си. Може да им отнеме 16 месеца, за да се излюпят. Размножават се и след 100-годишна възраст и живеят до 200 г., което ги прави едни от най-дълголетните същества на планетата. Хенри има две по-млади гаджета – Милдред и Луси. В продължение на 17 г. той не се интересува от женски и е невероятно агресивен към тях. През 2007 г. отстраняването на тумор на гениталиите му променянеговият характер и либидо и на 111 г. Хенри става баща за първи път.

Птицата на годината в Нова Зеландия

Световноизвестният конкурс „Птица на годината“ в Нова Зеландия обяви жълтоокия пингвин Хойхо за победител за 2024 г. Цветът на очите му се дължи на пигмента каротин - същият, който придава жълта окраска на морковите и доматите. Изследвания показват, че пингвините, които се отличават с най-наситено жълто, отглеждат повече пиленца и са по-добри ловци от тези с по-бледа окраска. Жълтият цвят обаче се проявява на по-късен етап от живота им. Когато са малки, те имат сиви очи и пера без жълта ивица. Дойде ли време да излюпят бебета си, хойхос гнездят в гори и храсталаци, където могат да ги скрият под гъста растителност. 

Пещера на плувците в Сахара 

Преди хиляди години Сахара не е била сухa пясъчна пустиня, а зелена и  влажна. На платото Гилф Кебир, което се простира от югозападен Египет до югоизточна Либия, се намира пещерата на плувците, в която има серия от скални рисунки, изобразяващи група плуващи хора. Това е още едно доказателство, че този район някога е бил осеян с водни басейни.Рисунките на двама души с разперени ръце и крака, които сякаш плуват, са създадени още преди 10 хил.години в началото на Африканския влажен период, когато Сахара е била значително по-зелена и влажна.

Музеи под водата

Подводни музеи има в различни краища на света. В някои от тях посетителите се гмуркат с акваланг, а в други се спускат на голяма дълбочина в специални устройства. Ето някои от тях.

Музеят на подводните скулптури в Мексико сенамира на дълбочина между 2 и 20 м във водите на остров Мухерес. В него могат да се видят повече от 500 скулптури на съвременни автори, които създават истински подводен свят на изкуството. Изработени са от „морски бетон“, специално разработен за устойчивост в солена вода. В първата галерия еизвестната „Тиха еволюция“, която представлява 450 човешки фигури в естествен размер. С течение на времето те обрастват с корали и водорасли, символизирайки сливането на човека с природата. Лицата на фигурите са отлети от реални хора, сред които има както маи, така и съвременни мъже и жени. 

Първият подводен музей в Европа край бреговете на испанския остров Лансароте е създаден от британския скулптор и водолаз Джейсън де Кайерс Тейлър. На дълбочина около 15 м са изложени близо 300 фигури в цял ръст на площ от 2500 кв. м. Една от най-забележителните композиции е „Салът на Лампедузапосветена на трагедията на африканските бежанци, които рискуват живота си, зада достигнат бреговете на Европа. Друга творба показва влюбена двойка, увековечена в момент на селфи. 

Подводният музей на военната техника край бреговете на йорданския град Акаба е на дълбочина от 20 до 30 м. В него са експонирани танкове, бронетранспортьори, противовъздушни оръдия и боен хеликоптер.

Гробището на потъналите кораби в САЩ във Флорида Кийс, архипелаг от 1700 малки рифови острова, не е официален подводен музей, нопривлича вниманието на водолазитеНа дъното се намира истинско корабно гробище на испански кораби от XVI век и плавателни съдове от Втората световна война.